Satokausikalenterin perhekalenteri
Järjestys

Perhekalenterin käyttö

Kaupallisessa yhteistyössä Satokausikalenterin kanssa. 
Mainoslinkit merkitty ***.

 

Perheen aikataulujen yhteensovittaminen voi olla joskus haastavaa. Kun elämä on kiireistä, ei voida olla vaan muistin varassa, vaan täytyy kirjata asiat ylös. Vanhemmilla voi olla omat kalenterit, mutta sen lisäksi suosittelen käyttämään Perhekalenteria, joka on koko perheelle näkyvillä. Korona-aika on vähentänyt harrastuksia ja muita menoja, mutta silti tarve suunnitella elämää ei ole välttämättä poistunut. Vaikka menoja olisi vähän, perhekalenterin käytöllä on silti paikkansa.

 

Kaksi perhettä: Virtaset ja Mäntyset

Virtasten vanhemmilla on säännölliset palkkatyöt 8-16 ja heillä on kaksi omatoimista koululaista. Lasten harrastuksia ovat ulkona leikkiminen ja satunnaiset kirjastossa ja uimahallissa käynnit. Perhe remontoi omakotitaloaan kun on rahaa ja mielenkiintoa. Perhe viettää paljon aikaa omassa pihassa ja lähellä asuvien sukulaisten luona. Virtaset tekevät usein yhdessä ruokaa. Koko perhe käy yhdessä geokätköilemässä ja laavulla grillaamassa – aina kun huvittaa.

Mäntysten vanhemmilla on epäsäännölliset, päivittäin vaihtuvat työaikataulut, lisäkouluttautumisia, luottamustoimia, vuokranantajan velvollisuuksia ja vapaaehtoistyötä. Yhdellä päiväkoti-ikäisellä on keskellä päivää puheterapiakäyntejä ja kahtena iltana viikossa jalkapalloharjoitukset. Pienemmällä koululaisella on  kolmet taitoluisteluharjoitukset ja kahdet kuivaharjoittelut viikossa, ne saattavat olla eri jäähalleissa ja aikataulut muuttuvat usein. Kolmannella on savikurssi ja koripalloharjoitukset kolmesti viikossa ja viikonloppuisin ajellaan pelireissuille vuoroviikoin muiden vanhempien kanssa. Järjestetään halloweenjuhlia ja leikkitreffejä, käydään ravintolassa ja kylpyläreissuilla. Elämä on suunniteltua ja tavoittellista.

 

Perhekalenteri 2021
Satokausikalenterin Perhekalenteri 2021 on tilattavissa Satokausikalenterin verkkokaupasta.

 

Tarve kalenterille

Virtasista tuntuu, että Mäntysten elämä on uuvuttavaa, sillä he eivät jaksaisi jatkuvasti olla liikkeessä. Heidän mielestään kotona on ihana olla ja he eivät ymmärrä, miksi elämä pitää suorittaa kiireessä. Mäntyset taas pitävät Virtasten elämää tylsänä ja ajattelevat, että heidän elämänsä lipuu ohitse. Mäntyset nauttivat siitä, että aina jotain tapahtuu. Elit sitten Mäntysten tai Virtasten elämää tai ihan omannäköistä elämää, jokainen hyötyy siitä, että suunnittelee elämäänsä eteenpäin. Jos haaveilet jostain, sinulla on tavoite, jos asetat aikataulun sille, sinulla on suunnitelma. Mäntysten ja Virtasten tarve kalenterille on hyvin erilainen, mutta molemmat hyötyvät yhteisen perhekalenterin käytöstä.

 

Miten perhekalenteria voidaaan käyttää?

***Satokausikalenterin Perhekalenterissa 2021 on viisi saraketta. Mäntysten on luultavasti kätevintä laittaa jokaiselle perheenjäsenelle oma sarake. He voivat sopia äidin ja isän kuskaamiselle tai muulle vastuulle omat värit. Jos laittaa Satokausikalenterin Perhekalenteriin lapsen omaan sarakkeeseen harrastusaikataulun ja siihen eteen esimerkiksi vihreän nuolen, tiedetään, että isä vie kyseisen lapsen siihen harrastukseen. Harrastuksen jälkeen oleva keltainen nuoli voi tarkoittaa, että on sovittu, että äiti hakee lapsen kyseisestä harrastuksesta tai vaikka päiväkodista.

Virtasilla ei ole ehkä tarvetta laittaa Perhekalenteriin jokaiselle perheenjäsenelle omaa saraketta. Heidän tarpeensa voi olla jakaa sarakkeet esimerkiksi

  • kenen tahansa perheenjäsenen harrastuksiin (ma uimaan klo 17, ti Kirsi kirjaston lukupiiriin klo 19.30)
  • kenen tahansa perheenjäsenen muihin menoihin (ti Liisa hammaslääkäri 13.20, ke serkut kylään)
  • kodinhoitoon (pe pyykkipäivä, la Kalle imuroi)
  • ruokasuunnitteluun (ma broilerikeittoa, ti bataattisoselaatikkoa)
  • talouden huoltoon (su herukkapensaiden leikkaus, ma viemäreiden puhdistus, pe lämmitysjärjestelmän säädön tarkistus)

 

Satokausikalenterin perhekalenteri
Satokausikalenterin Perhekalenteri 2021. Kuva Sisustustalo Kodinonnesta.

 

Lisää vinkkejä perhekalenterin käyttöön

Kannustan käyttämään erilaisia värejä ja symboleja, joille on etukäteen sovittu omat merkitykset. Se helpottaa kalenterin ylläpitoa ja sen tulkitsemista. Voidaan sopia, että merkinnät tehdään aina lyijykynällä, jolloin suunnitelmien vaihtuessa merkinnät saa helposti muutettua. Satokausikalenterin Perhekalenteri on kätevä siitä, että siinä on alareunassa kuukauden muistilista, jossa on sesongissa olevia kasviksia. Alareunan voi leikata ja ottaa mukaan kauppareissulle tai siitä voidaan ottaa kuvat puhelimiin. Pienten lasten kanssa voidaan myös merkitä kalenteriin onnistumisia tarroilla. Jos haasteena on esimerkiksi se, että lapsi ei suostu maistamaan kaikkia raaka-aineita lautaselta, hänen kanssa voidaan sopia, että aina kun hän uskaltautuu maistamaan päivällisellä kaikkea, hän saa tarran kalenteriin. Tietystä tarramäärästä voi ansaita palkinnon. Vastaavaa voidaan käyttää vaikka itsenäisen pukemisen tai läksyjen muistamisen suhteen. Voidaan myös sopia perheen yhteinen leffailta ja merkitä se jo hyvissä ajoin kalenteriin, jolloin jokainen tietää odottaa myös niitä mukaviakin asioita, velvollisuuksien lisäksi.

Voidaan sopia, että merkinnät tehdään aina lyijykynällä, jolloin suunnitelmien vaihtuessa merkinnät saa helposti muutettua.

 

Perhepalaverit

Meillä pidettiin jossain vaiheessa aktiivisesti perhepalavereja sunnuntaisin, jolloin Perhekalenteria päivitettiin. Palaverissa aikuiset sopivat, kumpi hakee ja vie minäkin päivänä ja mihin aikaan, sovittiin kaupassakäynnin ajankohta tai vaikka tankkausvuoro. Lapset kuulivat, mitä oli tulossa ja samalla heidät otetiin mukaan aktiivisiksi toimijoiksi omaan ja perheen elämään. Se, että lapset tietävät ennakkoon asioita, auttaa toisia todella paljon, kun ei tule niin paljoa yllättäviä tilanteita. Erityisesti, jos lapsella on erityisiä tarpeita, ennakoitavuus auttaa sietämään muutoksia. Perhepalavereissa voidaan lisäksi jutella viikon kohokohdat tai toiveita seuraavalle viikolle. Lapset kannattaa ottaa mukaan myös ruoanlaittoon ja ruokasuunnitteluun, tässä vanhassa blogipostauksessa siitä lisää. 

 

Mitä muuta Satokausikalenterin Perhekalenteri 2021 sisältää?

Vuoden 2021 Satokausikalenterin Perhekalenteri sisältää nimipäivät, juhlapyhät ja liputuspäivät. Lisäksi siitä löytyy erilliset tieto-osuudet seuraavista aihealueista:

  • Lisää kasviksia lautaselle
  • Suosi suomijuureksia
  • Hedelmätarhojen Suomi
    • Tirskahtavan maukkaat omenat
    • Kesälajikkeet
    • Syyslajikkeet
    • Talvilajikkeet
  • Mehukkaat päärynät
  • Mehevät luumut
  • Yrtit
  • Pieni mausteopas
  • Voimaa luonnosta – villiyrtit
  • Umamia keittiöön – sesongin sienet
  • Kala on sesonkiruokaa
  • Kasviksia herkkävatsaisen ruokavalioon
  • Taulukko kasvisten kuvauksista, satokaudesta, etyleenipitoisuudesta, säilytyksestä ja soveltuvuudesta FODMAP-ruokavalioon(, joka on ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon kehitetty herkkävatsaisten ruokavalio).

***Satokausikalenterin perhekalenterin 2021 voit ostaa tästä. Tilaa itsellesi tai joululahjaksi läheiselle.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.