Venetsialaiset
Juhlat

Venetsialaiset

***Sisältää mainoslinkkejä (Partioaitta)

***Sisältää kuvauslainatuotteita (Sisustustalo Kodinonni)

Ihana valkoinen salaattikulho, mehukannu ja keittiöpyyhe pöytätablettina ovat kuvauslainassa ***Sisustustalo Kodinonnesta, joka on palkittu 2015 vuoden sisustusliikkeeksi Suomessa. Verkkokaupassa on todella pieni valikoima, mutta Raumalla sijaitseva kivijalkaliike on iso. He toimittavat kotiinkuljetuksella myös sellaisia tavaroita, joita ei löydy suoraan verkkokaupasta. Myös sisustus- ja ompelupalvelut saat saman katon alta. Kannattaa ottaa Sisustustalo Kodinonnen Facebook– ja Instatilit seurantaan.

Venetsialaiset
Venetsialaisjuhlapöydän kannu, salaattikulho ja pöytätabletti Sisustustalo Kodinonnesta.

Venetsialaisia – veden, tulen ja valon juhlia – on vietetty Suomen rannikkokaupungeissa vuosisadan ajan, mutta nykyään niitä juhlitaan myös monissa muissakin kaupungeissa. Venetsialaiset ajoittuvat elokuun viimeiseen viikonloppuun ja silloin juhlitaan veneily- ja mökkeilykauden loppumista. Venetsialaisiltana ammutaan raketteja (niissä kaupungeissa, jossa se on sallittua, palovaroitukset ja muut rajoitukset huomioiden), ripustetaan lyhtyjä, sytytetään kynttilöitä, kokkoja tai nuotioita. Iloitaan siitä, että ihana mökkikesä on takana, valmistaudutaan talvikauteen ja kokoonnutaan syömään hyvin yhdessä ystävien tai sukulaisten kanssa.

 

Mökkimuistot

Meillä mökkeily oli tiivis osa lapsuutta. Suvun mökki sijaitsi kymmenen kilometrin päässä lapsuudenkodistani, joten kävimme siellä kesäisin päivittäin. Oli sanaton sopimus, että kaikki, jotka vain mitenkään pääsevät, tapaavat siellä toisensa joka ilta. Mökkeily oli yksinkertaista, kun koti ja mummula olivat lähellä mökkiä. Emme juuri yöpyneet mökillä, joten sellainen mökkeily on minulle vieraampaa. Keväisin, jäiden sulettua, meillä oli ”laiturinlaskutalkoot”, jolloin siivottiin mökkiä ja valmisteltiin sitä tulevaa kesää varten. Minulle ei ole jäänyt mieleen, että olisimme viettäneet vastaavia talkoita syksyllä, vaikka laituri käytiin toki nostamassa. Luulisin, että ainakaan mökkikauden päätösjuhlia emme ole juhlineet, tuskin oli meille kovinkaan tuttu konsepti, sillä mökkimme ei sijaitse rannikon läheisyydessä.

 

Venetsialaiset – muistoja 

Olin koulussa kuullut venetsialaisista, mutta omakohtaista kokemusta minulla ei asiasta ollut. Kun muutin länsirannikolle, venetsialaisista tuli yksi osa juhlavuottani. Yksi mieleenpainuva kokemus oli, kun olimme sukulaisen häissä elokuun viimeisenä viikonloppuna ja hääpaikka oli muistaakseni järven rannalla. Yövyimme vuokramökeillä, jonka polut oli reunustettu lyhdyin. Hääpaikalta (tai vuokramökkireitin varrelta) näkyi kokko ja hääilta huipentui venetsialaisilotulitukseen. Olen viettänyt sen jälkeen monta kaupunkivenetsialaista, mutta sekin on mukavaa. Hämärtyvä – mutta lämmin – ilta, jossa on häivähdys tulevasta talvesta, iloinen kaveriporukka syömässä ja juomassa, rakettien pauke ja säihke. En pidä ollenkaan huonona vaihtoehtona sitä, mikäli mökille tai paatille ei pääse viettämään venetsialaisia.

Hämärtyvä – mutta lämmin – ilta, jossa on häivähdys tulevasta talvesta, iloinen kaveriporukka syömässä ja juomassa, rakettien pauke ja säihke.

Tähtisädetikku
Erilaiset valot kuuluvat venetsialaisjuhlien tunnelmaan.

 

Mökin puutteelliset varusteet ruoanlaitossa

Mökit ja paatit ovat hyvin erilaisia varustetasoltaan. Voi olla, että uudemmissa tai uudistetuissa mökeissä on täydet mukavuudet sisältävä keittiö. Toisaalta saattaa olla, että mökillä on ainoastaan esimerkiksi takka, jääkaappi ja keittiönurkkaus ilman vesipistettä ja uunia. Oman mökin kanssa on helpompaa, kun tietää, mikä sen varustelutaso on, mutta jos menee vierailemaan toisen mökille, onkin tilanne mutkikkaampi. Mökillä joutuu miettimään luovia ratkaisuja ruoanlaiton suhteen. Kun tarpeeksi monena päivänä on paistanut makkaraa, alkaa varmasti miettiä muita vaihtoehtoja grillaamiseen, loimuttamiseen, paistamiseen tai hauduttamiseen. Vaihtelua ruoanlaittoon saa hankkimalla pitsakiven grilliin, sähkösavustimen vai vaikka loimulaudan, jossa voi loimulohen lisäksi tehdä muitakin vaihtoehtoisia ruokia samalla, kun istuu nuotion vieressä. ***Partioaitta on retkeilijöiden ja ulkoilijoiden verkkokauppa ja myymälä. Sieltä löytyy laadukkaita ja vastuullisia tuotteita trangioista taskulamppuihin, vaelluskengistä ulkoiluvaatteisiin ja retkiaterimista lettupannuihin. Mikäli ostat kyseisen linkin kautta Partioaitan tuotteita, minä saan siitä pienen prosentin itselleni.

 

Venetsialaiset mökkiolosuhteissa

Mökkiolosuhteissa vietetyt juhlat vaativat etukäteisvalmisteluja enemmän kuin kotona vietetyt. Kannattaa miettiä etukäteen esimerkiksi tiskitilanne. Kuinka paljon vieraita tulee, riittävätkö lautaset, lasit ja muut ruokailuvälineet, ehdinkö juhlien jälkeen tiskata kaikki vai syödäänkö kertakäyttöisiltä. Mökkijuhlia varten kannattaa tehdä etukäteen mahdollisimman paljon ruokia, jotka saa nostaa suoraan jääkaapista pöytään. Tällaisia ovat esimerkiksi ruokaisat salaatit. Voi myös miettiä, voisiko juhlavieraat osallistaa ruoan tekemiseen. Hyviä osallistavia ruokia ovat esimerkiksi tortillat, hampurilaiset, tacot, oman makkaran grillaus, raclettegrillaus tai vaikka oman pikkupitsan täyttäminen valmiille pohjille. Hyvä hygienia, varsinkin näin korona-aikaan tulee ottaa huomioon, mikäli edes nyt juhlia voi järjestää. Jos koronatilanne on huono, tulee miettiä myös sitä näkökulmaa, miten tulee kontakteja mahdollisimman vähän. Koronatilanteessa ruoiksi kannattaa miettiä yksittäisiä ruokia ja vaikka erilaisia cocktailpaloja, jossa vieraat ottavat tarjottimilta vain omat cocktailpalansa koskematta muiden annoksiin tai samoihin tarjoiluottimiin. Mikäli tilanne on sellainen, että juhlia ei ole järkevä järjestää nyt, sellaista elämä on. Ensi vuonna voi taas toivottavasti juhlia. Vastuullinen pitää olla.

Lyhty
Kesäkauden loppumista on ihana juhlia yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

 

Vinkkejä venetsialaisjuhlien tunnelman luomiseen

Venetsialaisjuhlat ovat mielestäni tilaisuus todella kauniisiin juhliin. Kannattaa miettiä miltä oma mökkiympäristö näyttää hämärän tullen. Mitkä paikat kannattaisi valaista erilaisin lyhdyin, jotta ne pääsisivät parhaiten oikeuksiinsa. Myös toiminnallisuutta kannattaa ajatella. Matka esimerkiksi huussille, uimarannalle, paljulle, saunalle ja parkkipaikalle tulisivat olla hyvin valaistuja. Lyhtyvaihtoehtoja on todella paljon. Voidaan käyttää aurinkokennovalaisimia, sähköjohdollisia, akullisia tai paristollisia, kynttilälyhtyjä ja niin edelleen. Lisäksi voidaan tehdä (metsäpalo- ja muut varoitukset huomioiden) nuotio tai kokko ja mahdollisesti ampua raketteja, mikäli se on kyseisen kaupungin sallima asia venetsialaisviikonloppuna. Mikäli ammun raketteja, haluan ostaa yhden ison, sillä sen ympäristökuorma mietityttää minua. Venetsialaisjuhliin voi laittaa naamarit ja värikkäät koristeet ovat perinteisesti osa venetsialaisjuhlia. Etenkin lapsille loistavat valotikut, taskulamput ja muut valoleikit saavat lapset viihtymään. Mielestäni on fiksu viettää ensin päivällä talkoot, jossa siivotaan esimerkiksi pihaa ja pimeän tullen aloitetaan juhlat. Ja muista, juhlia voi viettää myös omassa pihassa, paatissa, puistossa, rannalla tai vaikka ravintolassa. Parasta on kokoontua ystävien tai suvun kanssa yhteen ja muistella mennyttä kesää. Hyvää elokuun viimeistä viikonloppua – juhlit venetsialaisia tai et!

 

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.