Vastuulliset valinnat
Vastuullisuus

Vastuulliset valinnat ruoan suhteen

Vastuulliset valinnat ovat koronakevään myötä puhututtaneet ainakin siltä kannalta, että ruoan omavaraisuus on tärkeää huoltovarmuuden kannalta. Mikäli ostaisimme aina halvimman tuotteen, hallitus ei tukisi suomalaista maataloutta ja suomalaista yrittäjyyttä, Suomessa ei kannattaisi viljellä ja muuten tuottaa ruokaa. Onneksi meillä on panostettu kotimaiseen ruokatalouteen ja nyt se tuli viimeistään selväksi, miksi se on järkevää. Mikäli ostamme lähellä tuotettuja tuotteita, voimme paremmin varmistua niiden vastuullisesta tuotantoketjuista: kasvattajat, tuottajat, pakkaajat, kuljettajat, myyjät ja muut tekijät elämiseen riittävän palkan, työskentelyolosuhteet ovat turvalliset, ei olla käytetty lapsityövoimaa ja niin edelleen. Mitä lähempänä tuotteet on tuotettu, sitä paremmin tuotantoketju on selvitettävissä. Vastuulliset valinnat ruokaratkaisuissa tarkoittavat eri asioita meille kaikille. Ja tämä aihe on niin laaja, että yhteen blogipostaukseen saa vain pintaraapaisun erilaisista vaihtoehdoista, miten vastuullisuus voidaan nähdä. Kirjoitan myöhemmin lisää 🙂

Vastuulliset valinnat
Vastuulliset valinnat ruoan suhteen tehdään erilaisin kriteerein. Yksi kriteeri on syödä paljon lähellä tuotettuja, sesongin mukaisia kasviksia.

Luomu

Luomu eli luonnonmukainen viljely ja eläintuotanto käyttää vain luonnon omia menetelmiä. Luomukasviksissa on mahdollisimman vähän lisä- ja torjunta-aineita. Luomulihan eläin elää mahdollisimman lajityypillisesti, syö puhdasta ruokaa ja saa toivottavasti elettyä onnellisempaa elämää. Luomuviljely on myös ympäristölle ystävällisempää ja tukee luonnon monimuotoisuutta. Toisille luomutuotteiden käyttäminen antaa tunteen omasta vastuullisuudesta ja sitä omaa tunnetta kannattaa seurata. Minä ostan toisinaan luomutuotteita, mutta myös tavallisia tuotteita. Voit lukea lisää luomusta Proluomu-sivustolta, joka pyrkii edistämään luomun tuotantoa ja kulutusta Suomessa.

Kasvissyönti ja vegaanius

Vegaani ei syö mitään eläinperäisiä tuotteita: liivatetta, kananmunia, maitotuotteita jne. Kasvissyöjä ei syö lihaa, mutta saattaa syödä eläinkunnan tuotteita ja tämän lisäksi jotkut kasvissyöjät syövät kalaa. Usein kasvissyöjät ovat kasvissyöjiä eettisistä syistä. Lihan tehotuotanto ei ole reilua eläinten kannalta. Omat vastuulliset valinnat lihan suhteen ovat ostaa riistaa ja pienten lähituottajien lihatuotteita mahdollisimman usein. Meillä ei ole täysin lihattomia päiviä paljon, mutta ruokamme ovat usein vähälihaisia. Vaikka resepteissäni olisi 400 g jauhelihaa, saatan silti käyttää esim. 100 g ja laittaa tilalle kasviksia.

Ruokahävikin minimointi

Ruokahävikin pienentämisen eteen on tehty töitä ja viime vuosina ruokahävikkifirmat ovat kasvaneet ja ”punaisten” aletuotteiden ja hävikkipussien markkinointiin on panostettu enemmän. Kun ihmiset ostavat enemmän sellaista ruokaa, joka muuten menisi roskikseen, on se kuluttajalle halvempaa ja yhteiskunnan kannalta järkevää. Itse en juuri osta aletuotteita, sillä kauppakassitilaukseen niitä ei saa samalla tavalla kuin itse kauppareissulla käyden. Jonkin verran käytän itse ruokahävikkifirmoja, joista tilaan kotiin ruoka- ja taloustuotteita. En kuitenkaan osta mitään arvojeni vastaista tai sellaista, joka meillä ei kulu, vain siksi, että se on halvalla.

Zero waste -ajattelu

Zero waste -ajattelussa pyritään minimoimaan kierrätykseen kelpaamattoman roskan määrää kokonaisvaltaisesti kestävällä elämäntavalla kieltäytymällä, karsimalla, käyttämällä uudelleen, kierrättämällä ja kompostoimalla. Zero waste -elämäntavan mukaiset henkilöt pyrkivät siis minimoimaan roskat ja tekevät ruokavalinnat sen mukaan, että eivät tuota tarpeetonta jätettä. Tästä esimerkkinä vaikka omien kestopussien käyttö muovisten pikkupussien tilalla. Itse pyrin ostamaan isoja annoksia, jolloin pakkausten muovien määrä on suhteessa pienempi verrattuna yksittäisten, yksittäispakattujen pakkausten jätemäärään nähden.

Sesonkituotteet

Kullakin kasviksella on oma aikansa, jolloin on sen paras sesonki. Kun tuote on sesongissa, sitä on silloin eniten saatavilla ja se on silloin saatavilla halvimpaan hintaan. Nykyään rahti kulkee ja melkein mitä vain tuotteita on saatavilla melkein mihin tahansa ajankohtaan. Kun on banaanien paras sesonki, niitä on järkevää rahdata toiselta puolelta maapalloa Suomeen isoina lasteina. Mutta kun ne eivät ole sesongissa, niitä tuodaan pienempiä määriä ja ne ovat siten kalliimpia. Vaikka rakastan meloneja, syön niitä vain silloin kun on niiden sesonki. Maailma on täynnä ihania herkkuja, joten jokaiselle kuukaudelle löytyy oma herkkunsa, maltan odottaa seuraavaan sesonkiin. Hyödynnän sesongissa olevia tuotteita ja teen niistä tuotteista hilloja ja säilön niitä muuten, jotta saan jatkettua herkkujen syömistä vielä sesongin ulkopuolelle. Listani perustuvat suurilta osin sesonkiajatteluun. Voit katsoa kunkin kuun sesonkituotteet Satokausitkanterin sivuilta . Teen ruokalistat pääosin sesonkien mukaan, mutta toki sinä voit valita käyttää elokuun listaa vaikka helmikuussa.

Hyväksytään toistemme vastuulliset valinnat

Minun ajatukseni vastuullisuudesta ovat erilaiset kuin sinun ajatuksesi. Silti ajattelen, että ei ole minun tehtäväni arvostella kenenkään muun valintoja. Sinä saat olla sellainen, kun olet. Kuten lapseni sanoi juuri: tunteet eivät ole oikeita eivätkä vääriä, ne eivät voi tulla oikeaan tai väärään aikaan, ne vain tulevat ja menevät. Minun omatuntoa kolkuttaa, mikäli käytän joudun heittämään ruokaa roskikseen tai ostan jatkuvasti tehotuotettua lihaa tai sesongin ulkopuolisia kasviksia. Voin kuitenkin syödä niitä, jos joku minulle niitä ostaa tai tarjoaa. Ehdottomuus missään asiassa ei ole hyväksi. Teetpä sinä valintoja eläinten, luonnon, ilmaston, ihmisten tai yhteiskunnan vastuullisuutta ajatellen, pääasia on, että tulet toimeen itsesi kanssa ja teet elämässäsi sellaisia ratkaisuja, että pystyt niiden kanssa elämään tasapainoisesti. Mielenkiintoisia ajatuksia vastuullisuudesta ruoka- ja ravintolatuotannossa Bonfire -podcastissa, jossa vieraana Kotipizzan toimitusjohtaja.

Saitko uusia ajatuksia? Olisi mukava kuulla niistä. Voit kommentoida Instagramiin tai tähän alle. ?

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.