Valmiit annokset
Lapset, Ruoanlaitto

Kokkauskilpailun leikkiminen

Kaupallinen yhteistyö: Carrot Kitchen

 

Lapset rakastavat leikkejä ja leikit ovat lapsille luontainen tapa oppia. Positiivinen kokemus keittiössä osallistumiseen voidaan saavuttaa leikkimällä keittiössä. Ruoanlaiton ja leipomisen aikana voidaan ottaa erilaisia rooleja (kokki ja apukokki/tarjoilija tai jotkin lastenohjelmien hahmot). Voidaan leikkiä ravintolaa tai vaikka hotellia. Ruokaleikkien ei välttämättä tarvitse rajoittua hiekkalaatikkoleikkeihin tai leikkikeittiöleikkeihin leikkiruokineen. Minusta ruoalla saa leikkiä, mutta ruokaa ei saa ehdoin tahdoin tuhlata. Tällä kertaa leikimme kokkauskilpailua mummulassa ja teimme jälkiruoat.

 

Raaka-aineet
Tässä on käytettävissä olleet raaka-aineet: banaanit, kaurakeksit, kinuskikastike, turkkilainen jogurtti ja tumma suklaa. Lisäksi koristeluun strösseleitä ja suklaahippuja.

 

Kokkauskilpailun esivalmistelut

Päätimme järjestää kisan, jossa lapseni kokkaisi mummuaan vastaan samoilla raaka-aineilla. Lapsella saisi olla tasoitukseksi Carrot Kitchenin kokkaussovellus auki, kun taas mummulla ei olisi pääsyä resepteihin. Päätimme lapsen kanssa säännöt etukäteen. Lapseni valitsi kisailuun jälkiruokakulhoon kasattavan Superhelppo banoffeen. Ostin ainekset kaksinkertaisina ja ostin lisäksi hieman ylimääräisiä koristeita. Äitini epäili, osaisiko hän valmistaa mitään, mutta mielellään suostui kisailemaan lapsenlapsensa kanssa. Lapseni katsoi reseptin videot etukäteen.

 

Banaanit
Toinen lapsista leikkasi banaania, toinen kuunteli seuraavia ohjeita kokkaussovelluksesta.

 

Keksien murskaaminen
Tässä lapset murskaavat keksejä suoraan laseihin. Sotkuista puuhaa, mutta kuuluu asiaan.

 

Kokkauskilpailu

Lapsen serkkupuoli tuli juuri kylään mummulaan kun mummu aloitti kokkaamaan, niin lapset päättivät tehdä yhdessä. Mummu vastaan lapset -ottelu alkoi mummun kokkausvuorolla. Aikuisen ohjeena oli: ei saa katsoa reseptejä, saat käyttää vain tarjolla olevia ainesosia ja tarjoile neljä annosta. Mummu laittoi rahkatyylisesti kaikki ainesosat sekaisin ja panosti koristeluihin. Mummu otti kisailun ihanan tosissaan, mutta ei vakavissaan! Kun mummu oli valmis, oli lasten vuoro. He katsoivat Carrot Kitchenin ohjevideota tehdessään ja valmistivat kaksi annosta kummatkin. Lapset kasasivat ohjeen mukaan annokset kerroksittain laseihin. Kaikista tuli tosi hienot! Saimme kahdeksan kaunista jälkkäriannosta.

 

Valmiit annokset
Kokkauskilpailun valmiit annokset aseteltiin kauniisiin annoskulhoihin.

 

Valmiiden annosten maistelu

Maistelimme annoksia. Ne valmistuivat sopivasti ”kolmenkahviaikaan”, joka on ollut perinteenä mummulassa ja jo omassa mummulassani. Itse en juo kahvia, niin meidän kotiin se perinne ei ole siirtynyt, mutta mukava tapa kuitenkin. Annokset olivat kauniita ja lapset olivat ylpeitä teoksistaan. Kysymys kuului: ”Kuka voitti ja mitä voittaja saa?” Söimme jälkiruoat kahvihetkellä, joten voittajat saivat herkkuja ja hyvän mielen. Jos olisin etukäteen tajunnut, että voittajan julistaminen on tärkeää, olisin voinut ostaa jonkun ekstraherkun voittajalle. Olisi kai pitänyt tajuta, että se kokkauskilpailussa on tärkeää: kuka voittaa. No vitsit sikseen, voittajan valinta olisi ollut mahdoton tehtävä!

 

Parempi on, että jo säännöissä huomioidaan se, että lapsella on hyvät mahdollisuudet voittaa. 

Muita kilpailuideoita

Kisailla voisi monella eri tavalla. Kun pelaamme vaikka lautapelejä, minusta aikuisen ei pitäisi hidastella ja pelata huonommin ja antaa lapsen voittaa. Parempi on, että jo säännöissä huomioidaan se, että lapsella on hyvät mahdollisuudet voittaa. Lapsi voi saada esimerkiksi jotain enemmän tai aikaisemmin. Keksimme lapsen kanssa esimerkkejä, miten lapsi ja aikuinen voisivat kisailla keittiössä. Tässä alla muutama esimerkki, miten toteuttaa kokkauskilpailu:

  • aikuisella ja lapsella on samat raaka-aineet, mutta saa käyttää lisäksi muitakin raaka-aineita
  • molempien pitää tehdä jokin tietty välipala, mutta saa käyttää kaikkia taloudesta löytyviä raaka-aineita
  • lapsi saa käyttää reseptiä/molemmat saavat käyttää reseptiä
  • molemmat kokkaavat saman reseptin mukaan, mutta lapsella on käytettävissä tuplasti enemmän aikaa ja kun munakello soi, kokkaaminen on lopetettava vaikka olisi annos kesken
  • talon aikuiset kisailevat toisiaan vastaan, lapsi on tuomarina
  • talon aikuiset valmistavat saman annoksen, annokset tuodaan lapsituomarille siten, että ei tiedä, mikä annos on kenenkin, lapsi maistelee ja pisteyttää annokset

Jälkiruoat

Carrot Kitchenin kokkaussovelluksen avulla lapsen on helppo toteuttaa jälkiruokia yksin tai yhdessä aikuisen kanssa. Sovelluksesta näkee helposti yhdellä silmäyksellä kunkin reseptin valmistusajan, pisteet ja vaikeustason. Esimerkiksi Superhelpon Banoffeen valmistusaika on 15 minuuttia, kokkauksella saavutettava pistemäärä 100 ja vaikeustaso helpoin (eli yksi porkkana). Jälkiruokien kanssa koristelu on yksi kivoimmista asioista. Koristeluun kannattaa varata aikaa ja tarvikkeita. Jos haluat lasten osallistuvan ruoanlaittoon, voin lämpimästi suositella Carrot Kitchen kokkaussovellusta. Se muistuttaa meitä aikuisiakin hauskanpidosta keittiössä! Tämä kokkauskilpailu toi hyvää mieltä ainakin meille. Jos haluatte koittaa omaa kokkauskilpailua, Carrot Kitchenissä on aina 14 päivän ilmainen kokeilujakso ja tilauksen pääset tekemään täältä. 

PS. Löydät Carrot Kitchenin blogiin tehdyn haastattelun ”Kun kaikki osallistuvat, puhdasta tulee hetkessä” täältä ja Annikan kasvissosekeiton reseptin täältä.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.