Kauniita
Järjestys, Vastuullisuus

Siivoussaippua on todellinen supersaippua

Kaupallinen yhteistyö: Pumpa Upcycle

Downshiftaus, kasvisruokailu, zero waste, konmaritus, taloudellinen hyvinvointi, ympäristön kannalta kestävät valinnat, hyggeily ja muut ilmiöt ovat nostaneet tapetille sen, että elämäntapamme eivät ole reiluja ympäristöämme, yhteiskuntiamme tai muita ihmisiä kohtaan. Itse yritän jatkuvasti tehdä parempia valintoja sekä itseni että muiden kannalta. Pumpa Upcycle on yritys, josta löydän useita tuotteita, joilla voin muuttaa omia elämäntapojani vastuullisempaan suuntaan. Aiemmat vastuullisuusaiheiset blogipostaukseni löydät tästä. Tämän kerran aihe on siivoussaippua ja siihen liittyvät tuotteet, kerron myöhemmin lisää pilleistä ja muista alla olevan kuvan ihanuuksista.

 

Pumpa Upcycle
Pumpa Upcyclelta saadut tuotteet vasemmalta oikealle: hankaussieni ja saippua, metallipillit, lasipilli ja puhdistusharjat, yläpuolella puulastat, kestohedelmäpusseja ja saippuapussi sekä tiskirätti.

 

Monesta eri siivousainepurkista ja -pullosta yhteen siivoussaippuaan

Tiedättekö, kun kuvittelee olevansa jonkunlainen ihminen, mutta ei olekaan? Olen teoriassa siivoussaippuoita käyttänyt jo vuosia ja käytännössä vasta muutaman päivän. Teoriassa siis tiesin mitä tehdä, kun sain Pumpa Upcyclen toimittamana paketin Candle Light Storyn siivoussaippua ja oheistarvikkeita. Olen muutama vuosi sitten todennut, että kodinhoitohuoneen kaappi pursuaa erilaisia siivouskemikaaleja. Olen silloin päättänyt, että yksinkertaistan siivousvalikoimaani ja yritän muuttaa sen ekologisemmaksi. Eipä ole juuri tarvinnut ostaa vuosiin, sillä esimerkiksi ikkunanpesuaineita oli kolmea sorttia. Nyt kaappi on alkanut tyhjenemään ja kun ne kuluvat loppuun, hommaan vain fiksuja kestosiivousaineita ja -tarvikkeita, näin olen vakaasti päättänyt. Olen oppinut viimeisen viikon aikana paljon lisää tästä aiheesta ja tähän alle olen jakanut kokemuksiani.

 

Keittiöön
Keittiöön vähemmän muoveja, enemmän suomalaisia tuotteita ja aitoja materiaaleja. Kestoihin panostaminen kannattaa! Kuvassa Pumpa Upcyclen tiskirätti, saippuapala ja säilytyspussi sekä hankaussieni.

 

Tasojen pyyhkimiseen: siivoussaippua + kestorätti

Olen aiemmin koittanut virkattuja bamburättejä ja ne alkoivat haista, vaikka kuinka säilytin niitä ilmavasti. Olen käyttänyt nyt pidemmän aikaa kertakäyttöisiä, paksumpia Wettexrättejä. Ne eivät ole tuntuneet oikealta ratkaisulta, vaan olen ajatellut, että siirryn takaisin kestorätteihin, mutta se ei ole tapahtunut käytännössä. Olen tosin käyttänyt niitä ensin keittiössä pöytärätteinä, jonka jälkeen ne ovat siirtyneet roskiskaapin kärryyn ja siinä ne jatkavat elämäänsä lattiarätteinä. Tämän jälkeen pesen ne kerran pesukoneessa ja siitä ne siirtyvät kodinhoitohuoneen hyllylle. Tämän jälkeen käytän niitä vielä kerran esimerkiksi lattiarätteinä tai vessanpesuun. Siitä ne päätyvät roskikseen. Nyt sain käyttööni hampusta valmistetun tiskirätin.

KÄYTTÖVINKIT MINULTA: Kastele ja purista rätti ja kuivaa kätesi. Hiero siivoussaippuaa rättiin muutaman vedon verran. Pyyhi tasot. Välissä voi huuhdella ja lisätä saippuaa tarpeen mukaan. Kädet kannattaa kuivata ennen kuin kosket saippuaan. Mulla on nyt viikon käyttökokemus tästä tuotteesta enkä löydä valitettavaa. Jos haluaisi käyttää ainoastaan kestorättejä, niitä olisi hyvä olla useampi.

 

Pinttyneisiin tahroihin: siivoussaippua + hankaussieni saippuapussi

Olen käyttänyt pinttyneisiin tahroihin hankaussieniä, kuten varmaan suurin osa muistakin suomalaisista. Olen koittanut vähentää hankaussienten käyttöä sillä, että pinttyneisiin kohtiin laitan kostean rätin hetkeksi pehmittämään kovettunutta likaa. Tähän tulee nyt muutos, sillä haluan vähentää muovijätteen määrää kotitaloudessamme! Tästä tuotteesta pidin erityisen paljon 🙂

KÄYTTÖVINKIT MINULTA: Halkaise saippuasta veitsellä pieni pala (esimerkiksi kymmenesosa). Kastele hankaussieni, purista se ja kuivaa kätesi. Laita siivoussaippua hankaussieni saippuapussiin. Hinkkaa pinttynyt tahra pois sileämmällä puolella. Mikäli se ei meinaa lähteä, käytä karkeampaa puolta. Itse tykkäsin pitää kiinni saippuasta pussin sisällä ja hangata juuri sillä kohdalla. Jos haluaisi hangata laajemmalta alueelta, raastaisin esimerkiksi kuorimaveitsellä saippuaa pussin sisälle, jotta sitä olisi tasaisemmin.

Hyvät
Lyömätön yhdistelmä: siivoussaippua ja hankauspussi!

 

Käsin tiskaukseen: siivoussaippua + tiskiharja

Siivoussaippuaa voi käyttää myös tiskaukseen.

KÄYTTÖVINKIT MINULTA: Kastele tiskiharja ja sipaise muutama kerta kuivalla saippualla tiskiharjaa. Tiskiaineeksi tämä oli aika mieto tuote, joten ehkä kaikista rasvaisimpiin tiskeihin saatetaan tarvita järeämpiä tiskiaineita. Mutta kevyeen tiskaukseen esimerkiksi matkalla tai mökillä, se sopii mielestäni oikein hyvin.

 

Yleispuhdistukseen: siivoussaippua + vesi + suihkepullo

Itse tykkään käyttää suihketta siivotessani. Aiemmin minulla oli eri suihkepullot eri tarkoituksiin. Sittemmin olen siirtynyt yhteen aineeseen, josta pumpataan ainetta suihkepulloon ja lantrataan veden kanssa sopivaksi. Nyt kun minulla on siivoussaippua, voin jättää senkin pumppupullon pois (kun se kuluu loppuun) ja muovijätteen määrä kotitaloudessamme vähenee entisestään.

KÄYTTÖVINKIT MINULTA: Laita kattilaan 0,5 l vettä ja pieni saippuanpala. Laita levy päälle ja sekoittele lusikalla. Kun vesi samenee saippuasta, ota loput saippuasta pois. Laita saippua kuivumaan ilmavasti. Tähän voisi käyttää myös raastetta, mutta sen määrää on hankalampi arvioida ja sitä ei saa pois yhtä kätevästi. Jos käytät suihketta keittiön tasoihin ja ruokapöytään, miedompi seos riittää, mikäli käytät sitä esimerkiksi lattioihin, voidaan nähdäkseni laittaa saippuaa hieman enemmän.

 

Siivoussaippuaraaste
Siivoussaippuan pienentäminen käy esimerkiksi veitsellä, kuorimaveitsellä ja raastimella.

 

Pyykinpesuun: siivoussaippua + kuorimaveitsi/raastin

Oli aikakausi, jolloin käytin pesupähkinöitä pyykinpesussa, mutta koin, että niiden pesuteho ei riittänyt, esimerkiksi hikisimpiin vaatteisiin tai kestovaippojen pesuun. Pesupähkinät jäivät pois ja olen jumahtanut taas ”tavallisiin pyykinpesuaineisiin”.  Olen kuitenkin vaihtanut vastuullisempiin tuotteisiin esim. ympäristömerkin tai avainlipun omaaviin tuotteisiin. Se ei poista sitä faktaa, että pulloista siitä syntyy paljon muovijätettä. Tästä syystä olen innoissani siitä, että siivoussaippuaa voisi käyttää myös pyykinpesuun.

KÄYTTÖVINKIT MINULTA: Raasta kuivaa siivoussaippuaa kuivalla raastimella tai esimerkiksi kuorimaveitsellä. Yhteen 60 asteen pyykkikoneelliseen laitoin 1 rkl siivoussaippuaraastetta. Mitä matalampi lämpötila, sitä pienempää raastetta kannattaa käyttää. Koitin käyttää raastetta myös 40 asteen lämpötilassa, mutta raaste ei sulanut kunnolla. Seuraavaksi voisin koittaa kaataa pesuainelokeroon siivoussaippuanestettä ja koittaa, onnistuisiko 30 ja 40 asteen pyykinpesu nestemäisen saippualiuoksen kanssa. En huomannut 60 koneellisen jälkeen tahroja tai epäpuhtauksia, mutta pitää jatkaa käyttöä, jotta tiedän, riittääkö puhdistusteho meille. Ja jos ei riitä, ei tarvitse ajatella joko-tai, vaan voisi ehkä ajatella sekä-että. Voisiko pesuainelokeroon raastaa hieman siivoussaippuaa ja lorauttaa lisäksi hieman ympäristöystävällistä pyykinpesuainetta?

 

Tahranpoistoon pyykeistä: siivoussaippua + säilytyspussi

Saippuan kanssa voi ostaa kauniin säilytyspussin, jossa saippuan voi ripustaa kuivumaan. Saippuaa voi myös käyttää säilytyspussissa.

KÄYTTÖVINKIT MINULTA: Säilytä saippuaa pussissa. Pussi kannattaa laittaa roikkumaan esimerkiksi tiskipöydän ylle tiskiharjan viereen. Jos valitset vuorillisen saippuapussin ja laitat pussiin esimerkiksi puolet saippuasta, se vaahtoaa todella hyvin. Se ei sovi oikein pinttymien hankaamiseen, enkä käyttäisi sitä pöytienkään pyyhkimiseen, mutta pyykkien tahranpoistoon se käy mielestäni mainiosti! Kastele vaate ja saippua säilytyspussissa, hankaa tahrakohtaa ja jätä hetkeksi vaikuttamaan. Huuhtele tai heitä pesukoneeseen.

 

Siivoussaippua on uusi lempparini

Olen ollut todella innoissani näistä kokeiluista. Mutta mun intoilut ovat olleet lieviä 7-vuotiaan lapsen innostukseen. Kun selitin lapselle, nämä teille kirjoittamani asiat, lapsi hihkui innosta, silmät loistivat ja hän huudahti: ”Äiti, eihän toi oo vaan siivoussaippua, vaan se on todellinen supersaippua, uskomatonta!” (Tiedän, olemme hieman erikoinen perhe, kun innostumme välillä tämmöisistä jutuista valtavasti.) Kun tein suihkeen, hän kysyi, voisiko hän käyttää sitä ensin. Kun pesin pyykkiä tuolla aineella, hän juoksi pesukoneen piipattua tyhjentämään pyykkiä ja tietenkin minä perässä, että ehdin haistella ja tarkastella, että peseytyivätkö ne kunnolla. Kun sanoin tiskaavani, hän totesi, että hän hoitaisi sen mieluummin. Sovittiin, että äidin(kin) on pakko testata, että on jotain mistä kirjoittaa, mutta molemmat saavat aivan varmasti käyttää tuota supersaippuaa. Jos ostaisin vain yhden oheistuotteen, ostaisin hankaussienen, sillä se oli mielestäni hyvin käytännöllinen. Pumpa Upcyclen sivuilta löydät muutakin ihanaa, käy kurkkaamassa! Ja yhteistyö jatkuu, joten kuulet myöhemmin lisää esimerkiksi siitä, ihastuinko lasi- vai metallipilliin. 🙂

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.