Omannäköinen lista
Ruokasuunnittelu

Tee omannäköinen ruokalista

Suosittelen lämpimästi: tee oma ruokalista! Mikäli et ehdi, jaksa tai pysty, voit ostaa myös blogistani valmiin verkkokaupastani. Kuitenkin ne ratkaisut, jotka sopivat meidän perheelle, eivät välttämättä sovi juuri teille. Esimerkiksi päiväkoti-ikäiset lapset syövät usein päiväkodissa välipalan vaikka klo 14-15 ja iltapala syödään esim. klo 19. Tässä välissä kun syödään vielä lämmin ruoka esim. klo 16-17, lapset eivät syö paljon ja siitä syystä saatetaan tarvita rasvaisempia ruokia (smetanaa tai kermaa). Jos koululainen tai teini harrastaa paljon, saatetaan tarvita myös energiaa eri tavalla, kuin perheissä, joissa harrastetaan lukemista tai tietokonepelejä. Lisäksi huomio pitää kiinnittää perheen muihin tarpeisiin: tehdäänkö ruumiillista työtä, onko erikoisruokavalioita ja allergioita, syödäänkö päivällä omia eväitä vai saavatko kaikki perheenjäsenet esim. työpaikka- ja kouluruokaloissa päivällä yhden monipuolisen ja täyttävän aterian, miten harrastetaan, mitkä ovat perheen arvot, suositaanko lihatonta ruokaa, kuinka paljon aikaa ja rahaa on käytettävissä ruoanlaittoon, kuinka isoja lapsia perheessä on, montako henkeä sekä onko tiettyjä ruokamieltymyksiä tai huomioon otettavaa kulttuuritaustaa. Kannustan siis tekemään omannäköisen listan, jossa huomioidaan juuri teidän perheen tarpeet.  

Omannäköinen lista
Kannattaa tehdä oma ruokalista. Olen koittanut elämää ilman ja voin vakuuttaa, että ruokalistan myötä ruoanlaitto ja arki-illat helpottuivat huomattavasti.

Ruokalista – mistä tekemisen voisi aloittaa?

Minä aloitin tekemään ruokalistan viikoksi kerrallaan. Listasimme lauantaisin, mitä syömme tulevalla viikolla ja kävimme sunnuntaisin kaupassa. Ensin listasin sellaisia ruokia, mitä meillä tavallisesti kotona tehdään. Niitä tuli yllättävän paljon. Mietin mitä kaikkea esimerkiksi teen lohesta ja listasin ylös (lohipasta, uunilohi, lohikiusaus jne.). Mietittyäni kaikista keksimistäni raaka-aineista mietin siltä kannalta, että ruokia teemme. Listasin esim. keittoja (kasvissosekeitot, nakkikeitto, broilerkeitto), jota kautta keksin vielä lisää sellaisia ruokia, mitä minulle ei suoraan raaka-aineiden kautta tullut mieleeni. Päätin kartuttaa vielä minun ja mieheni lapsuusruokamuistot, jos sieltä löytyisi unohdettuja helmiä, jotka eivät jostain syystä ole kulkeutuneet nykyiseen ruokarepertuaariin. Ruokalista kasvoi huomaamatta suuremmaksi ja suuremmaksi. 

Listan järjestäminen omien periaatteiden mukaan

Kun olet saanut listattua teidän perheen ruoat, tee taulukko, jossa on viikonpäivät. Päätä perheellenne sopivat suuntaviivat esim. vähintään yhdet kala- ja kasvispäivät, vähintään yksi keittopäivä, maksimissaan yksi makkara- tai nakkipäivä tai valmisruokapäivä, yksi uuden ruoan päivä. Listaan voi jättää tyhjäksi kohtia, mikäli ruokavaliossa ei ole esimerkiksi tarpeeksi kalaruokia tai haluaa jättää tilaa uusille resepteille tai lasten toiveruoille. Sitten vaan kokoa ruokalista!

Esimerkiksi:

MA TI KE TO PE LA SU
jauheliha-lasagnette lasten toiveruoka bataatti-pyörykät + perunapalsternakka-muussi   mustamakkaraa + keitettyä perunaa pulled pork, mango, katkarapu -pizza broiler-nuudelikeitto savusiikaa + parsat + hollandaise-kastike
porkkana-persimon-raaste   porkkana-omenaraaste mansikkahilloa, salaatti+kurkku+ tomaatti salaatti+ tomaatti + kurkku vehnäleipä sipulilisuke
             

Ruokahävikin minimointi

Kannattaa suunnitella lista niin, että ajattelee niitä annoskokoja, joissa jokin tuote myydään. Esimerkiksi jos jokin ruoka sisältää puolet kaalista, viikkoon kannattaa sisällyttää vähintään toinen ruoka, johon käyttää lopun kaalin. Vaihtoehtoisesti puolikkaasta kaalista voi tehdä esimerkiksi coleslaw-salaatin. Ruokahävikkiä ei juuri pääse syntymään, kun suunnittelee järkevästi. Minä vähennän ruokahävikkiä myös sillä, että en tee ruokia orjallisesti listassa olevan järjestyksen mukaan. Katson kauppapäivänä tuotteet, missä on ensimmäisenä vanheneva päiväys tai mikä kasvis menee ensin huonoksi ja muutan ruokapäivien järjestystä ruokien säilyvyyden mukaan. Lisäksi, jos teen liian paljon ruokaa ja sitä ei voi esimerkiksi ottaa evääksi seuraavana päivänä, pakastan ruoan tai raaka-aineen. Melkein mitä vaan voi pakastaa. Kun lista on syöty loppuun, voi kauppapäivää pidentää vielä niillä hätävaroilla, joita on pakastettu aiemmin.   

Lisää ruokia listaasi

Mikäli kaipaat listaasi lisää ruokia, voit lukea ruokablogeja, -lehtiä tai kirjoja. Voit myös ajatella nykyistä listaa ja miettiä miten saisit pienillä muutoksilla sinulle uusia makuyhdistelmiä (jauhelihamakaronilaatikosta kanamakaronilaatikko). Mitä tilaat ravintolassa ruuaksi, mitä ystäväsi tekemää ruokaa himoitset tai mitä ruokaa on pakko saada, kun menet mummulaan? Saatko ajatuksia siitä, mitä voisit opetella tekemään myös kotona? Seuraatko somessa ruokavaikuttajia? Voisitko jutella ystävän, sisaruksen, vanhemman tai työkaverin kanssa siitä, mitä heillä syödään? Valmiita ruokalistoja löytyy myös esimerkiksi ravintoloiden tai koulujen sivuilta. Niistä voi poimia itselleen sopivat ideat. Myös reseptihaut netistä tuottavat minulle uusia ajatuksia, voin poimia niistä valmiin ruoan tai soveltaa reseptistä sopivan meille esimerkiksi yhdistelemällä kaksi reseptiä toisiinsa. Joskus olen selannut esimerkiksi Fiksu Ruoka Oy:n hävikkiruokasivustoa ja löytänyt sieltä raaka-aineet, jota olen inspiroitunut koittamaan tuttuun ruokaan ja sen myötä kehittänyt uuden reseptin.

Ruokalista – kuinka laajennan sitä?

Listaan voi lisätä salaatit, ilta- ja välipalat, metsäretki- tai harrastuseväät. Listaan voi myös merkitä herkkupäivän myös aikuisille, jolloin syödään esim. jätskiä tai karkkia. Jos ravintolassa tulee käytyä ”liian harvoin” voi ruokalistaan kirjoittaa joskus RAVINTOLA/KAHVILA. Reseptin voi liittää ruokalistan yhteyteen tai laittaa linkkinä esimerkiksi WhatsApp -ryhmään, Google Drive -kansioon, Pockettiin, paperikansioon tai mikä nyt itselle on se paras muoto. Reseptiä ei välttämättä tarvita, jos ruokaa tekee yksi ja sama henkilö ja uusia ruokia ei listalle tule tai ne löytyvät helposti netistä. Mikäli ruoanlaittajia on useampi, ruoat ovat monimutkaisempia valmistaa tai muusta syystä, jokaiseenkin ruokaan voi olla resepti mukana. Reseptin läsnäolo helpottaa myös kauppalistan tekemistä.  

Oliko vinkeistä sinulle hyötyä? Saitko kipinän tehdä omalle perheellesi sopivan listan?   

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.