Ruokahävikki
Ruokahävikki, Ruokasuunnittelu, Vastuullisuus

Vinkkilista ruokahävikin vähentämiseen

***Sisältää affiliatelinkin.

Tällä viikolla 7.-13.9.2020 on #hävikkiviikko, johon voit osallistua hästägeillä #hävikkiviikko ja #arvostanruokaa. Ruokahävikki on sellaista ruokaa, joka oli alun perin syömäkelpoista ja se olisi voitu pelastaa, mikäli olisi mietitty ennakkoon ruoan kulutusta, valmistusta tai säilöntää. Kotitalouksissa heitetään pois vuosittain hurja määrä ruokaa, 500 miljoonaa kiloa eli n. 15 rekkalastillista ruokaa. Hyvällä ruokasuunnittelulla voidaan merkittävästi vähentää kotitalouksissa syntyvää ruokahävikkiä. Siihen pyrin itse aktiivisesti. Aiemmin ei ollut jääkaappeja, pakastimia, tuontihedelmiä tai varaa ostaa niitä. Ruoan hankkiminen on liian halpaa ja helppoa kuluttajille, joten ruokaa hävitetään helposti. Ajatellaan, että ei se paljoa maksanut, voidaan ostaa uutta. Kysymys ei ole vain rahasta. Kysymys on siitä, että luonnonvaroja käytetään turhaan. Arvostetaan ruokaa, raaka-aineita, ruoan kasvattajia, viljelijöitä, tuottajia, myyjiä, kuljettajia, varastoijia, yrittäjiä ja kehittäjiä.

 

Omat ruokahävikkikokemukseni

Lapsuudenkodissani ruokaa ei heitetty pois. Äitini on mahtava keksimään raaka-aineille käyttötarkoituksia ja soveltamaan niin, että ruokahävikkiä ei synny. Olen tottunut siihen, että ruokaa ei heitetä pois. Meillä ei ole syöty homeisia ruokia, mutta äiti hyödynsi kyllä kaikki parhaat päivänsä nähneetkin raaka-aineet. Kun menin kaverini luokse, heillä kuorittiin home pois ja syötiin loppu. Kun muutin omaan kotiin, en ”osannut” säilöä, mutta en voinut heittää poiskaan. Tästä syystä isot leipäpaketit kyllästyttivät ja lopuksi päätyivät bioroskikseen. Nykyään olen ”pakastaja” ja muutenkin kova säilömään. Ja haluan suunnitella raaka-aineiden käytöt etukäteen. Mikäli en tiedä, miten käytän kypsän mangon kahden päivän sisään, pakastan sen välittömästi. Pakastan tai muuten säilön tuotteet kun ne ovat parhaimmillaan, en silloin kun ne ovat jo ylikypsiä. Käytän hävikkiruoan vähentämiseen erilaisia tapoja. Tässä alla on esiteltynä kaksikymmentäyksi vaihtoehtoa oman talouden hävikkiruoan vähentämiseen.

Pakastan tai muuten säilön tuotteet kun ne ovat parhaimmillaan, en silloin kun ne ovat jo ylikypsiä. 

Ruokakauppojen ruokahävikki

1.) Päivämäärä – jos meinaat tehdä lettutaikinan iltapalaksi ja valittavana on maito, jossa on päiväys ylihuomiselle ja päiväys viikon päähän, valitse ylihuomisen. Jos tiedät kuluttavasi sen, on parempi, että se tulee käyttöön. Mikäli taas tiedät, että et saa käytettyä tuotetta nopeasti, valitse pidempi päiväys.

2.) Kypsät, raa’at, puolikypsät hedelmät ja vihannekset – sama juttu, kun edellisessä. Itse valitsen esimerkiksi tomaatit niin, että otan pari juuri nyt kypsää ja loput kiinteämpiä, nuorempia ja pidempään säilyviä.

3.) Punalaput – kun käyt kaupassa, kannattaa katsoa punalapputuotteet. Itse ostan toisinaan ja pistän pakkaseen jotain, mikäli en voi käyttää sitä heti.

4.) Hävikkipussit – kaupoissa kerätään hävikkipusseja tai laatikoita, joissa on esimerkiksi kokoelma parhaat päivänsä nähneitä kasviksia pienellä rahalla.

 

Ravintoloiden ruokahävikki

5.) ResQ Club – lataa sovellus puhelimeesi ja saat ilmoituksia ravintola-annoksista tai ruokakasseista, joita voi ostaa alennettuun hintaan. Tilaa ja nouda kotiin tai töihin.

6.) Happy Farmer – Kitchen & Bakery ja Coffee Bar & Wine ovat uudet ravintolat Helsingissä Sokoksen kulmalla. Ravintolan yksi pääajatus on sesonkiajattelu, ruokahävikin minimointi, kasvisten suuri käyttö sekä zero waste -ajattelu. Ravintolat hyödyntävät mm. lähi-S-marketin ruokahävikkiä ruoanvalmistuksessa.

7.) Ravintola Loop – hyödyntää keräämäänsä ruokahävikkiä ravintola-annoksiin sekä toimittaa 70% noutamastaan ruokahävikistä hyväntekeväisyyteen. Ravintola auttaa työttömiä nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä työllistämällä heitä. Ravintola sijaitsee Helsingissä.

 

Hävikkiruoan verkkokaupat

8.) Fiksu Ruoka Oy – ruokaa ja käyttötavaraa myyvä verkkokauppa. Myynnissä on pääosin poisto- ja jäännöseriä, jotka eivät ole päätyneet kauppoihin esimerkiksi uudistuneen myyntipakkauksen tai lähestyvän parasta ennen -päiväyksen takia. Tuotteet toimitetaan kotiin tai haetaan Turun varastolta.

9.) Urjalan makeistukku – sekä kuluttajille että yrityksille suunnattu makeistukku. Yritys on laajentanut myös muihin tuotteisiin, kuten mausteisiin ja superfoodvalikoimiin. Urjalan makeistukusta voi tilata tuotteet kotiin tai ne voi hakea Urjalasta.  

Tyttö laatikossa
Fiksuruoka.fi toimitti kesällä mökkieväät. Laatikko jatkoi leikeissä useamman päivän.

Ruokahävikki tuotteissa  

10.) Panda Hukkapussi – koe-erät, väärän kokoiset, malliset ja väriset makeiset päätyvät roskiksen sijaan yhdistelmäpusseiksi kuluttajille.

11.) Järvikalapihvit ja -puikot – valmistetaan kotimaisista järvistä kalastetuista särjistä ja ahvenista. Mikäli kyseisiä kaloja ei hyödynnettäisi tuotteisiin, niitä pitäisi kalastaa järvien rehevöitymisen estämiseksi. Pahimmassa tapauksessa pienet järvikalat päätyvät suoraan kaatopaikalle.

12.) Wasted – olutta Vaasan hävikkileivästä. Myynnissä mm. Alkoissa.

13.) Ingmanin Hupsis – pakkaukseen sujahtaa jämäjäätelö, joka on peräisin jäätelönvalmistuskoneiden käynnistyksestä tulevasta palautusmassasta, joka on aiemmin päätynyt hävikkiin.

14.) Fazerin Makea moka – ylijäämämakeisia, joiden sisältö riippuu kuukauden aikana syntyvästä hävikistä.

15.) Suomen Jäätelön ja K-ruokakaupan Bananasajäämä – vegaaninen kierrätysbanaanijäätelö

 

Oman perheen ruokahävikin ratkaiseminen ruokasuunnittelufirmojen avulla

Ruokasuunnittelu auttaa vähentämään ruokahävikkiä. Kun on valmis suunnitelma, mihin mitäkin raaka-ainetta hyödynnetään, sitä ei tarvitse heittää pois. Voit tehdä omat ruokalistat tai tarttua esimerkiksi alla oleviin vaihtoehtoihin.

16.) Ruokaboksi – valitse sopiva ruokaboksi (Ruokaboksi, Vegeboksi, Muksuboksi), boksin koko (iso, pieni), reseptien määrä (3 tai 4 reseptiä) ja toimitusviikko ja saat tuoreet raaka-aineet ja helpot reseptit toimitettuna kotiovelle.

17.) ***Sannan Ruokakassi – valitse sopiva ruokakassi (Maukaskassi, Lasten Suosikkikassi, Vegekassi, Arjen pelastaja, Gluteeniton Arjen pelastaja) ja koko. Saat ruokakassin kotiovelle toimitettuna. Kassi sisältää tuoreet raaka-aineet ja helpot reseptit.

18.) Mun ruokalistat – kahden viikon ruokalistat ja iltapalalistat, jotka on suunniteltu toimimaan yhdessä, huomioiden ruokahävikki. Joka kuukaudelle oma listansa, joka sisältää helpoksi suunnitellun kokonaisuuden, joka hyödyntää sesongissa olevia kasviksia, huomioi pakkauskoot, antaa vinkkejä ruoan käyttämiseen ja säilöntään, sisältää jämäruokapäivän, reseptit ja kauppalistat. Tässä vielä tarkemmin, mitä asioita ruokalistoissani on huomioitu.

 

Muut

19.) Ciiyou on hävikkiruokafirma, joka lunastaa kauppojen ja ravintoloiden hävikkikasviksia ja tekee niistä erilaisia tuotteita, kuten smoothieita, salaatteja, leipiä, kakkuja ja kasvispihvejä. Oululaisen Ciiyoun tuotteita voi tilata verkkokaupasta, mutta toimitusalue on Oulu.

20.) Kulmakippola on olutravintola, jossa myydään panimoiden ylijäämävarastoja. Jos haluat lähteä hävikkikaljalle, suuntaa Helsinkiin.

21.) Reseptikirjoista voi saada uusia ideoita. Esimerkiksi Satokausikalenterin sivuilta voi hankkia Tolmatsovin ja Wilskan Halparuokakirjan. Kirja pitää sisällään mielenkiintoisia ja luovia reseptejä.

22.) Seuraa blogeja, Instatilejä (esim. @havikkiviikko, @satokausikalenteri, @reducewastenow, @zerowastefinlandry) ja hästägejä (#ruokahävikki, #hävikkiruoka, #hävikkiviikko #hävikkivinkki #arvostanruokaa)

 

Huom. Minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta kaikista näistä tuotteista, yrityksistä tai palveluista.

Ruokahävikki
Käyttökelpoisen ruoan poisheittäminen on tuhlausta sekä henkilökohtaisella että yhteiskunnallisella tasolla.

Ruokahävikistä

Ruoka pakataan usein muoviin. Pakkauksen tehtävä on pitää tuote hyväkuntoisena. Mikäli pakkaus on huono tai sitä ei ole, herkimmät tuotteet pilaantuvat. Jos tuotteita pitää heittää pois, on se suurempi kuorma ympäristölle, kuin pakkausmateriaali itsessään. Parhaat keinot ruokahävikin vähentämiseen ovat tiivistetysti tässä: osta vain vähän ja mahdollisimman lähellä tuotettua ja sesonkituotteita, suosi ensiksi pilaantuvia tuotteita ja hävikkituotteita, valmista ruokaa vain tarvittava määrä, ota lautaselle vain sen verran, kun syöt, syö kohtuullisesti, jatkojalosta tai säilö ne, mitä et voi syödä, huolehdi pakkausmateriaalien ja jätteiden oikeaoppisesta kierrätyksestä sekä pidä hävikkiruokapäiviä. Ole luova! Todennäköisesti kaapissa olevista raaka-aineista saa ruoan, vaikka se ei ole juuri sellainen, jota olet aiemmin tehnyt. Ruoan ”tuunaamisesta” lisää voit lukea tästä. Osta vähemmän ja hyödynnä kaikki, siinä se yksinkertaisuudessaan.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.