Kummituskeksit
Juhlat, Lapset

Helpot halloweenjuhlat

Kaupallisessa yhteistyössä: Carrot Kitchen

 

Järjestin jokavuotiset halloweenjuhlat viikonloppuna lapsen koulukavereille ja ne olivat menestys. Joskus juhlien järjestäminen tuntuu minusta hieman vaivalloiselta, mutta haluan sen silti tehdä. Tällä kertaa juhlien järjestäminen tuntui kuitenkin aika helpolta. Juhlien järjestämistä helpottivat suunnitelmat ja listat, helppojen tarjottavien valitseminen, valmiit koristeet, etukäteisvalmistelut ja lasten kokkaussovellus Carrot Kitchen. Vältyimme suurimmilta turhautumisilta, riidoilta ja muilta tunnekuohuilta, kun meillä oli valmiiksi mietittyjä juhla-aktiviteetteja. Tässä alla on mun vinkit, miten me järjestettiin helposti halloweenjuhlat.

 

Kauhumajassa
Kauhutunnelmaa kauhumajassa, jonka jätesäkit ovat usean vuoden takaa.

 

Etukäteisvalmistelut halloweenjuhliin

Mulla on komerossa kannelliset, nimikoidut muovilaatikot eri juhlapyhien koristeille. Kaksi muovilaatikkoa oli nimetty HALLOWEEN ja niistä löytyi mm. paperisia lepakoita, hämähäkinseitiksi tarkoitettua ohutta siivousliinaa, jotka oli pesty reikäisiksi, pari leikeltyä jätesäkkiä ja niin edelleen. Juhlien järjestäminen onnistui siis nopealla aikataululla, kun koristeita ei tarvinnut tehdä. Etukäteisvalmisteluista ei tule stressiä, kun homman jakaa monelle päivälle, suunnittelee hyvin ja muistaa pitää hauskaa. Jokaista nurkkaa ei puunattu. Näin juhlien järjestäminen eteni viikonpäivittäin:

 1. Tiistaina idea
 2. Keskiviikkona suunnittelu (aktiviteetit, vieraat, tarjottavat, kauppalista), kutsujen lähettäminen, puolet siivouksesta (tavarat paikoilleen, imurointi)
 3. Torstaina puolet siivouksesta, kaupassakäynti, roskien vienti ja visualisointi (vaatteet, koristeet, meikit)
 4. Perjantaina koristelu, tarjottavien esivalmistelut, pöydän kattaminen (servietit, koristeet, tarjoiluastiat, ottimet..)
 5. Lauantaina loppusiivous (vessa, lisäimurointi), tunnelman luominen (musiikki, kukat, kynttilät, valot), kirjastokäynti, laittautuminen (meikit, vaatteet) ja tarjottavien viimeistely (joista osa vieraiden kanssa/läsnäollessa)…. HURRRRRJAT JUHLAT, HALLOWEEN IT IS!

 

Halloweenmeikit
Viimeisenä halloweenvalmisteluna oli meikkaaminen. Se oli kivaa!

 

Tarjottaviin liittyvät juhla-aktiviteetit

Koska halloweenjuhlat menevät helposti liian rajuiksi sen jännittävän luonteen takia, haluan keksiä paljon yhteisiä aktiviteetteja. Kerroimme jo etukäteen juhlavieraille, että juhlien yksi aktiviteetti on syötävien kummituskoristeiden tekeminen Kummituskeksien päälle. Lapset osallistuivat hienosti ja aion jatkossakin osallistaa vieraita vielä enemmän keittiössä. Käyttämämme kokkaussovelluksen Carrot Kitchenin resepteissä on tekstin lisäksi video-ohjaus ja lapset varmistivat reseptin vielä katsomalla videoilta vinkkejä. Oma tyttäreni oli toki jo asiantuntija, kun hän oli katsonut videot etukäteen useampaan kertaan ja sisäistänyt, mitä kuuluu tehdä, mutta muutkin tarttuivat reippaasti toimeen. Myös kammottavan näköisen Kylmän vampyyrikakun ja Karmivan käsiboolin viimeistelyt tapahtuivat lasten kanssa tai lasten toimesta. En tiedä, miten he olivatkin niin innostuneita kaikesta, mutta lähdin itse mukaan höpsöttelyihin ja taisin ehkä olla jopa pääjehu niitä keksimässä – ”kyllä tuo on oikeaa verta, juo pois vaan”! Halloween saa hupsuttelemaan.

 

Kummituskeksit
Kummituskekseihin sulatettiin suklaata. Ohjevideot katsottiin puhelimen Carrot Kitchen -sovelluksesta.

 

Kummituskeksien tekeminen
Kummituskeksien kummitusten tekeminen oli sopiva juhla-aktiviteetti. Se oli tarpeeksi nopea, mutta vaati kuitenkin hieman miettimistä. Vinkkejä katsottiin uudestaan videolta.

 

Veren kaato
Veren kaataminen kakulle veti hiljaiseksi. Joku lapsista kysyikin epäuskoisena kesken illan, että onko lapseni tosiaan itse tehnyt näitä.

 

Muut juhla-aktiviteetit

Olimme pari vuotta sitten tehneet siskoni kanssa kummituskortteja, joiden taakse oli kirjoitettu pieniä aktiviteetteja, kuten ”Tee kummituskoiran ääniä” tai ”Kerro kauhutarina”. Olin piilottanut ne todella hyvin olohuoneeseen ja vaikka niitä oli vain kahdeksan, niitä etsittiin koko ilta ja osa löytyi vasta antamieni vihjeiden avulla. Nurkkaan rakennettuun kummitusmajaan tytär halusi kauhistuttavia halloween -aiheisia kirjoja, mutta niitä tuskin luettiin illan aikana (mutta heti vieraiden lähdettyä hän oli lukenut yhden niistä). Lapsi keksi, että pelottavien hahmojen salapiirtäminen olisi kiva pareittain tehtävä aktiviteetti. Alavartalon piirtävä henkilö ei nähnyt, millainen pää hahmolle oli piirretty. Minutkin kutsuttiin mukaan piirtämään, kaikki keskittyivät ja teoksista tuli loistavan karmivia! Laitoimme valot päälle ja paljastimme piirrokset. Pään piirtänyt henkilö sai keksiä nimen piirtämälleen hurjimukselle. Lisäksi lapset ehtivät leikkiä hämähäkkileikkejä (ja piirrellä) ihan vapaasti, mutta se aika tosiaan pyrittiin pitämään lyhyenä.

Haamukortit
Piilotetuista haamukorteista löytyi pieniä aktiviteettaja, joita sai pitkin iltaa suorittaa. Ensin tehtävän suoritti se henkilö, joka kortin löysi ja sen jälkeen kaikki muut.

 

Kauhupiirustukset
Jaettiin parit ja taitettiin paperit puoliksi. Ensimmäinen piirsi pään ja kaulan. Kaulaa jatkettiin hieman paperin taitoksen toiselle puolelle. Papereiden vaihdon jälkeen pari ei katsonut, millainen pää oli vaan piirsi alavartalon kaulasta alaspäin.

 

Halloweenin tarjottavat

 • Kummituskeksit (Carrot Kitchen)
 • Karmiva käsibooli (Carrot Kitchen)
 • Kylmä vampyyrikakku (Carrot Kitchen)
 • Snapsilaseissa ”verta” eli sulaneiden pakastemansikoiden nestettä
 • Hodareja, ketsuppia, paprikamajoneesia, kuorimaveitsellä siivutettua kurkkua, voitaikinaan käärittyjä muumionakkeja ja juustopaloista taiteillut pääkallot.
 • Puolikas luumu, jonka siemenaukkoon oli laitettu mansikkasosetta ja silmät tehty pillillä
 • Muutama limainen ötökkäkarkki
 • Linssisipsejä, jotka olivat matoja tai sormia

Tärkeää meille oli, että tarjottavat olivat helppoja ja ne pystyi valmistamaan tai ainakin valmistelemaan edellisenä päivänä. Kun kyseessä on halloween, vain mielikuvitus on rajana, sillä melkein mistä tahansa saa hieman muotoilemalla aikaiseksi jotain pelottavaa eli teemaan sopivaa. Ja vielä helpommalla pääsee, kun lataa Carrot Kitchenin ilmaisen kokeilujakson tästä. Minullekin on tullut jo monta oivallusta sovellusta selatessani eli voisin hyödyntää sovellusta itsekin, jos haluaisin tehdä jotain hyvää (ja näyttävää) nopeasti. Monta hurjaa reseptiä jäi hyödyntämättä, mutta nyt kun talo on jo koristeltu, ehkä kutsumme vielä parit kaverit vierailulle ja teemme vaikka kurpitsanaama-quesadillat, jotka lapseni teki jo edellisellä viikolla meille lounaaksi.

Kylmä vampyyrikakku
Neljän ainesosan Kylmä vampyyrikakku syötiin jälkiruoaksi. Sen valmistaminen oli helppoa ja siitä tuli niin hyvää, että se syötiin lähes loppuun yhdeltä istumalta! Luulen, että osa ei uskonut, että lapseni oli tehnyt itse myös jäätelön.

 

Kummituskeksit
Helpolla saa näyttävää! Valmiiden keksien päälle tehtiin kummitukset. Halloween kummittelee!

 

Karmiva käsibooli
Neljän ainesosan Karmiva käsibooli maistui lapsille!

 

Mikä tämä Carrot Kitchen sitten on?

Carrot Kitchen on pelimäinen kokkaussovellus lapsille. Ruokapedagogien kehittämät helpot, mutta maukkaat reseptit ohjeistetaan vaihe vaiheelta selkeillä ja hauskoilla videoilla. Uusia reseptejä ilmestyy sovellukseen kuukausittain. Sovelluksessa on eritelty pääruoat, välipalat, leivonnaiset ja niin edelleen. Lisäksi sovelluksesta löytyy haasteita ja taitovideoita esimerkiksi sauvasekoittimen käytöstä. Kokkaamista seurataan oman profiilin kautta, jossa on itse valittu kuva ja nimi. Siinä näkyy myös pisteet ja kokattujen reseptien määrä. Minä sanoisin, että sovellus on pelimäinen, helppokäyttöinen, informatiivinen, selkeä ja motivoiva. Lapsen mielestä se on kiva (kun on välipaloja, herkkuja ja muuta kivaa) ja hyödyllinen (jos vaikka äiti ois kipeenä, niin saisin tehtyä ruoan). Carrot Kitchenin mainostetaan sopivan 6-13 -vuotiaille( ja nuoremmille vanhempien kanssa). Hintakin on halpa. Testaa ihmeessä ja aloita ilmaisella kokeiluajalla!

 

Lapsen innostus kokkaamista kohtaan

8-vuotias lapseni on ollut aina innokkasti mukana keittiössä. Hän on saanut harjoitella pienestä pitäen erilaisia taitoja: taaperona salaatinlehtien repistä, sekoittamista ja pöydän kattamista, leikki-ikäisenä munien rikkomista ja pullan vaivaamista, koululaisena lettujen ja jauhelihapullien tekemistä sekä keksien leipomista alusta loppuun. Mukaan on otettu, silloin kun lapsi on itse halunnut ja joskus on myös innostettu. Kannattaa hyödyntää innokkuus silloin kun sitä on. Noin kuukausi sitten latasimme kokeilujakson ja siitähän tämä innostus roimahti entisestään. Myös rohkeus ja varmuus tekemiseen on kasvanut huimasti. Itsellänikin on paljon luottavaisempi mieli sen suhteen, kun sovelluksessa muistutetaan esimerkiksi varovaisesta uunin käytöstä. Mun ei tarvitse muistuttaa, ohjeistaa, näyttää ja vastailla jatkuvasti, joka nostaa lapsen itseluottamusta. Olen lähellä, mutta annan lapselle tilaa toimia itse ja oppia luottamaan omiin ratkaisuihinsa. Hän pyytää apua, jos tarvitsee. Tässä lähiaikoina oli tilanne, jossa ehdotin, että tehdäänkö köyhiä ritareita, niin lapsi sanoi, että hän haluaa tehdä ne. Hän siis etsi itse  netistä reseptin, noudatti sitä ja valmisti sen alusta loppuun. Annoin vihjeeksi, että paista vastaavasti kuin letut. Väitän, että lopullinen rohkeus tähän on tullut sovelluksesta.

 

Kurpitsanaama-quesadillat
Hurjaa halloweenia näiden Kurpitsanaama-quesadillojen myötä! Toivottavasti vinkeistä oli apua.

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.