13 viikon ruokalista
Yleinen

13 viikon ruokalista – miksi tein sen?

Miksi tein meille 13 viikon ruokalistan, kun opettajat tekevät niin lyhyitä työpäiviä? Kun olin ollut koko päivän töissä, jossa ratkaisin ongelmia, käytin luovuutta, olin sosiaalinen, hallinnoin tilanteita, pidin langat käsissä, tarkkailin, loin uutta ja säilytin vanhaa, tein yhteistyötä erilaisten tahojen kanssa ja olin intensiivisesti läsnä. Otin vastaan pienten ihmisten kiukut ja onnenhetket, keskityin huomioimaan jokaisen erilaiset tarpeet oppijoina ja ihmisinä. Loin tilanteita, joissa jokaisella olisi mahdollisuus onnistua. Opettajallahan on kevyt sisätyö ja lyhyet päivät, mutta silti jostain syystä iltapäivät täyttyivät palavereista, yhteydenotoista vanhempien kanssa, kirjaamisista, seuraavan päivän suunnitteluista ja valmisteluista, tiedonvaihdosta ja päivän tuotosten ihailusta ja arvioinnista. Tekisi mieli verrata uutistenlukijoiden työhön, hekin ovat töissä vain 30 minuuttia päivässä ja saavat täyden palkan, lopun päivää laiskottelevat, eikös vaan? Ruokalista, ruokasuunnittelu, monipuolinen ruoka tai edes ruoanlaitto oli todella viimeinen asia mielessäni.

 

13 viikon ruokalista
Tein meille aikoinaan 13 viikon ruokalistan helpottaakseni perheemme arki-iltoja. Jokaiseen ruokalajiin kirjasin reseptin.

Sama ongelma joka päivä

Olin hakenut lapset kotiin vasta neljän jälkeen, jolloin teki jo mieli rojahtaa sohvalle, mutta ruoka pitäisi tehdä. Sitä ennen piti päättää, mitä jääkaapissa olevista ruoka-aineista saisi valmistettua. Makaronilaatikon olisi voinut tehdä, mutta laktoositon maito oli lopussa, kuten ideointikykynikin. Jauhelihakastikkeeseen olisi aineksia, mutta maistuisiko se? Minkä saisin nopeasti valmiiksi? Kai se jauhelihakastike täyttää vatsan. Ja jos salaatiksi voidaan syödä palat kurkkua. Suunnitelmissa oli käydä huomenna kaupasta hakemassa maitoa ja vaikka tomaattia ja ehkä paketin jauhelihaa. Huomenna olimme kuitenkin saman ongelman edessä, emme vain ymmärtäneet sitä vielä tänään.

”Ruokalistan noudattaminen tappaa luovuuteni”

Olen aktiivinen ihminen, näemme kavereita, harrastamme ja olemme osallistuneet töiden lisäksi ylimääräisiin koulutuksiin. En ole erityisesti nauttinut ruoanlaitosta sellaisina aikoina, kun olen ollut pakotettu kiireessä tekemään ruokaa. (Useimmiten jako perheessämme on ollut niin, että ensin kotiin tullut laittaa ruoan, joten ruoanlaittovastuu on jakautunut suunnilleen puoliksi.) Olen kuitenkin ollut vastaan ruokalistojen tekemistä, sillä sehän tappaa luovuuteni. Haluan mennä kauppaan, katsella tuotteita ja päättää kaupassa mitä tekisi mieli valmistaa ruoaksi. Ruokalista on siis turha! Kuitenkin kotona olen havainnut, että joitakin ruoka-aineita on puuttunut, jotain on ostettu liikaa tai ne ovat olleet vääränlaisia, kori on täyttynyt myös kaikesta ylimääräisestä ja budjetti on paukkunut.. siis mikä budjetti? Lisäksi ne kauppareissut, jolloin olisin levännyt ja ihanan luovassa tilassa, eivät toteutuneet sellaisina, kuin haaveissani kuvittelin.

Konmaritus antoi alkusysäyksen

Luin Marie Kondon Siivouksen elämänmullistava taika ja Iloa säkenöivä järjestys -kirjat ja sen avulla aloin selkiyttää elämääni. Olen aina ollut järjestelmällinen, mutta myös luova ja huoleton. Koti ja elämä ovat siis sekä järjestyksessä että toisina hetkinä aivan vallattoman sekaisin. Minä olen se, kuka kaipaa sitä järjestystä ja samalla minä olen se henkilö, joka meidän kaaokset aiheuttaa antautumalla tunteen vietäväksi. Konmarituksessa on ideana säilyttää elämässä kaikki, mikä tuottaa iloa eli pirskahtelee. Loput ovat tarpeettomia ja niistä kannattaisi luopua. Metodissa kerätään esimerkiksi kaikki kirjat samaan paikkaan, otetaan käteen, mietitään mitä tunteita herää ja päätetään säilyttää ne, jotka tuottavat iloa. Mietitään myös säilytystä, sen käytännöllisyyttä ja estetiikkaa. Näin käydään jokainen tavarakategoria läpi.

Konmaritus selkeytti ajatuksiani: tehdään ruokalista

Tämän lisäksi voi ulottaa ajatukset ulottumaan myös muihin elämän osa-alueisiin: rahankäyttöön, elämäntapoihin, harrastuksiin ja vaikka ihmissuhteisiin. Konmari-metodin myötä ymmärsin, että nykyinen ruoanlaittopolitiikkamme ei pirskahtele minulle. Halusin muutosta sekä ruoan laatuun ja alkuperään, ruoanlaittotilanteiden miellyttävyyteen, suunnitelmallisuuden kautta ruokahävikin vähentämiseen ja ruoan terveellisyyteen. Yksi konmarituksen myötä minulle selkiytynyt asia on, että haluan, että ostamastani tuotteesta ei tule minulle morkkista. Siksi minulle henkilökohtaisesti tärkeiksi nousivat mm. tuotteiden eettisyys, suomalaisuus ja paikallisuus. Olemme yleensä tehneet ruoat melkein ”alusta asti”, joten prosessoituja valmisruokia on meillä aina syöty aika vähän, vaikka niillekin on toisinaan paikkansa. Postauksessani konmarituksesta kerrotaan hieman tarkemmin konmarituksen vaikutuksista perheemme ruokailuun. Yksi tärkeimmistä asioista, mitä konmarituksen myötä sain elämääni, oli ruokalista.

Vapautta tarjoava ruokalista

Kun päätin kehittää meille ruokalistan, halusin vapauttaa itseni. Päätin, etten jaksa ajatella heti töiden jälkeen, luovuuteni ei kuki ja päädymme samoihin ruokiin, jotka kyllästyttävät minua. Halusin helpottaa arkeamme olemalla suunnitelmallinen ja ennakoiva. Koin myös huonoa omatuntoa siitä, että emme syöneet tarpeeksi kalaa ja mietin myös monipuolisten vitamiinien saantia. Yksi hyvin tärkeä syy oli myös se, että havaitsin lasteni jäävän ilman minun lapsuudenruokakokemuksiani, sillä kiireessä keskityn vaan tarjoamaan iltapalaksi esimerkiksi ruisleipää. Muistan omasta lapsuudesta monipuolisempia ruoka- ja iltapalakokemuksia. Äitini oli kotiäitinä koko lapsuusaikani eikä meillä ollut juuri harrastuksia, joten minulla ei ole kokemusta siitä, että molemmat vanhemmat olisivat juosseet palaverista toiseen ja olisin joutunut syömään kiireessä tai väärään aikaan tiukkojen aikataulujen takia. Halusin muutosta arkeemme, siksi kehitin meidän perheelle sopivan ruokalistasysteemin. Ja muutosta se on tuonut, en ole katunut hetkeäkään tätä ratkaisua! Minusta tehtiin Kodin Kuvalehden verkkojulkaisu Me Naisten sivuille ja siitä lähtien olen saanut yhteydenottoja ruokalistoihini liittyen. Voit myös ostaa sesonkien mukaan tehdyt ruoka- tai iltapalalistat verkkokaupastani.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.