Kalenteri ja siemenet
Piha ja puutarha, Vastuullisuus

Puutarhasuunnitelmat

Kaupallinen yhteistyö: Satokausikalenteri

Yksi kevään onnellisimpia hetkiä on se, että saan upottaa käteni multaan.

 

Nyt on se aika vuodesta, kun toisina päivinä kevät ja kesä tuntuvat kaukaisilta ajatuksilta. Ja sitten on hetkiä, kun näet ensimmäiset pilkahdukset kukkapenkistä lumipeitteen sulaessa, aurinko lämmittää yllättävästi selkää ja kevät tuntuu keveytenä rinnassa. Tämä on se aika, kun ostetaan siemeniä, tehdään tulevan kevään ja kesän puutarhasuunnitelmia ja viimeistään nyt kerätään rahaa niihin. Vaikka nyt on talvinen olo, kevät tulee yllättävän pian. Mitä meidän puutarhassa tapahtuu tulevana kesänä ja mitä aion tehdä toisin edellisiin vuosiin nähden?

 

Minä puutarhaihmisenä

Yksi kevään onnellisimpia hetkiä on se, että saan upottaa käteni multaan. Siinä on jotain uutta ja innostavaa. Ja koen sen myös lohduttavana. Silloin kun elämässä on murheita ja surua, puutarhanhoito rauhoittaa mieltä. Se lisäksi on muistutus siitä, että elämä menee eteenpäin, vaikka elämä tuntuisi kuinka musertavalta. Joka päivä uusia lehtiä puhkeaa, joka päivä kukkavarret kasvavat, joka päivä ne jatkavat elämäänsä, vaikka oma elämä olisi säpäleinä. Puutarhaihmisenä en stressaa. En jaksa juuri suojata harsolla enkä surkutella sitä, jos jokin kasvi kuolee. Se ei ollut silloin oikea minulle, tähän elämänvaiheeseen, tähän paikkaan tai tähän puutarhaan. Äitini on hankala käsittää, että minä nautin puutarhahommista, kun lapsena pelkäsin kuollakseni hämähäkkejä, sammakoita ja inhosin kaikkea likaista. En vieläkään nauti mistään limaisista sammakoista, mutta siedän kaikkea sitä puutarhassa. Jos sisällä törmään johonkin ötökkään, voit olla varma, että tyhjennän esimerkiksi koko huoneen tavaroista ja puhdistan paikat niin, että varmistan, että sille ei löydy kavereita koko suvullista. Puutarhassa siedän kaikkia paremmin. Paitsi espanjansiruetanoita. Niiden sietäminen on hyvin hankalaa. Varsinkin kun tietää, että jos niitä näkee yhden, sillä on todennäköisesti ainakin tuhat kaveria lähiympäristössä. Puutarhassa en juurikaan kuuntele rakastamiani äänikirjoja vaan annan ajatusten kulkea vapaasti.

 

Karviaiset
Rakastan punaisia karviaisia. Niitä oli mummulan pihassa ja halusin niitä itsellenikin. Taustalla näkyy lapseni keinumassa kauniina kesäpäivänä.

 

Nykyinen puutarhani ja pihani

Ostimme rintamamiestalon lähes 6 vuotta sitten. Kun muutimme tänne, piha oli paljon alempana kuin yhdenkään naapurin piha, suurella kuopalla ja epätasainen. Pihalla oli kuolleita puita ja pensaita, mutaa ja nokkospelto sekä piha täynnä roskaa. Kävin jokaisen neliömetrin kerrallaan läpi, että uskalsin antaa lasten touhuta pihassa. Tämän jälkeen on toki tehty salaojitus, kattoremontti, pihaa korotettu ja tasattu, aidat uusittu, kiipeilyteline perustettu ja leikkimökki hommattu (isäni rakensi sen meille) ja niin edelleen. Varmaankin siksi nautin omasta pihasta niin paljon, kun olemme tehneet siitä omannäköisen. Joka paikassa näkyy oma kädenjälkeni ja siksi se tuntuu merkitykselliseltä. Piha on edelleen keskeneräinen, mutta siedän sitä, kun muistelen, mistä lähdimme ja mihin ollaan tultu.

 

Hyötykasvit puutarhassa

Osittainen omavaraisuus kiinnostaa minua. Vanhasta pihasta on jäljellä vanhat omenapuu, punaherukkapensas ja raparperi. Lisäksi pihaan on hankittu karviaispensas ja kaksi mustaherukkapensasta, aitana osittain marja-aronia, päärynä- ja luumupuut, vadelmaa, kahta eri mansikkaa sekä yrttejä. Lisäksi sitten on kasvatettu milloin mitäkin. Viime vuonna valtavan innostuksen aiheutti järjettömän suuri tomaattisato. Tänä vuonna koitan paljon uusiakin hyötykasveja. Monen hyötykasvin kohdalla olisi ihanaa, jos meillä olisi kasvihuone. Puutarhassa olisi tilaa sille! Metsästä haetaan mustikat, vadelmat ja hieman puolukkaa. Unohdankohan jotain? Hyödynnän satoa silloin kun se on parhaimmillaan ja lisäksi koitan säilöä kaiken ylijäävän myöhempää käyttöä varten mm. pakastamalla. Tämä laskee ruokakulujamme merkittävästi.

Kasvimaalla
Kasvimaan nurkassa oli viime vuonna keltaisia samettiruusuja. Kuvassa näkyy myös lehtisalaattia, vadelmia, tilliä, persiljaa jne.

 

Budjetointia

Joka kuukausin laitan käyttötililtä rahaa siirtymään eri tileille. Tämä vuosi on ollut taloudellisesti erittäin vaikea monestakin syystä. Tulovirrat ovat vähentyneet ja sairas- ja asumiskulut lisääntyneet aivan huomattavasti. Olen pyrkinyt huonoina kuukausina laittamaan rahaa edes 5€/tili (esim. autotili, reissutili, puskuri, pihatili) ja parempina kuukausina niille on voinut mennä satasia. En laita välttämättä samaa summaa jokaiselle tilille, vaan sen mukaan, mistä haaveilen missäkin kuussa eniten. Sijoituksiin menee aina rahaa automaattisesti. Puutarhatilillä on tällä hetkellä paremmin rahaa kuin monella muulla tilillä: 1000€. Ja uskon saavani sinne satasia ennen kesää.

Vaihtoehtoja, mitä puutarhassa saisi tonnilla?

Kompostori

 • Biolan iso kompostori maksaisi ilman alennuksia 850€ ja päälle tarvikkeita ja perustamiskuluja eli sanotaan 900€
 • Kekkilän pienempi tehokompostori maksaisi ilman alennuksia 430€ ja tähän päälle tarvikkeet ja perustamiskulut eli ainakin 480€

Pihavalaisimet

 • Pihavalaisimet, jotka olin päättänyt haluta jo toissakesänä, olivat helmikuussa tarjouksessa nettikaupassa, joten tartuin tähän ja ne söivät jo budjetista 190€. Pihaan on vedetty jo kolme vuotta sitten sähköjä pihatöiden yhteydessä, mutta valaisimet on ollut hommaamatta.

Pihakalusteet

 • Meidän lähemmäs 15 vuotta sitten ostetut terassikalusteet ovat tulleet tiensä päähän ja niistä on jäljellä enää sohvapöytä, joka on ollut grillauksen apupöytänä. Olemme saaneet muutama vuosi sitten naapurin vanhat puutarhakalusteet, mutta ne olivat tosiaan jatkoajalla ja niistä on jäljellä muutama tuoli. Meillä on isäni lisäksi tekemä puupenkki. Viime kesä pärjättiin ilman ruokapöytää, mutta kyllähän se nyt olisi kiva olla. Istuimme piknikviltillä syömässä, hiekkalaatikon reunalla, ison kiven päällä tai millon missäkin. Mutta olisihan se nyt kiva, jos olisi kunnollinen ruokapöytä ja tuolit, mutta en halua ostaa väliaikaisia kalusteita.

Terassi

 • Meillä on piharemonttia tehdessä jätetty sora-alusta terassia varten. Olisi haaveena, että saisin sinne terassin tehtyä, mutta toistaiseksi se on vielä haaveena. En jaksa miettiä kustannuksia vielä, sillä tänä kesänä se ei varmastikaan tapahdu.

Parvekekalusteita

 • Parvekeremontti tehtiin kaksi vuotta sitten. Sinne ei ole hommattu yhtään kalustetta. Kun olemme käyneet siellä viime kesänä, veimme sinne maton, säkkituolin tai muun vastaavan, minkä päällä söimme tai vietimme aikaa.

Kasvihuone

 • Kunnon perustukset (parin korttelin päässä oleva meri varmistaa, että meillä ei heppoisin rakentein kannata rakentaa mitään), musta runko, riittävän iso (esim. 3mx4m) ja seisomakorkeus sekä karkaistu lasi, hinta on ehkä 600 – 2000€. Tätä haluaisin eniten!
 • hätäratkaisuna seinämallinen alle neliömetrin kokoinen kasvihuone parvekkeelle maksaisi n. 400€. Kuten ehkä kävi selväksi, en ole suuri väliaikaisten tai hätäratkaisujen ystävä.

Kukka-alueen viimeiset 10 metriä

 • Olen muutaman vuoden kerännyt kivikkopuutarhaa, perustanut sen tyhjästä, sillä salaojitusten ja pihan noston myötä, menetin hyvin paljon siitä, mitä pihassa oli kasvamassa, kun tämän ostimme. Olen edennyt joka vuosi muutaman metrin ja vielä olisi viimeiset n. 10 metriä jatkettava. Tämä tulisi maksamaan arviolta 500 – 1000€ multineen ja perennoineen.

Grilli

 • Meidän grilli on anopin vanha ja ruosteinen ja mietin viime kesänä, olisiko siitä jo aika luopua ja ostaa uusi tilalle. Viime kesänä se ei tapahtunut, katsotaan, onko sen aika tulevana kesänä. Hinta olisi varmaan 300-400€.

Maa-aineksia, kasveja ja muita kuluja

 • Yksi sorakuorma, sillä tuntuu, että on hieman vajausta joissain paikoin, maksaisi muistaakseni n. 200 €
 • Peräkärryllinen haketta, olisi syytä hakea hyvin pitkälti vuosittain, muistaakseni 50 €, voi olla myös 100 €
 • Multaa tarvitaan, riippuen kuinka paljon tehdään
 • Lannoitteet ja vastaavat täydennykset arviolta 20 €
 • Ferramol etanamyrkky, iso säkki 100 €, meillä on sekä kotiloita että espanjansiruetanoita. Ferramolilla kanta pysyy kurissa, ilman sitä ei. Kotilot eivät juuri haittaa, mutta espanjansiruetanoita en siedä pihallani.
 • Kaatopaikkakuluja 20 €
 • Aitamaalit ja muut vastaavat useita satasia
 • Siemenet 100 € (olen jo hommannut ne)
 • Reunakiviä haluaisin lisää vielä muutamaan paikkaan

(Ja voi kun saisi ainakin autojen alle jäävän alueen kivetettyä, mutta se on nyt turhan kaukainen ajatus vielä.)

 

Päätöksiä

Tuhat euroa on hyvin pieni raha isoon pihaan. Kuten huomaat, olen yllättävän kärsivällinen ihminen! En halua ostaa mitään huonoa, väliaikaista tai korvaavaa tilalle. Tässä vastuullisista ostospäätöksistäni. Ostan juuri sen minkä haluan. Jos minulla ei ole siihen rahaa, olen ilman niin kauan, että minulla on varaa ostaa se. Ja en todellakaan kylve rahassa! Jos ostan jotain, mulla tarvii olla rahat siihen säästettynä etukäteen tai järkevä suunnitelma siitä, miten sen maksan. Tämä järkevä suunnitelma saattaa olla esimerkikisi se, että tiedän, että seuraavassa kuussa tulee tietty määrä veronpalautuksia ja päätän etukäteen, että laitan siitä tietyn summan johonkin. Luottokorttia en juuri käytä kuin matkojen varaamiseen. Puskuri on olemassa yllättäviä sairaskuluja tms. varten. Suurin pihahaaveeni on nyt tuo kasvihuone, mutta katsotaan, riittääkö rahat haluamaani kasvihuoneeseen vai siirränkö sen seuraavan vuoden tavoitteeksi. Vielä tässä olisi pari kuukautta aikaa kerryttää ja katsoa sopivia vaihtoehtoja. Tiedän suunnilleen budjetin ja tiedän haaveita ja tarpeita. Osan aikana on tänä kesänä, osan seuraavana ja osan vasta vuosien päästä. Ajattelenko pihan turvallisuutta (valot), oikeaa toimintaa ympäristön kannalta (kompostori), mukavuutta ja muistoja (ruokapöytä, grilli ja kalusteet), estetiikkaa ja fiilistä asian saattamisesta loppuun (kukkapenkin jatkaminen) vai omaa mielenterveyttä ja harrastustani sekä rahallista hyötyä monipuolisempien kasvatusmahdollisuuksien myötä (kasvihuone)?

 

Kalenteri ja siemenet
Satokausikalenterin Puutarhakalenteriin merkitsen puutarha-aiheiset asiat: istutuspäivät, esikasvatusajankohdan, nimet ja muut tärkeät tiedot.

 

Tänä vuonna toimin fiksummin

Se on täysin varmaa, että kasvatan hyötykasveja puutarhassa. Siemet on hommattu ja tarvitsen vain hieman täydennystä mullan suhteen. Olen pääsääntöisesti järjestelmällinen ihminen ja asiat ovat kirjattuna ylös, osa Excelöitynä, osa kalenterissa järjestyksessä, osa tietokoneen tai puhelimen tiedostoissa. Olen niin innoissani, kun saan upottaa sormet multaan, että puutarhatiedot unohdan yleensä kirjata ylös. Usein esimerkiksi tieto siitä, mitä lajiketta ostin olisi usein oleellinen jälkikäteen ja sitten harmittaa, että mihinkähän lapunkulmaan sen kirjoitin vai kirjoitinko ollenkaan. Toinen olennainen tieto on se, että mihin ajankohtaan mikäkin tapahtui. Kukkien istuttamisen suhteen se ei ole niin tarkkaa, mutta hyötykasvien sadon saamiseksi istutusajankohta on usein tärkeä asia. Tänä vuonna sain Satokausikalenterilta Puutarhakalenterin ja se on tuleva pelastukseni. Tiedän nyt, mistä puutarhaan liittyvät tiedot jatkossa löytyvät. Ja mikä parasta, voin ensi vuonna tarkistaa, että hei, tuohon aikaan mä istutin nuo tomaatinsiemenet vuonna 2021, täytyypä hankkia ne nyt. Puutarhakalenteri on pienikokoinen ja sitä voi käyttää kalenterina muutenkin, mikäli menoja ja muita kalenterimerkintöjä ei ole kovin paljon. Itse olen päättänyt käyttää sitä vain ja ainoastaan puutarhamerkintöihin, jotta löydän sieltä sitten myöhemmin etsimäni. Nautin olostani puutarhassa ja en aio enää käyttää aikaa sen miettimiseen, mistä löydän minkäkin tiedon. Jatkossa tiedän, että kaikki olennaiset tiedot puutarhaan liittyen on kerätty Puutarhakalenteriin 2021. Puutarhakalenterit loppuivat jo tältä vuodelta, mutta ensi vuonna kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

 

 

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.