Perunoiden kuoriminen
Järjestys, Lapset, Ruoanlaitto

Ruoanlaitto lapsen kotityönä

Kaupallinen yhteistyö: Carrot Kitchen

 

Me olemme juuri muuttaneet. Uuden kerrostaloelämän myötä meillä on hieman erilaiset kotityötarpeet kuin omakotitalossa asuessa. Meidän kotityöjärjestys muotoutuu vielä, sillä rutiineja sekoittaa ylimääräiset hommat kuten muuttolaatikoiden purku. Kuitenkin on mielestäni hyvä pitää kiinni siitä, että kotityöt tulee suunnilleen hoidettua myös erikoistilanteissa, vaikka niistä olisi helppo luistaa juuri silloin. Ruoanlaitto on mielestäni yksi hyvä kotityö lapselle ja ruoanlaittoa tarvitaan, vaikka elämässä olisi millainen tilanne.

 

mittaaminen
Lapseni tykkää ruoanlaitosta ja etenkin leipomisesta. Hän on toisaalta tarkka (haluaa punnita vaa’alla oikeat määrät) ja toisaalta boheemi (vaihtaa lennosta vaikka mausteita).

Miten meillä on jaettu kotitöitä

Meillä on osallistuttu ihan pienestä pitäen kotitöihin. On jokaisen kotona asuvan velvollisuus pitää huolta yhteisestä kodista omalta osaltaan ja siksi meillä ei ole pääsääntöisesti maksettu kotitöistä, vaikka kuukausi- tai viikkorahaa onkin saatu. Jostain ekstrahommasta on maksettu, kuten omenoiden poimimisesta, mutta se on lähinnä ollut rahankäyttöharjoittelua, sillä enemmän aikaa ja energiaa minulla on mennyt kannustamiseen kuin siihen, että olisin itse ne poiminut. On ollut kausia, jolloin lapsella on ollut lukujärjestyksessä vaikka tiistaisin keittiön imurointi. On ollut kausia, jolloin lapsi on itse saanut valita kotityölistasta, minkä homman hän tekee. On ollut kausia, jolloin kotityöt on sen varassa, mitä äiti pyytää tekemään. Kotitöitä on meillä aina tehty ihan mielellään, mutta mitenkään oma-aloitteista se ei ole ollut eikä ole vieläkään.

 

Sotkuista
Ruoanlaitto saattaa joskus olla hieman sotkuista puuhaa.

 

Välisiivous
Sovellus kehottaa pesemään kädet ja siistimään jäljet.

 

Ruoanlaitto kotityönä

Koska lapseni pitää ruoanlaitosta, se on viimeisinä vuosina ollut yhtenä kotityönä tai kotityövaihtoehtona. Lapsi tykkää valita sen, etenkin nyt kun saa kokata Carrot Kitchenin kokkaussovelluksen avustamana. Ruoanlaitto on lapsen suorittamana kotityönä paljon aika aikaavievä ja sen kautta tulee paljon lisää sotkua, joita onneksi Carrot Kitchenin video-ohjaus muistuttaa siivoamaan. Minusta se on kuitenkin tärkeä tehtävä lapselle. Aikuisen tulee tuntea lapsensa riittävän hyvin, jotta hän osaa varata riittävästi aikaa. Tiedän, että oma lapseni haahuilee helposti, joten voin varautua siihen, että resepteissä voi mennä joskus kolminkertainenkin aika. Jos koko nälkäkiukkuinen perhe odottaa ruokaa tunnin sijaan kolme tuntia, on tilanne epäreilun stressaava lapselle. Nämä asiat aikuisen pitää ennakoida.

 

Taitovideot
Taitovideoista voi kerrata aina yleisohjeita esimerkiksi uunin käytöstä.

 

Kuinkas siinä aina käykään niin, että kun lapsi itse sen valmistaa, siitä tulee maailman parasta?

 

Kanasormet

Lapseni teki eilen Carrot Kitchenin sovelluksesta Kanasormet & perunalastut. Hän hieman sovelsi reseptiä, kuten hänellä on helposti tapana. Hän valitsi hartaasti edellisenä päivänä sopivan reseptin ja lähetti minulle kätevästi ostoslistan sovelluksen kautta. Lähetetyn ostoslistan kanssa on helppo käydä kaupassa. Uuden vaiheen koittaessa hän pyysi minua näyttämään (esim. mistä suunnasta ja miten kana on järkevä leikata). Tosi moneen asiaan Carrot Kitchenissä on taitovideot, joista voi kerrata esimerkiksi mittaamisen tai uunin käytön perusteet. Aikuisen on kuitenkin hyvä olla lähellä, kun uusia asioita opetellaan. Kun lapseni keskittyminen alkoi loppuvaiheessa herpaantumaan, hän pyysi minua auttamaan. Pienellä minun antamalla lisäboostilla hän jaksoi sitten tehdä ruoan loppuun asti. Siivosimme yhdessä keittiön, kun ruoka oli uunissa. Ruoasta tuli hyvää ja hän söi ison annoksen. Kuinkas siinä aina käykään niin, että kun lapsi itse sen valmistaa, siitä tulee maailman parasta? Tällä kertaa hän pohti myös, että kelpaisikohan tuo annos johonkin ravintolaan ja jos, niin mihin ravintolaan. Pohdimme sitten paikallisten ravintoloiden tarjontaa ja ravintoloiden erilaisia profiileja. Jos lapsesi haluaa harjoitella kokkaamista, pääset Carrot Kitchenin ilmaisen kokeilujakson kimppuun tästä linkistä.

 

Perunoiden kuoriminen
Söpö eläinlapseni kuorimassa perunoita.

 

Kanasormet
Lapsi oli tyytyväinen tekemäänsä ruokaan. Uunia meillä saa käyttää vain luvan kanssa.

 

Ruoanlaitto
Vaikka ruoanlaitto kesti tällä kertaa pitkään, se ei haittaa. Söimme välipalan kesken ruoanlaiton. Hän halusi kaivaa pakastimesta kukkia koristeeksi.

 

Joustavaa & tärkeää

Minusta on tärkeää, että elämässä on rutiinien lisäksi joustavuutta. Elämäntilanteet muuttuvat, kesällä on erilaista kuin talvella sekä lapsen harrastukset ja koulukuormitukset pitää huomioida. Ruoanlaitto yhtenä kotityönä on mielestäni helppo, sillä sen vaikeustasoa ja käytettyä aikaa voidaan helposti varioida. On tärkeää, että lapsi oppii valmistamaan ruokaa mielellään ja siksi oikeantasoisen reseptin valinta on tärkeää (Carrot Kitchenissä on kerrottu sekä aika, että vaikeustaso). Kun lapselle ei nipoteta täydellisestä suorituksesta, vaan annetaan lapsen tehdä omalla tavallaan ja hyvässä hengessä, se kantaa aikuisuuteen asti: lapsesta kasvaa ruoanlaitosta pitävä aikuinen.

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.