Omenat
Piha ja puutarha, Säilöntä

Omenat

Ymmärrän, että kaikki eivät jaksa innostua omenan hienoudesta – sitä syövät ”kaikki”, sen tuntevat ”kaikki”, siihen ovat kyllästyneet ”kaikki”. Minä jaksan kuitenkin innostua! Omena on ihanan monikäyttöinen, sillä on monia terveysvaikutuksia ja se on halpa (varsinkin kun on oma omenapuu, joka tuottaa paljon satoa). Monet tuskailevat ja vievät omenoita kaatopaikalle, sillä eivät keksi käyttöä niin suurelle määrälle.

Omppumuistot

Äiti teki lapsuudessani (ja tekee edelleen) marjamehuja, joita join melkein kyllästymiseen asti lapsena. Kun joskus varhaislapsuudessa sain omenatuoremehua, olin aivan myyty. En muista, oliko se tätini luona vai missä, mutta muistan sen olon. Mummulan pihassa kasvoi omenapuita, joista saimme omenoita. Mummu ja pappa olivat istuttaneet jokaiselle lapselleen oman omenapuun. Setäni puussa oli paras syöntilajike ja olemme käyneet napsimassa Huvitus-omenoita suoraan puusta tai maasta. Mummulassa oli kylmä kuisti, jossa omenat säilyivät pitkälle talveen ja niitä sai ottaa aina mennessään. Karjalainen mummoni tarjosi joka kerta syötävää enemmän kuin jaksoin syödä: ruokaa, kahvia, karkkia ja pullaa. Kun kieltäydyin kohteliaasti syömästä enempää, kun vatsa oli täysi, sain kuulla (rakkaudesta) ”ei siul mikkää kelepaa”. Näin mummun mieliksi otin vielä lähtiessäni ”matkaevääksi” 50 metrin matkalle omenan kuistilta. Ihana mummo ja ihana muisto! Joskus myöhemmin muistan äitini vieneen mehustamolle ja tehneen hilloja kirpeämmistä talviomenista. Ai että, ne olivat hyviä. Se kirpeys ja raikkaus tuoremehussa olivat ihan parhaita.

Omenat
Kotimaisia omenoita omenapuussa.

Miksi omenaa kannattaa syödä?

Ensinnäkin omenaa kannattaa syödä siksi, että sitä tuotetaan meillä Suomessa hyvin paljon. Omenapuita löytyy todella monelta pihalta. Vaikka ei muuten olisikaan kasvimaata, jossa viljellä mangoldia ja kesäkurpitsaa, omenapuu löytyy monen sellaisen pihasta, joka ei itseään viherpeukaloksi miellä. Omenaa kannattaa siis hyödyntää, sillä hyvän ja monipuolisen raaka-aineen hukkaan heittäminen on harmillista. Omenassa on yllättävän paljon kuituja ja sillä on monia muitakin terveysvaikutuksia. Voit lukea lisää omenan monipuolisista terveysvaikutuksista esimerkiksi ET-lehden sivuilta.  

Erilaiset omenalajikkeet

Omenoista löytyy todella paljon vaihtelua. Todennäköisesti olet tottunut johonkin omenaan ja otat hedelmälaarista useimmiten sen saman lajikkeen. Omenoiden makeus, tiiviys, väri, kirpeys, kuoren paksuus, koko ja muoto vaihtuvat lajiketta vaihtamalla. Uskoisin, että melkein jokaiseen makuun löytyy sopiva omena. Kesäomenalajikkeet ovat herkimpiä kolhuille ja pilaantumaan ja ne ovat käsitykseni mukaan usein makeampia, kun taas syys- ja talviomenat kestävät kauemmin pilaantumatta, mutta ovat maultaan kirpeämpiä. Kesäomenoista tulee pehmeämpää hilloa ja syys- ja talviomenoista kirpeämpää ja raikkaampaa. Suomelan sivuilla on tietoa Suomessa menestyvistä omenalajikkeista.

Omenoiden makeus, tiiviys, väri, kirpeys, kuoren paksuus, koko ja muoto vaihtuvat lajiketta vaihtamalla.

Omenapuusta huolehtiminen

Mikäli pihallasi kasvaa omenapuu tai -puita, olet ehkä kyllästynyt omenapiirakkaan. Onneksi on varaa, mistä valita ja reseptejä löytyy todella erilaisiin tarpeisiin. Omenapuuta kannattaa leikata vuosittain paremman sadon aikaansaamiseksi. Kun omenapuuta leikkaa, siitä tulee ilmava ja taudit kiusaavat vähemmän. Meillä Kotona -lehti on tehnyt mielestäni selkeät ohjeet omenapuun hoitoon.  https://www.meillakotona.fi/artikkelit/omenapuun-leikkaus-katso-selkeat-ohjeet Omenamadot oli omenakääriäisen toukat ovat kiusallisia. Niitä pesiytyy yksi kuhunkin omenaan, ne porautuvat sisään siemenkotaan. Omenamato lannistaa omenan hyödyntäjän, sillä ei ole houkutteleva syödä matosta omenaa ja esimerkiksi hillon tekemistä varten omenasta saa hyödynnettyä vain terveet osat ja suurin osa pitää heittää kompostiin. Kyseiset toukat viihtyvät talven omenapuun kuoren alla ja käsittääkseni siihen ei auta muu, kuin ansat ja oikea-aikainen myrkyttäminen. Meillä tämä on kyllä edessä ensikesänä. Joinakin vuosina meitä ovat kiusanneet espanjansiruetanat, jotka tulivat syömään maahan pudonneita omenoita. Viime vuonna omenapuussa pörräsi kymmeniä, lentäviä kelta-mustaraidallisia ystäviä. Ilmeisesti ne olivat humaltuneet, sillä olivat hyvin arvaamattomia. Ne tekivät kuoreen pienen reiän, menivät sisälle herkuttelemaan omenalla. Omenat oli siis kuoren alta osittain syöty. Joskus myös jänis tai peura on käynyt maasta syömässä omenoita.

Omenan monikäyttöisyys

Rakastan omenaa, sillä se on niin monikäyttöinen. Omenasta voi tehdä kiisseliä tai hilloa. Omenoita syödään pelkiltään. Omenamehu lienee yksi Suomen suosituimmista mehuista. Siiderin juojille tarjotaan perusvalikoimissa vähintään omenasiideriä. Omenasta voi tehdä jäätelöä, rahkaa, smoothien tai pirtelön. Omena sopii erittäin hyvin salaatteihin ja itse käytän sitä toisinaan myös leivän päällä. Omenaa voi leipoa sämpylöihin ja pulliin tai siitä voi tehdä piirakan. Uuniomenat! Omenoita voi käyttää myös suolaisiin ruokiin, kuten sosekeittoihin, patoihin tai kastikkeisiin. Omenan käyttöön vaikuttaa tosiaan lajike. Omena painii samassa sarjassa monikäyttöisyydessään porkkanan kanssa.

Omput
Kannattaa testata erilaisia omenoita: maku, koko, väri, makeus ja kirpeys vaihtelevat lajikkeiden välillä.

Omenan säilöntä

Itse teen omenasta mehua. Olen tehnyt omenamehun mehumaijalla. Toisinaan laitan omenan sekaan jotain muuta, kuten mustikkaa, punaherukkaa tai raparperia. Meillä on aika makea lajike, joten raparperi tuo hyvin särmää omenan ”laimeudelle”. Olen monena vuonna harkinnut mehustamoon viemistä, jotta saisin tuoremehua tai pastöroitua mehua, mutta en ole vieläkään sitä toteuttanut. Olen tehnyt omenahilloja. Olen maustanut niitä vaniljasokerilla, kanelilla tai kardemummalla. Olen tehnyt myös seoshilloja, esimerkiksi omena-punaherukka. Joskus koitin tehdä itse likööreitä ja teinkin silloin yhtenä kokeiluna vodkasta ja konjakista omenaliköörin. Pidin siitä ja voisin tehdä joskus uudestaankin! Omenasiiderin tekeminenkin olisi mielenkiintoista, mutta sen aika ei ole nyt. Aion myös kuivata omenoita tänä vuonna. Vaikka en sinänsä itse juuri välitä kuivatuista omenarenkaista, haluan koittaa niitä omaan granolaan. Olen pakastanut omenoita myös viipaleina ja lohkoina. Niistä voi tehdä talvella omenapiirakan, kiisselin tai vaikka smoothien. Omenaa voi pakastaa myös sokeroimattomana soseena (ei säily kovin kauaa, kun ottaa pakkasesta, joten kannattaa pakastaa pieneen rasiaan) tai raasteena. Kannattaa miettiä, mihin itse käyttää omenaa vuoden aikana ja säilöä siten parhaaseen muotoon.

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.