Mehupulloja
Säilöntä

Pakastimen inventaario

Syksy on täällä sateineen, koulut ovat alkaneet ja siirryn hiljalleen sisätiloihin. Kesällä vietetään paljon aikaa ulkona, omassa puutarhassa ja metsässä. Tänä kesänä ostin täysipitkän, yksiovisen kaappipakastimen lisäksi arkkupakastimen, sellaisen keskikokoisen, sillä tila loppui kesken. Aiemmin olen tyhjentänyt pakastimen kesäisin kaikesta muusta, jotta sen on saanut piukkaan mehuja, hilloja ja marjoja. Tänä vuonna oman puutarhan sato oli isompi kun aiempina vuosina, metsästä haettiin enemmän marjoja ja kävin myös tuttujen pihoissa hyödyntämässä heiltä ylijääviä tuotteita. Vaikka satoa tuli suhteessa paljon, puutarhani on vielä kovin nuori ja yksipuolinen, laajennan sitä vuosittain. Istutin tänä vuonna luumu- ja päärynäpuut, kuusi puutarhavadelmaa ja kaksi mustaviinimarjapensasta. Niistä mikään ei vielä tänä kesänä tuottanut satoa. Hyödynnämme satoa aktiivisesti kesällä. Haimme päivittäin omalta pihalta salaatit, yrtit, tomaatit, karviaiset, mansikat, punaherukat ja niin edelleen. Pakastimeen sain kuitenkin omia herkkuja ”ihan riittävästi” myös talven varalle.

 

Mehut

Keitän mehua mehumaijalla pitkin kesää. Ensimmäisen satsin tein kesäkuun alussa raparpereista. Ne mehut ovat jo menneet parempiin suihin. Viimeisen omenamehusatsin keitin viikko sitten. Vielä mietin, mahdanko kaivaa mehumaijan kaapista puolukkamehun tekemistä varten. Mehuihin on tämän kesän aikana hyödynnetty mustikoita, punaherukoita, vadelmia, mansikoita, ahomansikoita, raparpereja, omenaa ja aroniaa. Teen useimmiten erilaisia sekoituksia mehuista. Osan mansikoista ostin ja osan punaherukoista ja omenoista sain poimia toisten pihoilta, kun vein vaihtokaupassa purkillisen hilloa, mustikkaa ja pussillisen kuivattua persiljaa. Käytännössä mehujen tekeminen maksoi ainoastaan sokerit, jos ei lasketa mehujen tekemiseen käytettävää vettä ja sähköä. Mehuja on pakastimissa tällä hetkellä 60 litraa ja niitä on juotu pitkin kesää ehkä 10 litraa. Emme osta mehuja juuri ollenkaan vuoden aikana ja arkisin meillä juodaan pääsääntöisesti maitoa tai vettä. Mehuja juodaan, kun tulee vieraita, on jokin erityinen kahvihetki tai herkkuilta.

 Mehuja on pakastimissa tällä hetkellä 60 litraa ja niitä on juotu pitkin kesää ehkä 10 litraa.

Marjat

Haluan, että meillä on marjoja pakastimen lokeroissa. Ne ovat niin ihania ja monikäyttöisiä. Ne menevät puuroon, rahkaan, jogurttiin, kiisseliin, lettujen tai pannukakun päälle, smoothieen, pirtelöön ja niin edelleen. Syömme niitä toisinaan myös pelkiltään. Kun olemme käyneet marjastamassa, puhdistan marjat. Samalla kerään rasioihin parhaat päältä, loput laitan hillo- tai mehukattilaan. Eli marjojen pakastaminen pelkiltään on aina yhteydessä hillojen tai mehujen tekoon, sillä hieman nuupahtaneet tai kuivahtaneet marjat voi hyödyntää mehuihin ja hilloihin, vaikka ne eivät olisikaan ne kauneimmat yksilöt. Metsävadelmaa on pakkasessa 7,5 litraa, metsämustikkaa 12,5 litraa, mansikkaa 14 litraa ja punaherukkaa 1,5 litraa. Yhteensä marjoja on siis noin 35 litraa. Olemme syöneet kesällä jo paljon marjoja sekä suoraan että pakkasesta. Osa mansikoista on omasta pihasta, osa on ostettu, muut ovat maksaneet vain vaivan.

 

Hillot ja soseet

Useimmiten teen soseita, mutta joskus myös hilloja. Pidän soseiden koostumuksesta enemmän, en niinkään ”sattumista” hilloissa. Luettelin tuossa marjojen kohdalla, mihin kaikkeen laitan marjoja. Voisi oikeastaan sanoa, että melkein samoin voin käyttää hilloja kuin marjoja. Omenasosetta, joko pelkiltään tai maustettuna vaniljalla tai kanelilla sekä omena-vadelmasosetta on pakastimessa yhteensä reilu 12,5 litraa. Eniten samaa sosetta on reilu 5 litraa ja se sose on mansikka-raparperi, joka tuntuu olevan kaikkien lemppari. Tein myös paholaisenhilloa paprikasta, chilistä ja omista tomaateista. Soseita ja hilloja on paljon, 27 litraa. Aina kaikki on kulunut, mutta nyt mietin, että katsotaan miten käy. Täytyy pitää lettukestejä ystäville, mikäli kulutustahti ei ole riittävä. Vien myös usein joulutuliaisiksi tai joskus annan niitä muuten ilahduttaakseni ystäviäni.

 

Yrtit

Pakastimesta löytyy persiljaa, timjamia, oreganoa, ruohosipulia, tilliä ja korianteria. Kaupasta ostetun kruunutillin varsi oli paksu ja kova, ne pakastin erillään lehdistä. Tillin lehdet leikkasin pakasterasiaan ja tillin varret leikkasin sen kokoisiksi, että ne mahtuvat hyvin kolmen litran kattilaan. Ne voi käyttää keitettyjen perunoiden mausteena pitkin talvea. Omissa tilleissä varret olivat hyvin hentoset, joten ne pilkoin lehtien mukaan. Tein myös yrtti-oliiviöljykuutioita. Pilkoin yrttejä jääpalamuotteihin ja kaadoin päälle oliiviöljyä. Pakastin ne ja seuraavana päivänä siirsin pakasterasioihin. Sieltä niitä on kätevä käyttää erilaisten ruokien pohjana.

Yrttilaatikko
Pakastimen alimpana on yrttilaatikko. Siellä on omissa rasioissaan oman puutarhan yrttejä.

Leivät

Leivät ovat omalla hyllyllään pakastimessa. Tein jokin ilta sämpylöitä ja siirapilla valeltua hiivaleipää. Lisäksi äitini leipoi meillä lapseni kanssa sämpylöitä ja voisilmäpullia. Siellä oli myös yksisarvisleipiä varten ostettu ranskanleipä, jotta lapseni saa tarjota ystävilleen toivomansa välipalan viikonloppuna. Vaikka nyt pakastimessa on itse leivottuja leipiä, useimmiten siellä on kaupasta ostettuja paketteja. Jaan leivät usein niin, että joka pussiin tulee vain muutama leipä. Pakastimen hienous on siinä, että otan mieluummin aina uuden pussin tuoretta leipää sulamaan kuin syön kuivahtanutta leipää.

Mehupulloja
Leipähylly oli niin täynnä, että osa leivistä on mehupullojen päällä.

Pakastimen kasvikset

Pakastimesta löytyy erilaisia kasviksia. Suurin osa niistä on sellaisia, jotka olen ostanut kaupasta, olen tarvinnut vain osan ja lopun olen pakastanut seuraavaa käyttökertaa varten. Näistä esimerkkeinä ryöpättyä kaalisilppua, paprikapaloja ja -suikaleita, kesäkurpitsaa ja parsakaalia. Siellä on esimerkiksi lähikaupasta mukaan tarttuneista Hävi-pusseista herneitä (jotka ryöppäsin ja pakastin), keittojuureksia (jotka pilkoin ja annostelin sopiviin annospusseihin) ja herkkusieniä. Lisäksi hyllyillä on itse tehtyä tomaattikastiketta, jota käytän pitsojen päälle, kastikkeiden pohjiin, pataruokiin tai vaikka suolaisiin piirakoihin. Teen erilaisia versioita tomaattikastikkeista, käytän erilaisia yrttejä ja sipuleita, teen notkeampia ja jämäkämpiä, makeampia ja suolaisempia. Tällä hetkellä tomaattikastikkeita on lähemmäs 20 pakasterasiallista. Onneksi tomaatteja on vielä jäljellä runsaasti, joten saan pakastimeen monikäyttöistä kastiketta. Ja sanottakoon, että en ole ikinä pitänyt tomaattikastikkeesta, en juuri pitsassa enkä varsinkaan pastassa. Mutta kun itse tekee, saa mitä haluaa. ?

 

Hedelmät ja muut

Pakastan myös hedelmiä. Mikäli olen ostanut liian paljon, enkä pysty hyödyntämään niitä lähipäivinä, pakastan ne. Pakastan ne ennen nuupahtamista, kuivahtamista tai homehtumista. Tästä syystä pakastimessa on banaanipaloja (josta saa ihania smoothieita ja pirtelöitä) ja mangoa (lähinnä kastikkeisiin). Lisäksi pakastin omasta pihasta omenoita 2,5 litraa ja raparperipaloja saman määrän. Omenoita pakastin sekä lohkoina että paloina. Lohkoista on kätevä tehdä omenapiirakka ja paloista saa kätevästi tehtyä esimerkiksi omenakiisselin.

 

Lihat

Normaalisti meillä on enemmän lihoja pakastimessa, mutta nyt olin päättänyt, että syödään kaikki edelliset lihat pois, ennen kuin tilaan seuraavia. Lihat eivät säily samalla tavalla käyttökelpoisina pitkään, vaan ne kannattaa käyttää pois lähikuukausina. Kannattaa lukea Marttojen Pakastaminen-osuudesta säilyvyystaulukko, josta selviää kauanko mikäkin ruoka-aine säilyy pakkasessa hyvänä. Tästä syystä pakastimen laatikossa ei ole yhtään lihaa tällä hetkellä. Haluan varmistaa, että ne tulee syötyä ajoissa. Lohikuutioita on pussinpohjallinen ja ne käytetään pois lähipäivinä. Jossain vaiheessa ostan varmaan taas lihaa pakastimeen lähituottajalta.

 

Valmiit ruoat

En jaksa syödä samaa ruokaa montaa päivää. Mikäli ruoka ei kulu loppuun seuraavana päivänä valmistamisesta, pakastan lopun. On kätevää, kun on kiire tai ruoanlaitto ei kiinnosta, kun saa napata pakastimesta valmiin ruoan. Kun sen ottaa sulamaan esimerkiksi puolipäivää aiemmin jääkaappiin, niin se on arjen pelastus. Ruokia ei kerry enempää kuin hyllyllinen. Pidämme sellaisia viikkoja, jolloin en osta, kun korkeintaan maidon ja syömme pois vanhoja ruokia. Toisinaan pakastimessa saattaa olla esimerkiksi pinaattilettutaikina, joskus valmiiksi paistetut pinaattiletut. Tällä hetkellä pakastimesta löytyy esimerkiksi kanarisottoa, kantarellikeittoa ja porkkanalettuja.

 

Muut

Yhdellä hyllyllä säilytän kaikki muut, jotka eivät kuulu edellisiin. Näitä ovat esimerkiksi pakastepasteijat, voitaikinat ja jäätelöt. En ole kova leipomaan, etenkään kiireessä ja harvemmin meillä on keksejä kaapissa, joten usein meillä on pakastimen ylähyllyllä esim. pakastepullaa yllätysvieraita varten. Joskus siellä voi olla itse myös itse leivottua piirakkaa. Jäätelö on kuulunut aina meidän pakastimeen. Joskus teen jäätelöä itse, joskus siellä on tuutteja, mutta useimmiten siellä on pakettijäätelö. Tällä hetkellä siellä on heinäkuussa jäätelöautolta haettu (avaamaton) tuuttipaketti.

Arkkupakastin
Arkkupakastimessa on hankalampi pitää järjestystä yllä. Eiköhän se näinkin onnistu, vaatii vaan totuttelua.

Yhteenveto

Pakastimissamme vaikuttaa olevan paljon tavaraa, mutta se tarkoittaa sitä, että meidän kauppalaskut voivat olla välillä todella pienet, kun saan kaivettua pakastimesta sellaisia herkkuja, joiden alkuperän tunnen. Jos tulemme yllättäen kipeiksi, korona iskee tai muuta vastaavaa, me emme poistu kotoa puoleen vuoteen. Tulkaa jossain vaiheessa hakemaan! Pääasiassa pystyn pitämään pakasteet omilla hyllyillään, omissa pinoissaan tai omissa lokeroissaan, mutta joskus on niin täyttä, että täytyy varastaa tilaa joltain toiselta hyllyltä. Lisää keittiöelämän järjestämisestä voit lukea täältä.

Pakastusintoilija

Elämässä oli vuosia, kun ajattelin, että eipäs tuolla noin pienellä pätkällä kesäkurpitsaa tee mitään ja annoin sen joko nahistua jääkaapissa tai heitin sen suoraan pois, joten tuli heitettyä ruokaa hukkaan todella paljon. Kun on pieniä paloja, kantoja ja pätkiä on useampi, niistä saa jo hyvän lisän vaikka jauhelihakastikkeeseen, lasagneen tai nuudeliwokkiin. Ystävät ja perhe nauravat pakastusinnolle ja pakkasesta löytyville pussukoille. Minä tiedän hyvin tarkkaan mitä pakastimeni sisältävät ja käytän niitä ahkerasti. En vain sullo sinne tavaraa ja unohda niitä sinne. Kun tapaamme joskus uuden ihmisen, lapseni muistaa naurattaa ja kertoa uudelle tuttavuudelle, että ”meidän äiti on sellanen, joka pakastaa KAIKEN, mutta ei onneks mua”.

 

t. Pakastajaäiti

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.