Eläinkeksit
Juhlat

Vaihtoehtoiset joululahjat

Kaupallinen yhteistyö: Carrot Kitchen

 

Vaikka jouluaatto on yksi lempipäivistäni, jouluun liittyy paljon ratkaistavia kysymyksiä: millaiset joululahjat ostetaan vai ostetaanko, vietetäänkö juhlava vai kotoisa joulu, mitä jouluperinteitä säilytetään, uudistetaan, unohdetaan tai tehdään, kenen kanssa joulua vietetään ja miksi joulua vietetään. Tänä vuonna meidän perheen suurimmat pohdinnan aiheet liittyvät kulutukseen: joululahjat. Jos yksi suomalainen omistaa kymmeniä tuhansia tavaroita, niin onhan se nyt selvää, että kulutuksemme ei ole kestävällä pohjalla ja kotimme ovat jo valmiiksi täynnä. Meille on pukki tuonut aiemmin jopa kymmeniä lahjoja jokaiselle. Mutta tänä vuonna me suosimme aineettomia joululahjoja.  Elämykselliset joululahjat ovat kyllä kieltämättä tällä hetkellä aika hankalat koronatilanteen takia, sillä ei ole takeita, että ostamamme lippu vaikka tiettyyn konserttiin tulee käyttöön. Siksi ns. avoimet lahjakortit (hotellilahjakortti, elokuvalahjakortti tms.) ovat varmempia valintoja. Fokuksessa on joka tapauksessa elämykset ja läsnäolo, eivät tavarat.

 

Meidän joulu

Me juteltiin ensimmäisen kerran joulun viettämistavoista jo alkusyksystä. Avioeroon liittyvän osituksen myötä oli tiedossa, että tulemme muuttamaan. Päätimme, että vietämme vielä viimeisen joulun nykyisessä kodissamme ja se toteutetaan tietenkin lapsen toiveiden mukaisesti vanhan kaavan mukaan. Laatikot ja siivoukset tehdään jo monta päivää ennen aattoa, aatonaattona tehdään viimeistelysiivouksen lisäksi salaatit, laitetaan tarjoiluastiat valmiiksi sekä katetaan pöytä.

Aattona

  • jouluohjelmia
  • klo 11 riisipuuro (+ lapsen isä)
  • klo 12-12.30 joulupukki (+ lapsen isä)
  • lahjojen availua, leikkimistä, joululauluja, lukemista, takkatulen ja joulukuusen katselua ja muuta rentoa oleilua kahdestaan…
  • klo 15 jouluruoka
  • muu rentoilu jatkuu koko loppuillan, ehkä joku pieni ulkoilu jossain välissä

Lapsi pyysi, että pyydämme sukulaiset (myös isänsä puolen perheen) meille syömään vielä välipäivinä. Siitä perinteestä on ollut taukoa pari vuotta, mutta toteutan sen toki lapsen toiveen mukaan. Voisimme toki mennä myös mummulaan jouluaattona, mutta lapsen toiveen mukaan vietetään jouluaatto kotona. Ja ymmärrän hyvin miksi!

 

Lapsen joululahjatoiveet

Kun olemme pitkään pakkailleet tavaroita muuttolaatikoihin, myyneet ja järjestelleet, niin hän on sitä mieltä, että hän ei halua yhtäkään tavaraa. Hän on ollut aina sellainen. 3-vuotiaana hän sanoi, ettei uskalla toivoa mitään, sillä tontut tietävät paremmin, mitä hän haluaa. Neljävuotiaana hän kirjoitti pukille ja listassa oli tyyliin kaksi asiaa. Viisivuotiaana hän ei kirjoittanut mitään, sillä ei keksinyt, mitä olisi halunnut. On hän silti innostunut saamistaan leluista (hetken). Lelukuvastoja hän on selaillut, mutta ei ikinä kovin vaativasti. Nyt hän on kahdeksan ja sanoi, että hän ei halua yhtäkään tavaraa, vaan rahaa ja lahjakortteja. Kun tiedustelin lapselta, mahtaako pukki tulla ollenkaan tänä vuonna, kun kerran ei ole lahjasäkkejä mukana, niin hän sanoi, että tietenkin tulee kirjekuorien kanssa. Kun ympärillä olevat ihmiset ovat tottuneet antamaan lahjoja ”rakkauden eleinä”, sen toiveen uskominen on yllättävän hankalaa. Hän on moneen kertaan sanonut, että kumpa tontut olisivat kuulleet hänen toiveensa eivätkä toisi tavaraa. Hän kyllä haluaa tavaraa ja kiintyy siihen siten, ettei halua heittää sitä pois, mutta samaan aikaan hän sanoo, ettei tee sillä mitään. Hän ei elä puutteessa, vaan yltäkylläisyydessä, mutta haluaa valita, mitä hän ostaa ja mitä ei. Kun on elänyt kulutuskeskeisessä yhteiskunnassa, tavara on menettänyt merkitystään.

 

Lahjakortit ja muut
Lahjakortit ovat erittäin hyvä vaihtoehto, kun tavaraa on kaikilla meillä liikaa.

 

Joululahjat

Aika usein olemme vieneet itse tehdyt joulukortit tai -muistamiset opettajalle, varhaiskasvatuksen opettajille, harrastusohjaajille, sukulaisille ja kavereille. Olemme tehneet kaikennäköistä itse tehdyistä joulukuusenkoristeista sytykeruusuihin, bataattilaatikosta persimonkanelihilloon sekä huolella koristeltuihin joulupipareihin. Tällä kertaa päädyimme koristelemaan kynttilöitä ja tulitikkurasioita. Ja hei, joinakin vuosina arki on ollut niin hektistä, että emme ole kyenneet viemään mitään itse tehtyjä joulumuistamisia. Pitää olla armollinen itselleen. Ihania lahjoja ovat myös erilaiset lahjakortit. Lahjakuoreen kääritään tänä vuonna itse tehtyjen muistamisten lisäksi Carrot Kitchenin lahjakortteja. Lahjakortteja on valittavana yhden kuukauden, puolen vuoden ja vuoden pituisina tilauksina. Tilauksen lunastamiseen vanhempi luo tilin sähköpostillaan ja kokkaussovellus ladataan perheen puhelimiin tai tabletteihin. Sovellusta voi käyttää useasta eri laitteesta. Tässä on joululahja, joka ei jää pyörimään nurkkiin ja josta on iloa pidemmäksi aikaa koko perheelle! Sen lisäksi, että ilahdutat lähipiirisi lasta lahjakortilla, Carrot Kitchen on sitoutunut lahjoittamaan jokaista joulukuussa ostettua lahjakorttia vastaan yhden 6 kk -lahjakortin SOS-Lapsikylän toiminnan piirissä oleville perheille. Eli ostat lahjan ja teet hyväntekeväisyyttä samalla!

 

Sovellus
Screenshotti sovelluksen reseptin aloitussivusta. Reseptin kesto ja taitotaso (porkkanat) ovat selkeästi esillä. Alla on ainesosaluettelo ja sen pystyy lähettämään vanhemmalle esim. Whatsapilla.

 

Eläinkeksit

Lapsi halusi tehdä ruokalahjan eräälle tärkeälle perheelle. Hän valitsi haluamansa reseptin lasten kokkaussovellus Carrot Kitchenistä. Hän päätyi tekemään jouluiset Eläinkeksit. Keksien ilmoitettu valmistusaika oli 60+min ja vaikeusaste 3/3. Puhelimeen asennettava sovellus ohjeistaa lasta ohjevideoilla vaihe vaiheelta. Lapsi oli ihan poikki koulusta ja odottaa kovasti joululomaa, joten vaikka homma ei ollut vaikea, niin valmistus kesti pitkään. Koska ohje oli pilkottu pieniin osiin, hän jaksoi keskittyä loppuun asti. Ekana päivänä hän leipoi ja toisena koristeli. Totesimme, että pidempiä juttuja koitetaan jatkossa lomalla. Hän oli kuitenkin todella ylpeä, kun sai noin hienot keksit aikaiseksi ja saa antaa ne tärkeälle perheelle lahjaksi! Hän haaveili tekevänsä seuraavaksi jouluhalon. Katsotaan, jos joululomalla olisi sille sopiva fiilis 🙂

 

Ajastin
Lapsi teki Eläinkeksit täysin itse video-ohjauksen ansiosta. Resepti tarjoaa automaatisesti ajastimen uunia varten. Myös erilaiset taitovideot esimerkiksi uunin käytöstä opettavat lasta toimimaan itsenäisesti ja turvallisesti.

 

Eläinkeksit
Eläinkekseistä tuli tosi söpöjä! Lapsi oli tosi tyytyväinen aikaansaannokseensa.

Ihanaa joulua

Ja hei, jouluaatto on yksi lempipäivistäni siksi, kun kaikki on tehty valmiiksi ruokia myöden ja koti on siisti ja kaunis. Joulupukki tulee kello 12 ja sen jälkeen koko päivän ainut juttu on viettää aikaa yhdessä: pelaillen, leikkien, availleen lahjoja, jutellen, kuunnellen joulumusiikkia ja vaikka tanssien. Nyt kun lapsi soittaa pianoa ja on opetellut joululauluja, en malta odottaa sitä hetkeä, kun on syöty hyvin, makaan sohvalla takkatulen loimussa, katselen kuusta ja kuuntelen ylpeänä lapsen soittoa, kunnes jatketaan vaikka lautapelien pelaamista. Jouluaatto on mulle rennoin päivä koko vuonna. Ja suosittelen sen ”rentouttamista” muillekin kaikin mahdollisin tavoin. Unohdetaan tavaraähky ja keskitytään siihen tärkeimpään eli aitoon läsnäoloon läheisten kanssa. Carrot Kitchenin lahjakortti helpottaa minun joulua ja toivottavasti sinunkin!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.