Letut ja hillot
Ruokahävikki

Mihin käyttää loput hillot?

Hillot, hillot.. Onko sullakin sellanen tilanne, että pakastimessa on vielä hilloja jäljellä? Mulla on. Nyt on kesä ja se tarkottaa sitä, että edelliset pitää syödä pois, että saa tilalle uudet. Me ollaan kulutettu hilloja ihan hyvää tahtia, mutta nyt pari keväällä on ollut haasteita, joten on jotenkin kulutettu vähemmän hilloja. On ollut ehkä helpompi ottaa leipää iltapalaksi ja monipuolisuudesta on kärsitty. Eli nyt on hillojen hyödyntämisen viikot mulla menossa ja laitankin tähän alle, mihin olen nyt hilloja käyttänyt ja mihin aion niitä vielä käyttää. Ruokahävikistä en tykkää, se on selvä. Meillä on läpi vuoden ollut keskimäärin kahta erilaista hilloa jääkapissa. Pakastimesta otetaan aina uusi, kun edellinen loppuu. Näin niitä tulee käytettyä ahkerasti. Aiemmin kirjoitin hillojen valmistamisesta tänne.

 

Kiisselit

Hilloista saa superhelposti kiisselin aikaiseksi. Yksinkertaisimmillaan kiisselin tai juotavan mehukeiton voi valmistaa muutamaa raaka-ainetta käyttäen. Tarvitset kattilaan vettä ja hilloa. Seos kuumennetaan. Kahvimukiin sekoitan kylmään veteen muutaman haarukallisen perunajauhoja ja kaadan ne ohuena nauhana veden ja hillon sekaan. Kiehautus ja ripaus sokeria kuorittumisen estämiseksi. Ja siinä se on. Jos haluaa, niin hilloa voi laittaa vähemmän ja laittaa hillon ja veden lisäksi lorauksen mehua. Tai marjoja. Tai hedelmiä. Paksummasta saa lusikoitavan version ja ohuesta juotavan mehukeiton.

Kiisseli
Hillosta, vedestä ja perunajauhoista saa hyvän kiisselin.

 

Puurot

Olen aiemminkin kirjoittanut tämän, mutta tykkään siis sekoittaa puuroihin jo valmiiksi hilloa. Kun keitän puuron, lisään siihen suolan, voin ja hillon ja sekoitan. Koko porukka saa valmiiksi hilloa puuroonsa. Näin ei käy sitä, että joku nirsoilisi eikä ottaisi tai toisaalta myöskään sitä, että söisi pelkkää hilloa. Lisäksi se on yksinkertaista ja valmiiksi hyvää. Marjoja tai muuta voidaan laittaa vielä päälle. Mutta hilloja kuluu helposti puuroihin. Poikkeuksena tästä on kunnon riisipuuro. Siihen ei tule laitettua useinkaan hilloa sekaan. Ehkä siksi, että jotenkin kaneli, voi ja sokeri vie voiton. Kaikki muut puurot saavat hilloa. Vaihtelen hillomakuja mielelläni.

Puurot
Puuro hillolla ja marjoilla on meidän perusiltapala.

 

Letut, pannarit ja vohvelit

Tuntuuko musta vaan siltä, että ne ihmiset, jotka muuten eivät juuri syö hilloja, laittaa hilloa kuitenkin vaikka lettujen päälle? Kuuluuko hillo eniten juurikin lettujen, pannareiden ja vohvelien kanssa? Musta hillo on paljon monikäyttösempi. Mutta mulla on jotenkin sellainen käsitys, että ne liittyvät monilla makumuistoina yhteen. Ja onhan se nyt lyömätön yhdistelmä!

Letut ja hillot
Letut ja hillo kuuluvat yhteen.

 

Smoothiet, pirtelöt ja fruitiet

Smoothieenhan tulee jogurttia tai vastaavaa, pirtelöön jäätelöä tai vastaavaa ja fruitieen vain hedelmiä tai vastaavaa. Kaikkiin näihin voidaan käyttää annos hilloa antamaan makeutta. Etenkin smoothien kanssa, jossa pohjana on vaikka maustamaton jogurtti ja loraus esimerkiksi maitoa. Fruitieen hillot sopivat ehkä huonoiten. Pirtelöön hillot sopivat hyvin, mutta jäätelöt ovat usein makeita, niin sitä saa laittaa vähemmän, mitä smoothiehin.

 

Leivonnaiset

Kyllähän hillo maistuu hyvältä erilaisten kakkujen välissä. Mun tulee tosi vähän tehtyä kakkuja. Mutta hyvää olisi! Muffinsseissa tai vaikka pullissa on yksinkertaista käyttää hilloja. Kääretortut ja piirakat saavat makua hilloista. Teimme viime viikolla ikään kuin kauraomenapaistoksen, mutta tuoreista raparpereista ja mansikkaraparperihillosta. Ja tuli tosi hyvää! Pitääkin hyödyntää vielä muitakin hilloja vastaavasti.

 

Maustamattomien tuotteiden tai vaniljatuotteiden kanssa

Kun tekee mieli herkutella, otan pakastimesta vaniljajäätelöä ja laitan päälle hilloa. Maailman paras yhdistelmä on itse tehty raparperimansikkahillo vaniljajäätelön kanssa. Miksi ostaa kalliita maustettuja jäätelöitä, kun tekemisen vaivalla saa yhtä hyvää ilman lisäaineita? Käytämme hilloja läpi vuoden maustamattomien jogurttien, viilien ja rahkojen kanssa. Itse hilloilla maustamalla saa hyvää ja varmasti myös halvempaa herkkua.

Jogurtti ja hillo
Tähän iltapalaan upposi maustamatonta jogurttia ja mustikkaomenasosetta. Päälle voi laittaa vaikka muroja tai leseitä.

 

Juustotarjoittimella

Oih, juustotarjoittimet ovat kyllä täydellisiä. Enpä olekaan hetkeen sellaista tehnyt. Pitää ehdottomasti korjata tilanne! Erilaiset hillot suolakeksien ja suolaisten juustojen kanssa ovat kyllä täydellinen yhdistelmä! Tätä pitää vielä tehdä ennen kuin loppuvat.

 

Suolaisten ruokien kanssa

Ruoanlaitossakin makeus tekee ruoasta mielenkiintoisen ja tätä voidaan helposti toteuttaa hilloilla. Ihan perinteisesti joiden ruokien kyljessä voi olla hilloja tai hyytelöitä (esim. musta makkara tai joulukinkun kastike). Mutta myös lihojen ja kanojen marinadissa tai kastikkeissa voidaan käyttää hilloja. Koita vaikka tehdä seos ruokakermasta, soijasta ja hillosta ja lado uunibroilerin päälle! Kyllä maistuu. Eilen teimme itse ranskalaiset perunat ja niiden kanssa kypsensin varsipunasipulia, pulled porkia, hieman halloumia ja nokkosta. Laitoin sekaan lusikallisen omenavaniljahilloa ja ai että, se sopi hyvin!

 

Possua ja omenasosetta
Maustoin myös tuorepastan kanssa tarjoillun pulled porkin omenasoseella ja maku oli erittäin miellyttävä.

 

Hillot on parhaita!

Tässä nyt joitakin mielessä olleita vaihtoehtoja. Eiköhän viime kesän innokas hilloaminen ole ollut kannattavaa. En ikinä ole joutunut heittämään hilloja tai marjoja pois, vaan olen saanut ne aina vuodessa kulutettua. Uskoisin, että tänäkin vuonna näin käy ja ruokahävikkiä ei tule! Pienempi kauppalasku on varmasti tiedossa nyt tulevina viikkoina kuin menneinä viikkoina, kun saan ruoka-asioista taas paremmin kiinni 🙂

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.