Juhlien järjestäminen
Järjestys, Juhlat

Juhlien suunnittelu

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä @oikiasipsi:n kanssa.

 

Mistä lähteä liikkeelle juhlien suunnittelussa?

Juhlien järjestämiseen liittyy paljon metatyötä. Kun asiat käy mielessä ja paperilla läpi yhdessä ja erikseen, juhlien järjestämisestä ei tule juuri stressiä. Hyvissä ajoin päätettäviä asioita ovat esimerkiksi:

  • ajankohta: aika ja kesto (lastenkutsut 2h, pimeä/valoisa aika..)
  • paikka
  • viranomaisten ohjeet (koronarajoitukset, ilotulitusrajoitukset jne.)
  • henkilömäärä ja kutsuttavat henkilöt (noudata paikallisia koronarajoituksia)
  • kutsujen budjetti (tarjottavat, asut, koristeet, lahjat…)
  • juhlien mahdollinen teema tai tarkoitus
  • tarjoilujen järjestäminen (ulkoistettu/itse, tilataanko valmista/tehdäänkö yhdessä. Etenkin korona-aikaan tilaaminen on erittäin vastuullinen vaihtoehto. Alempana tietoa @oikiasipsin verkkokaupasta.)
  • tarjoilujen sisältö (yhteydessä aikaan, tarjotaanko ruoka/kahvit/iltapala, entä mahdolliset alkoholijuomat… kerro se osallistujille kutsussa)
  • kutsumiskanava (tehdäänkö kutsuvideo/perustetaanko ryhmä/soitetaanko…)
  • ohjeet tulijoille: (ota mukaan taskulamppu/pukeuduthan näin/vietämme nyyttäri/..)
  • mahdollinen ohjelma tai muu ajanvietto (vieraat tarvitsevat tiedon: jos mennään pimeäsuunnistusta, ota mukaan taskulamppu, jos maalataan, valitaan vaatteet sen mukaan)
  • mahdolliset koristeet tai muut tarvittavat tavarat (onko edellisiä, tarvitaanko vai ei, askarrellaanko, käytetäänkö jotain vanhaa, riittääkö siisti(hkö) koti)
  • oman perheen tai kodin säännöt ja ehdot (ei pelotella ketään/portaiden valoja ei sammuteta tms., tärkeä sopia hyvissä ajoin lasten kanssa, jotta osaavat jo etukäteen hahmottaa, millaisia juhlia vietetään)
  • äänimaailma (laitetaanko esim. musiikkia johonkin huoneeseen)

Kun juhlat on organisoitu hyvin, niiden järjestäminen ei ole stressaavaa.

 

Juhlien aikataulutus

  • KUUKAUSI ENNEN: Lyödään lukkoon edelliset päätettävät asiat. Kutsutaan ihmiset ja pyydetään ilmoittamaan pian. Suunnitellaan tulevaa.
  • KOLME VIIKKOA ENNEN: Tehdään kunnon siivous, askarrellaan, ostetaan tai kaivetaan esille ja laitetaan paikoilleen ensimmäiset koristeet, valmistellaan ohjelmanumeroita, leikkejä tai muuta, katsotaan vaatteet valmiiksi, tehdään kauppalista
  • KAKSI VIIKKOA ENNEN: Ostetaan tai tilataan etukäteen sellaiset herkut, jotka eivät pilaannu. Tehdään lista, mitä tehdään minäkin päivänä ennen juhlia, jokaiselle päivälle jotain pientä: ma alakerran pölyt, ti lastenhuoneiden lelut, ke pyykit jne.
  • VIIKKO ENNEN: Toteutetaan listan mukaan joka päivä jotain.
  • EDELLISENÄ PÄIVÄNÄ: Otetaan vaatteet esille, silitetään tarvittaessa, otetaan tarjoiluastiat esille, esivalmistellaan tarjottavat, tehdään vielä pikasiivous (perusteellisesti ei enää ole tarvetta)

Kun juhlat on organisoitu hyvin, niiden järjestäminen ei ole stressaavaa. Haluan, että suunnitelma on muidenkin nähtävillä, joten laitan usein suunnitelman näkyville seinäkalenteriin, jotta jokainen voi halutessaan tarkistaa suunnitelman. Kun jokainen osallistuu, palkinto on mukava yhteinen kokemus juhlien järjestämisestä ja itse juhlista. Me tykkäämme järjestää juhlia useamman kerran vuodessa, kun se ei ole kuormittavaa. Juhlajärjestelyt aloitetaan hyvissä ajoin ja jaamme tekemisen usealle päivälle tai viikolle, niin kaikilla säilyy hyvä mieli.

 

Koronan vaikutus:

Juhlitaanko vai ei?

Eri puolilla Suomea on erilainen tilanne koronan suhteen. Joissakin paikoissa juhlien järjestäminen ei ole tällä hetkellä järkevää tai se on mahdotonta tai kiellettyä. Jokainen tekee omat päätöksensä oman alueen rajoitusten ja tilanteen mukaan. Joka tapauksessa jokaisen vähänkään oireisen on jäätävä kotiin, oli koronan kiihtymisvaihe tai ei, koronatilanne ”hallinnassa” tai ei. Pitää kunnioittaa sitä, että vaikka korona ei olisi itselle vaarallinen, sen leviäminen on sekä yhteiskunnallisesti haitallista että joidenkin yksilöiden kannalta jopa hengenvaarallista. Jos juhlat on suunniteltu tiettyyn ajankohtaan sopivaksi, mutta koronatilanne on huono, sitten juhlat siirretään, vaikka se kuinka harmittaisi. Korona-aikana on erityisen tärkeä pitää yhteyttä muihin ihmisiin, sillä yksinäisyys ja tunne yhteyden menettämisestä tai heikkenemisestä on toisilla todella suuri. Unohdetaan massatapahtumat, mutta nähdään läheisimpiä ihmisiä varovasti. Tuetaan myös juhlia järjestämällä ja muutenkin suomalaisia tuotteita ja suomalaista työtä.

 

Juhlien järjestäminen
Kun tilaat @oikiasipsi:n herkutteluboksin, siitä riittää jaettavaksi jokaiselle höpönassulle ja herkkusuulle.

Tilauspalvelut

Suosittelen käyttämään erilaisia tilauspalveluja sen sijaan, että itse pyörisi kaupoissa. Suomalainen yritys @oikiasipsi toimittaa sipsejä, naksuja ja snackseja paketteina koko Suomeen – jopa kotiovelle saakka. Kyseinen firma sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla. Oikiasipsin verkkosivuilta löytyy lähialueen viljelijät, joilta kuhunkin sipsiin tulevat perunat tai kaurat tulevat. Saman, yksilöidyn tiedon löydät suoraan sipsipussista. Arvostan sitä, että tuotteet ovat suomalaisia ja ne tehdään suomalaisena työnä. Osa tuotteista on myös vegaanisia. Arvostan myös helppoutta: valitsen itselleni sopivan boksin verkkokaupasta ja tuotteet saapuvat kotiovelleni muutamassa päivässä. Sipsithän ovat siitä hyviä, että ne voi tilata jo hyvissä ajoin etukäteen. Itse pohdin sitä, että ovatko sipsit murusina kuljetuksen jälkeen, mutta sain ehjät sipsit kotiovelle. Löysin todellakin lempparisipsini, kuulet näistä lisää vuodenvaihteessa juhlien jälkeen!

 

Tarjottavien esillepano

Kannattaa valita sellaisia ruokia tai herkkuja, joissa kontakteja tulee mahdollisimman vähän. Jos tekee voileipäkakun, voisiko sen tehdä valmiiksi paloina, sipsit laittaa jokaiselle omaan annoskulhoon, mehut kaataa valmiiksi laseihin ja karkit antaa jokaiselle omina pieninä karkkipusseina? Mitä vähemmän kontaktia ja samoihin ottimiin koskemista tulee, sen parempi. Sipsitkin voi annostella valmiiksi omille lautasille. @oikiasipsin verkkokaupasta voi tilata myös samaa laatua useamman pussin. Oma pieni pussi jokaiselle on myös erittäin hyvä vaihtoehto. Niihin voi kirjoittaa nimet ja loput viedä kotiin, mikäli pussin pohjalle sattuu mitään jäämään. Pienemmille lapsille valikoimassa on tietty kauranaksuja!

 

Uudenvuodenaaton tai -päivän juhlien järjestelyissä erityistä

Kun kyse on talven juhlista, ei tarvitse miettiä ikkunoiden pesua, kesäkukkien kastelua tai leikkimökin järjestelyä. Uudenvuoden juhlat eivät välttämättä vaadi kovin koristeita. Monella on vielä joulukuusi pystyssä ja kausivalot ikkunoissa. Usein otan itse tontut ja muut pois laatikoihin välipäivinä. Jos kyse on lastenjuhlista, voidaan miettiä, onko jokin tietty lelu, mikä kannattaa laittaa pois näkyvistä esimerkiksi pienempien lasten tukehtumisvaaran takia. Vuodenvaihteen juhla on sinänsä myös kiva tarjoilujen kannalta, että sen suhteen mä päästän itseni helpolla. Syntymäpäivillä ”kuuluu” olla kakku ja paine kakun tai muun aikaa vievempien tarjottavien tekemiseen/tilaamiseen on paljon suurempi, kuin vuodenvaihteen juhliin. Nakit ja ranskalaiset, sipsit ja limsat kuuluu meidän vuodenvaihteeseen. Siksi mielestäni meillä on erityisen hyvä perinne. Jos ulkona on kaunis ilma, voidaan sopia leikkitreffit ulos: laavulle paistamaan makkaroita, pulkkamäkeen, tekemään lumiukkoja, kiipeilemään, potkukelkkailemaan tai -lautailemaan, sään mukaan.

 

Ulkoliikunnan riemu
Ulkoliikunnan riemua. Iloa voi etsiä siitä, mistä lapsenakin nautti. Aikuiset voivat mennä keskenäänkin tekemään temppuja lumihankeen.

 

Uudenvuodenpäivän leikkitreffit

Olemme viettäneet uudenvuodenpäivän leikkitreffejä muistaakseni kuusi vuotta. Syntymäpäiville ja muihin juhliin järjestämme ohjelmaa, mutta leikkitreffeillä kokoonnutaan vaan syömään ja leikkimään. Aikuiset juttelevat keskenään ja lapset leikkivät keskenään ilman mitään suunnitelmia, ohjelmaa, etukäteen suunniteltua aktiviteettia tai tavoitteita. Ollaan yhdessä rennosti ja nautitaan toistemme seurasta. Kerran on muistaakseni vietetty nyyttäreitä, mutta muuten olen valmistanut ”perinteiset” uudenvuoden herkut eli ranskalaisia ja nakkeja ja kylmiä salaatteja, limsaa, sipsiä ja niin edelleen. Sainkin @oikiasipsin herkutteluboksin jo kotiin odotamme kovasti, että pääsemme kunnolla maistelemaan niitä yhdessä ystävien kanssa. Suunnittelemme taas juhlivamme niitä pienellä (alle 10 hengen) porukalla, mutta olemme varustautuneet siihen, että välttämättä juhliminen ei onnistu. Halloweenjuhlat siirtyivät vuosi sitten haastavan tilanteen takia kuukaudella eteenpäin ja synttäreitä juhlittiin monen peruuntumisen jälkeen yli puoli vuotta ensimmäisen juhlayrityksen jälkeen. Sellaista se elämä nyt on! Nyt kuitenkin teemme kutsut ja alamme valmistautua pieniin juhliin, onnistuvat tai eivät. Meillä on onneksi kotona hyvin paljon tilaa etäisyyksien pitämiseen, joten vielä emme ole toivoa menettäneet näiden juhlien suhteen. Etäjuhlia en olekaan ennen järjestänyt – ehkä sekin voisi olla vaihtoehto!

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.