Kaupallisessa yhteistyössä: Carrot Kitchen
Järjestin jokavuotiset halloweenjuhlat viikonloppuna lapsen koulukavereille ja ne olivat menestys. Joskus juhlien järjestäminen tuntuu minusta hieman vaivalloiselta, mutta haluan sen silti tehdä. Tällä kertaa juhlien järjestäminen tuntui kuitenkin aika helpolta. Juhlien järjestämistä helpottivat suunnitelmat ja listat, helppojen tarjottavien valitseminen, valmiit koristeet, etukäteisvalmistelut ja lasten kokkaussovellus Carrot Kitchen. Vältyimme suurimmilta turhautumisilta, riidoilta ja muilta tunnekuohuilta, kun meillä oli valmiiksi mietittyjä juhla-aktiviteetteja. Tässä alla on mun vinkit, miten me järjestettiin helposti halloweenjuhlat.

Etukäteisvalmistelut halloweenjuhliin
Mulla on komerossa kannelliset, nimikoidut muovilaatikot eri juhlapyhien koristeille. Kaksi muovilaatikkoa oli nimetty HALLOWEEN ja niistä löytyi mm. paperisia lepakoita, hämähäkinseitiksi tarkoitettua ohutta siivousliinaa, jotka oli pesty reikäisiksi, pari leikeltyä jätesäkkiä ja niin edelleen. Juhlien järjestäminen onnistui siis nopealla aikataululla, kun koristeita ei tarvinnut tehdä. Etukäteisvalmisteluista ei tule stressiä, kun homman jakaa monelle päivälle, suunnittelee hyvin ja muistaa pitää hauskaa. Jokaista nurkkaa ei puunattu. Näin juhlien järjestäminen eteni viikonpäivittäin:
- Tiistaina idea
- Keskiviikkona suunnittelu (aktiviteetit, vieraat, tarjottavat, kauppalista), kutsujen lähettäminen, puolet siivouksesta (tavarat paikoilleen, imurointi)
- Torstaina puolet siivouksesta, kaupassakäynti, roskien vienti ja visualisointi (vaatteet, koristeet, meikit)
- Perjantaina koristelu, tarjottavien esivalmistelut, pöydän kattaminen (servietit, koristeet, tarjoiluastiat, ottimet..)
- Lauantaina loppusiivous (vessa, lisäimurointi), tunnelman luominen (musiikki, kukat, kynttilät, valot), kirjastokäynti, laittautuminen (meikit, vaatteet) ja tarjottavien viimeistely (joista osa vieraiden kanssa/läsnäollessa)…. HURRRRRJAT JUHLAT, HALLOWEEN IT IS!

Tarjottaviin liittyvät juhla-aktiviteetit
Koska halloweenjuhlat menevät helposti liian rajuiksi sen jännittävän luonteen takia, haluan keksiä paljon yhteisiä aktiviteetteja. Kerroimme jo etukäteen juhlavieraille, että juhlien yksi aktiviteetti on syötävien kummituskoristeiden tekeminen Kummituskeksien päälle. Lapset osallistuivat hienosti ja aion jatkossakin osallistaa vieraita vielä enemmän keittiössä. Käyttämämme kokkaussovelluksen Carrot Kitchenin resepteissä on tekstin lisäksi video-ohjaus ja lapset varmistivat reseptin vielä katsomalla videoilta vinkkejä. Oma tyttäreni oli toki jo asiantuntija, kun hän oli katsonut videot etukäteen useampaan kertaan ja sisäistänyt, mitä kuuluu tehdä, mutta muutkin tarttuivat reippaasti toimeen. Myös kammottavan näköisen Kylmän vampyyrikakun ja Karmivan käsiboolin viimeistelyt tapahtuivat lasten kanssa tai lasten toimesta. En tiedä, miten he olivatkin niin innostuneita kaikesta, mutta lähdin itse mukaan höpsöttelyihin ja taisin ehkä olla jopa pääjehu niitä keksimässä – ”kyllä tuo on oikeaa verta, juo pois vaan”! Halloween saa hupsuttelemaan.



Muut juhla-aktiviteetit
Olimme pari vuotta sitten tehneet siskoni kanssa kummituskortteja, joiden taakse oli kirjoitettu pieniä aktiviteetteja, kuten ”Tee kummituskoiran ääniä” tai ”Kerro kauhutarina”. Olin piilottanut ne todella hyvin olohuoneeseen ja vaikka niitä oli vain kahdeksan, niitä etsittiin koko ilta ja osa löytyi vasta antamieni vihjeiden avulla. Nurkkaan rakennettuun kummitusmajaan tytär halusi kauhistuttavia halloween -aiheisia kirjoja, mutta niitä tuskin luettiin illan aikana (mutta heti vieraiden lähdettyä hän oli lukenut yhden niistä). Lapsi keksi, että pelottavien hahmojen salapiirtäminen olisi kiva pareittain tehtävä aktiviteetti. Alavartalon piirtävä henkilö ei nähnyt, millainen pää hahmolle oli piirretty. Minutkin kutsuttiin mukaan piirtämään, kaikki keskittyivät ja teoksista tuli loistavan karmivia! Laitoimme valot päälle ja paljastimme piirrokset. Pään piirtänyt henkilö sai keksiä nimen piirtämälleen hurjimukselle. Lisäksi lapset ehtivät leikkiä hämähäkkileikkejä (ja piirrellä) ihan vapaasti, mutta se aika tosiaan pyrittiin pitämään lyhyenä.


Halloweenin tarjottavat
- Kummituskeksit (Carrot Kitchen)
- Karmiva käsibooli (Carrot Kitchen)
- Kylmä vampyyrikakku (Carrot Kitchen)
- Snapsilaseissa ”verta” eli sulaneiden pakastemansikoiden nestettä
- Hodareja, ketsuppia, paprikamajoneesia, kuorimaveitsellä siivutettua kurkkua, voitaikinaan käärittyjä muumionakkeja ja juustopaloista taiteillut pääkallot.
- Puolikas luumu, jonka siemenaukkoon oli laitettu mansikkasosetta ja silmät tehty pillillä
- Muutama limainen ötökkäkarkki
- Linssisipsejä, jotka olivat matoja tai sormia
Tärkeää meille oli, että tarjottavat olivat helppoja ja ne pystyi valmistamaan tai ainakin valmistelemaan edellisenä päivänä. Kun kyseessä on halloween, vain mielikuvitus on rajana, sillä melkein mistä tahansa saa hieman muotoilemalla aikaiseksi jotain pelottavaa eli teemaan sopivaa. Ja vielä helpommalla pääsee, kun lataa Carrot Kitchenin ilmaisen kokeilujakson tästä. Minullekin on tullut jo monta oivallusta sovellusta selatessani eli voisin hyödyntää sovellusta itsekin, jos haluaisin tehdä jotain hyvää (ja näyttävää) nopeasti. Monta hurjaa reseptiä jäi hyödyntämättä, mutta nyt kun talo on jo koristeltu, ehkä kutsumme vielä parit kaverit vierailulle ja teemme vaikka kurpitsanaama-quesadillat, jotka lapseni teki jo edellisellä viikolla meille lounaaksi.



Mikä tämä Carrot Kitchen sitten on?
Carrot Kitchen on pelimäinen kokkaussovellus lapsille. Ruokapedagogien kehittämät helpot, mutta maukkaat reseptit ohjeistetaan vaihe vaiheelta selkeillä ja hauskoilla videoilla. Uusia reseptejä ilmestyy sovellukseen kuukausittain. Sovelluksessa on eritelty pääruoat, välipalat, leivonnaiset ja niin edelleen. Lisäksi sovelluksesta löytyy haasteita ja taitovideoita esimerkiksi sauvasekoittimen käytöstä. Kokkaamista seurataan oman profiilin kautta, jossa on itse valittu kuva ja nimi. Siinä näkyy myös pisteet ja kokattujen reseptien määrä. Minä sanoisin, että sovellus on pelimäinen, helppokäyttöinen, informatiivinen, selkeä ja motivoiva. Lapsen mielestä se on kiva (kun on välipaloja, herkkuja ja muuta kivaa) ja hyödyllinen (jos vaikka äiti ois kipeenä, niin saisin tehtyä ruoan). Carrot Kitchenin mainostetaan sopivan 6-13 -vuotiaille( ja nuoremmille vanhempien kanssa). Hintakin on halpa. Testaa ihmeessä ja aloita ilmaisella kokeiluajalla!
Lapsen innostus kokkaamista kohtaan
8-vuotias lapseni on ollut aina innokkasti mukana keittiössä. Hän on saanut harjoitella pienestä pitäen erilaisia taitoja: taaperona salaatinlehtien repistä, sekoittamista ja pöydän kattamista, leikki-ikäisenä munien rikkomista ja pullan vaivaamista, koululaisena lettujen ja jauhelihapullien tekemistä sekä keksien leipomista alusta loppuun. Mukaan on otettu, silloin kun lapsi on itse halunnut ja joskus on myös innostettu. Kannattaa hyödyntää innokkuus silloin kun sitä on. Noin kuukausi sitten latasimme kokeilujakson ja siitähän tämä innostus roimahti entisestään. Myös rohkeus ja varmuus tekemiseen on kasvanut huimasti. Itsellänikin on paljon luottavaisempi mieli sen suhteen, kun sovelluksessa muistutetaan esimerkiksi varovaisesta uunin käytöstä. Mun ei tarvitse muistuttaa, ohjeistaa, näyttää ja vastailla jatkuvasti, joka nostaa lapsen itseluottamusta. Olen lähellä, mutta annan lapselle tilaa toimia itse ja oppia luottamaan omiin ratkaisuihinsa. Hän pyytää apua, jos tarvitsee. Tässä lähiaikoina oli tilanne, jossa ehdotin, että tehdäänkö köyhiä ritareita, niin lapsi sanoi, että hän haluaa tehdä ne. Hän siis etsi itse netistä reseptin, noudatti sitä ja valmisti sen alusta loppuun. Annoin vihjeeksi, että paista vastaavasti kuin letut. Väitän, että lopullinen rohkeus tähän on tullut sovelluksesta.
