Kuiva nokkonen
Säilöntä

Nokkonen

Nokkonen on tullut elämääni jäädäkseen. Kun muutimme 6 vuotta sitten omakotitaloomme, yli puolet pihasta oli nokkosten peitossa. Vaikka olin aiemminkin kiinnostunut nokkosten hyödyntämisestä, niiden hyödyntäminen ei käynyt mielessäkään, sillä olin hyvin turhautuminen nokkosten nyppimiseen. Nyt kun vanhasta pihasta ei ole voinut jättää jäljelle juuri muuta kuin vanhoja pensaita ja muuta pientä, niin nokkosia ei enää juuri kasva ja omat tunteeni nokkosta kohtaan ovat paaaaljon positiivisemmat. Nykyään siis hyödynnän ne nokkoset, jotka muutenkin kitkisin käsin (sellaisilta alueilta, joilta ei ajeta ruohonleikkurilla) ja saatan käydä hakemassa niitä myös metsästä.

 

Nokkosen käyttäminen

Nokkosta voi laittaa esimerkiksi

  • sämpylöihin tai muihin leipiin
  • munakkaaseen
  • pastakastikkeeseen
  • lasagneen
  • keittoihin
  • makaronilaatikkoon
  • risottoon
  • piirakkaan
  • pannukakkuun
  • pyöryköihin
  • lettuihin

Perussääntönä on, että nokkosta voi käyttää kuten pinaattia. Näin itsekin ajattelen pakastetun nokkosen kohdalla. Kuivatun nokkosen näen vielä monipuolisempana. Sitä voi käyttää sekä pinaatin tapaan, mutta myös perinteisempien yrttien tapaan ikään kuin maustamiseen. Nokkosen maku on todella mieto, joten siitä saa hurjasti tärkeitä ravintoaineita mausta tinkimättä.

Munakokkeli
Laitoin nokkosta munakokkeliin.

 

Nokkonen ja sen kerääminen

Pääsääntö kaikkien villiyrttien keräämisen kanssa on se, että kerää ja käyttää vain sellaisia kasveja, jotka tunnistaa 100 % varmuudella. Omasta pihasta voi vapaasti kerätä alkukevään nokkoset ja hyödyntää ne. Niitä ei kuitenkaan kannata kerätä sellaisilta alueilta, joilta ajelee bensakäyttöisellä ruohonleikkurilla. Myös teiden vierestä ja tehtaiden läheltä keräämistä kannattaa välttää raskasmetallipitoisuuksien vuoksi. Jos keräät oman pihan ulkopuolelta, kaikkien villiyrttien keräilyä rajoittavat jokamiehenoikeudet. Luonnossa kasvavia syötäväksi kelpaavia villivihanneksia/villiyrttejä/luonnonyrttejä saa kerätä vapaasti. Poikkeuksena on luonnonsuojelualueet, joilta ei saa kerätä villiyrttejä. Nokkosta kannattaa kerätä keväällä tai alkukesällä, kun ne ovat vielä pieniä, tuoreita, maukkaita ja terveellisiä. Se kannattaa tehdä ennen kukkien avautumista.

 

Miksi nokkonen?

  • Nokkosella on todella hyvät ravintoarvot.
  • Nokkosta saa ilmaiseksi luonnosta (pidän muutenkin luonnonantimien hyödyntämisestä, tässä postauksessa mustikasta)
  • Suuri osa suomalaisista tunnistaa nokkosen, joten sen käyttö on aika turvallista.
  • Nokkosen käyttö ja säilöntä on yksinkertaista ja halpaa.
  • Nokkosen maku on mieto, mutta maukas.

 

Nokkosen keräily
Nokkosen keräilyretkelle otan mukaan sakset, nahkahanskan ja muovipussin.

 

Pihalta sisälle

Itse kerään nokkoset nahkahanskan ja pienten saksien avulla. Jos olen omassa pihassa, revin ne juurineen ja sen jälkeen leikkaan saksilla juuren pois ja kerään muun osan talteen. Jos olen metsässä, leikkaan ensin juuren alaosasta hyväkuntoisen nokkosen ja sen jälkeen poimin ne nahkahanskalla muovipussiin. Kun pääsen sisälle, kaadan koko pussin sisällön pestyn tiskialtaan pohjalle ja huuhtelen lämpimällä vedellä. Tämän jälkeen käytän pieniä saksia ikään kuin pihteinä. Otan yksitellen nokkoset hellästi saksien välissä pöydälle ja leikkaan niistä lehdet irti. Lehdet laitan omaan kasaansa ja varret ja huonokuntoiset omaan kasaansa. Kun olen erotellut ne, pesen lehdet vielä uudestaan. Nahkahanskaa voisi käyttää, mutta hanskan kastuessa nokkoset polttelevat jonkin verran. Siirrän nokkoset kuivumaan leivinliinojen päälle spaghettikauhalla.

 

Nokkosen pesu
Pesen nokkoset, mutta en keitä niitä.

 

Nokkosen kuivaus
Pesun jälkeen nostelen nokkoset kuivumaan leivinliinojen/käsipyyhkeiden päälle ja sen jälkeen siirrän ne leivinpapereille.

 

Kuiva nokkonen
Kuivuessaan nokkonen kutistuu.

 

Nokkosten kuivaus

Kun nokkoset ovat olleet kuivumassa leivinliinojen päällä noin vuorokauden, siirrän ne leivinpaperien päälle kuivumaan. Ne saavat olla keittiön tasolla, mutta ei välttämättä suorassa paahteessa. Kuivuessaan niiden poltinkarvat tuhoutuvat, joten niihin voi koskea (hieman varauksella, mutta kuitenkin). Saatan käännellä niitä päivittäin tai ainakin laittaa niitä hieman väljemmin siten, että ne eivät ole toistensa päällä. Nokkonen kuivuu murenevaksi muutamassa päivässä. Kun se ei enää tunnu nahkealta, vaan murenee helposti sormien välissä, ne voi murskata. Itse murskaan käsin, mutta yhtä hyvin ne voi murskata vaikka morttelilla, sauvasekoittimella tai vaikka kaulimella. Kuivatut nokkoset kannattaa säilyttää tiiviissä purkissa ja pimeässä kaapissa. Nokkosta voi kuivata myös uunissa, kuivurissa tai vaikka pannuhuoneessa, kunhan lämpötila on alle 35 astetta. Nokkosen voi myös halutessaan ryöpätä eli keittää nopeasti ennen kuivaamista. Nokkosta voi myös pakastaa, kunhan ensin ryöppää sen.

Ennen kuin keräät mitään, varmista ensin, että tunnistat nokkosen. Ja vilkaise vielä lisätietoa esimerkiksi Marttojen sivuilta.

Kuiva nokkonen
Muutaman vuorokauden vanha nokkonen murenee käsissä.

 

Nokkosten murskaus
Nokkoset voi murskata vaikka morttelilla, mutta itse useimmiten murustan ne sormin.

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.