Risotto
Ruoanlaitto, Ruokasuunnittelu, Yleinen

Mun ruokapäivä

Eilen olin sairaan lapsen kanssa kotona ja kirjasin, mitä päivän aikana söin ja valmistin ruoaksi. Edellisestä vastaavasta Mun ruokapäivä -aiheisesta postauksesta onkin jo aikaa! Mulla alkaa mielenkiintoinen yhteistyö lähiaikoina ja henkilökohtaisten ruokalistojen suunnittelu on edennyt. Joten lupaan olla aktiivisempi jatkossa, nyt kun muut projektit ei vie niin paljoa aikaani. Tässä nyt kuitenkin ensin eilisen ruokapäiväkirja.

 

Olematon aamiainen

En ole aamiaisihminen. En nouse heti sängystä, mutta kun nousen, alan heti toimia saadakseni päivän käyntiin. Lempiaamurutiinini on astianpesukoneen tyhjentäminen ja/tai täyttäminen. Tänäänkin aloitin aamun sillä ja välissä hörpin mehua. Omenaa ja aroniaa sisältävän mehun olin ottanut pakastimesta jo aiemmin ja lisäsin siihen veden sijaan vichyä. Olen aiemminkin sanonut, että haluaisin olla aamupalaihminen. En vaan osaa olla. Ei maistu enkä jaksa istua aamulla, vaan pitää päästä heti käynnistämään päivä ja sitten keskittyä johonkin intensiivisesti.

 

Aamiaiseni
Tässä on aika normaali aamiaiseni. Tiedän aamupalan tärkeyden ja suosittelen syömään aamupalaa, jos vaan sellaiseen pystyy.

Lounasrisotto

Koska aamiaista en juuri syö, niin lounas oli eilenkin aikaisin. Lapsi söi enemmän aamupalaa, mutta ei hänellekään kovin paljoa maistunut, joten aikainen lounas oli hänellekin erittäin sopiva. Kaapissa on lähes aina risottoriisiä ja voita, joten risotto on sellainen ruoka, jonka saa taiottua, vaikka kaapit olisivat käytännössä tyhjät. Nyt jääkaapissa oli kuitenkin avattu pulled pork. Lisäksi olin edellisenä päivänä käyttänyt pakastettua timjamia lasagneten tekoon ja laittanut sen lopun ajatuksissani pakastimen sijasta jääkaappiin. Timjami on aika voimakas, joten lähtökohtana oli, että tein mitä tahansa ruokaa, se sisältää paljon timjamia. Itse laitoin risottoon risottoriisin, veden ja suolan lisäksi tosiaan sitä timjamia ja pulled porkia ja lisäksi suolaa, ripauksen sokeria ja maapähkinävoita. Päälle raastoin hieman Polarjuustoa. Tässä alla on vielä yksinkertaistettu ja mutkat suoriksi vedetty ”peruskaava” risotolle. Sinne voi laittaa käytännössä mitä vaan.

 

Risotto
Lounaaksi risottoa. Risotto on mielestäni helppo ruoka, jonka saa aikaiseksi vähistäkin aineksista. Tärkeintä on vaan muistaa antaa kuuman nesteen välissä imeytyä voissa kuullotettuihin risottoriiseihin ennen kuin lisää lisää nestettä uudestaan ja uudestaan.

 

PIENI KATTILA 2 (Kaatonokallinen Muurlan Vappu Keittiössä kasarit ovat minusta parhaita tähän)

vettä + loraus kastiketta/mausteita/fondia > KIEHAUTA

 

ISOMPI KATTILA 1

runsaasti voita > ANNA SULAA

jos haluaa lisätä jotain kuullotettavaa (esim. sipulia, purjoa) > KUULLOTA HETKI

risottoriisiä > SITEN, ETTÄ VOI ”TÄYTTYY” NIISTÄ

KUN VOI ON IMEYTYNYT, LISÄÄ HIEMAN KUUMAA NESTETTÄ KATTILASTA 2 JA ANNA NESTEEN IMEYTYÄ TÄYSIN

muut ainekset, joiden kypsymisessä ei kestä kauaa (esim. lihaa, kasvisproteiinia, herneitä, sieniä) > LISÄÄ

JATKA NESTEEN LISÄÄMISTÄ JA IMEYTTÄMISTÄ

maista ja mausta tarvittaessa

 

Ruokapäivän välipalat

8-vuotias lapseni on innostunut mm. ruoanlaitosta ja leipomisesta. Toissapäivänä hän leipoi helpon brownien ja sitä jäi vielä eiliselle (ja jäi vielä tällekin päivälle). Tuoreena laitoimme päälle kaurajäätelöä (joka on kuulemma parempaa kuin kermajäätelö, paitsi lämmetessään se on ällöttävää). Itse pidän enemmän kermajäätelöstä. Eilen hän ei lämmittänyt sitä, vaan söi pelkiltään ilman jäätelöä. Itse kävin apteekissa, kaupassa ja asioilla, niin mulle tarttui mukaan salmiakkipussi. Otin siis kourallisen salmiakkikarkkeja välipalaksi. Usein kun meillä on jotain ruokaa tai raaka-ainetta liikaa, selvitän, että voisiko sen pakastaa. En yleensä jaksa syödä samaa ruokaa tai mitään montaa kertaa peräkkäin. Siksi teen usein ruoan, josta pakastan osan ja otan sitten sopivissa väleissä niitä käyttöön. Ja kyllähän luotettavasta tietolähteestä, eli internetistä selviää, että joku on pakastanut sitäkin, joten eipä siinä paljon häviä, jos koittaa. Pahempi tapaus on, että se jätetään jääkaappiin, eikä sitä syödä ja heitetään pois. Parempi selviytymismahdollisuus sillä on pakastamisen kautta päätyä taltuttamaan makeannälkää sopivalla hetkellä. Meillä välipalaa jää kyllä helposti välistä, kun päivällinen syödään jo ajoissa, niin välipalannälkää ei ehdi toisinaan tulla. Mutta tänään maistui molemmille omat herkut.

Karkkivälipala
Olisin selvinnyt aivan hyvin ilman karkkivälipalaa, mutta eipä sitä jaksa aina olla järkevä.

 

Risoton tuunaus -päivällinen

Päivälliseksi en jaksanut syödä risottoa sellaisenaan, vaan tein siitä munakkaan. Laitoin pannulle risottoa ja lisäsin siihen pakastimesta lehtikaalia. Pakastimessa on myös yksistä illanistujaisista yli jäänyt avattu viini, jonka pakastin jääpaloissa. Jääpalamuotissa jäädyttämisen jälkeen olen siirtänyt ne palat pakasterasiaan. Sieltä on kätevä ottaa yksi kerrallaan pieni loraus viiniä antamaan syvyyttä vaikka kastikkeisiin tai patoihin. Nyt otin siis yhden punaviinikuution munakkaaseen. Lisäksi maustoin vielä perunamausteella ja lisäsin pari munaa. Molempien mielestä päivällinen maistui paremmalta kuin lounas. Tää on mulla aika tyypillistä, että muokataan sitä olemassa olevaa ruokaa. Päivälliseksi toinen hyvä vaihtoehto ois voinut olla esimerkiksi suolaisten lettujen tekeminen ja niihin risottotäyte.

Lehtikaalia pannulle
Lehtikaalia on pakastimessa ja sitä on helppo murskata ruoan joukkoon.

 

Risotosta munakkaaksi
Risotto muuttui maukkaaksi munakkaaksi. Kylkeen laitoin valmismajoneesia ja siivutin päärynää ja kurkkua.

 

Iltapalapasteijat

Olin luvannut, että illalla syömme iltapalan katsellen yhtä ohjelmaa tietokoneelta. Auoin jääkaappia ennen ohjelman alkamista ja mietin lopun risoton pakastamista. Sitten avasin pakastimen ja tajusin, että mulla on siellä valmista lehtitaikinaa. Tein siis pasteijat, joihin laitoin sisälle tuota risottoa. Risottoa tuunasin laittamalla siihen ripauksen kuivattuja nokkosia ja suppilovahveroita. Otin kaksi lehtitaikinalevyä sulamaan ja laitoin kostean kiertoilman n. 200 asteeseen. Kun lehtitaikinalevyt olivat sulaneet, kaulitsin niitä lähinnä pituussuunnassa pidemmiksi. Kun mulla oli kaksi identtistä lehtitaikinalevyä, laitoin toiselle kolme kasaa risottoa (ei reunoille asti). Luulin laittavani neljä kasaa, mutta ei siihen mahtunutkaan kuin kolme. Tämän jälkeen laitoin päälle toisen lehtitaikinalevyn ja painelin reunat ja kasojen välit kiinni sormella. Leikkasin pasteijat irti toisistaan. Painelin reunat kunnolla kiinni haarukalla ja tein haarukalla pasteijoiden päälle muutaman reiän. Munalla voitelin vielä pasteijat. Uunissa ne olivat, kunnes saivat väriä, ehkä vajaa 15 min. Lämmitin lisäksi glögiä (ekan tiivistepullon viimeiset tipat) ja päivällä sulamaan otetut vadelmat ihan sellaisenaan (pakastaessa on toki laitettu sokeria päälle). Ihan hyvä ruokapäivä. Tavallinen, mutta hyvä.

 

Risottoa lehtitaikinalevyille
Nostelin kaulituille lehtitaikinalevyille risottoa. Risotto kuuluu syödä aika nestemäisenä, mutta jäähtyessään se imeyttää vielä lisää nesteitä, joten se oli tarpeeksi kiinteää pasteijoihin.

 

Pasteijat kiinni
Painelin pasteijat kiinni sormilla, leikkasin irti toisistaan ja painelin haarukalla vielä tiiviisti kaikki reunat. Pari pistelyä päälle, voitelu ja uuniin.

 

Valmis iltapala
Iltapalalla pasteijoita, vadelmia, glögiä ja taustalla pyöri kiva ohjelma.

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.