Lasagne
Ruokasuunnittelu

Uuden lasagnereseptin kehittäminen

Uuden lasagnereseptin kehittäminen onnistuu helposti näillä ohjeilla. Meidän äiti on tehnyt ruokaa ilman reseptejä. Hän on heitellyt sekaan loput tuosta ja tuosta, soveltanut ja tehnyt tunteella. Olen aina seurannut sitä vierestä ja oppinut itsekin siihen, että kokeilen ennakkoluulottomasti keittiössä uusia makuyhdistelmiä. Olen myös oppinut paljon ruoka-aineiden reagoinnista toistensa kanssa ja makuyhdistelmistä, kun olen uskaltanut kokeilla. Muistan, kun joskus opiskeluaikana pikkusiskoni tuli kylään ja tein hänen mielestänsä maailman parhaan makaronilaatikon tonnikalasta. Siskoni edelleen haikailee sen ohjetta, 10-15 vuoden takaa, mutta en pysty sitä antamaan, sillä olen tietysti soveltanut sen päästäni ja kaapissa olevista ruoka-aineista, kuten tavallista. Harvoin meillä mikään ruoka on siis aivan suoraan reseptin mukaista, vaikka reseptit olisivatkin olemassa. Reseptit ovat vain suuntaviivoja, joista saa ja kannattaa poiketa. Älä seuraa minunkaan reseptejä tarkkaan, vaan tee niistä juuri sinulle tai teille sopivia. Ruokasuunnittelu on mielestäni hauskaa! Siinä saa käyttää luovuutta ja kokeilla erilaisia asioita. Tässä on vaihtoehtoja uuden lasagnereseptin tekemiseen.

Lasagne
Lasagnereseptin tuunaaminen on helppoa. Lasagnesta saa tehtyä monipuolisia versioita.

Miten lasagnereseptin voisi muuttaa?

Peruslasagneohjeessa tehdään jauhelihatomaatti- ja juustokastikkeet ja ne ladotaan uunivuokaan lasagnelevyjen kanssa kerroksittain. Päälle laitetaan juustoraastetta. Kun minä sanon, että tänään on lasagnea ruoaksi, se ei ole lupaus perinteisestä, vaan se saattaa sisältää mitä vaan lihaa/kanaa/kalaa, kasviksia ja jonkin maitopohjaisen kastikkeen ja jonkinnäköistä pastaa ladottuna uunivuokaan. Äitini teki joskus pinaattilasagnen, jossa oli muistaakseni pinaattisia lasagnelevyjä ja maitokastikkeen tilalla edellispäivän pinaattikeiton loput, jauhelihaa ja juustoa. En tietystikään ole osannut toistaa sitä samanlaisena, sillä reseptiä ei ole, mutta olen pitänyt sitä ohjenuorana omassa ruoanlaittoideologiassani: ”Think outside of the Box”. Nyt kuitenkin olen alkanut ymmärtää, että mikäli keksin esimerkiksi hyvän lasagnereseptin, koitan kirjoittaa sen muistiin, edes jälkikäteen. Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla, mutta tässä on joitakin esimerkkejä siitä, miten pienellä, yhdelläkin vaihdoksella saa vaihtelua totuttuun.

Lasagnen täyte jauhelihakastikkeen tilalle

Jos teet jauhelihatomaattikastikkeen yleensä esim. naudan jauhelihasta, siihen voi lisätä tai sen voi vaihtaa esim.

  • toiseen jauhelihaan (esim. kana, peura)
  • kalaan (esim. lohi, siika)
  • kanaan, pekoniin tai kinkkuun
  • kasvisproteiinivalmisteeseen (Härkis, nyhtökaura, Mifu)
  • juustoon (esim. tofu, feta, vuohenjuusto)
  • sesongin kasviksiin (esim. paprika, tomaatti, kesäkurpitsa, avokado, purjo, porkkana, kantarelli)
  • johonkin muuhun kostukkeeseen tomaattikastikkeen tilalle (esim. teriyakikastike, ranskankerma, ruokakerma)

Lasagnen täyte juustokastikkeen tilalle

Juustokastike on yksi pääelementti lasagnessa, joten teen sen usein muodossa tai toisessa. Kuitenkin pienillä muutoksilla siitä saa erilaisia makuja.

  • munakastike
  • eri juustoja (esim. Gouda, Cheddar, Koskenlaskija)
  • yrttejä (esim. ruohosipuli, basilika, persilja, korianteri)
  • sienikastike
  • pinaattikeitto/pinaattikastike

Lasagnelevyjen vaihtaminen

Lasagnelevyt voi vaihtaa toisiin valmiisiin levyihin. Lasagnelevyjä voi tehdä myös itse, jos on oikein ahkera. Itse ostan levyt valmiina.   

  • täysjyvälasagnelevyt 
  • lasagnettelevyt (=pienet) 
  • Cannellonit
  • pinaattilasagnelevyt
  • linssilasagnelevyt

Muita ehdotuksia lasagnereseptin tekemiseen

Katso rohkeasti, mitä kaapissasi on. Älä mieti, mitä lasagneen on aiemmin laitettu, vaan yksinkertaisesti kartoita, mitä raaka-aineita sinulla on kaapeissasi ja koita, saatko niistä aikaan lasagnen. Mikäli haluat seurata kasvisten sesonkeja, kuten minä, voit tarkistaa Satokausikalenterin sivuilta, mitä on juuri nyt sesongissa. Lasagnen voi tehdä lasagnettena, jossa jauhelihakastike ja maitokastike, kerma tai muu kostuke yhdistetään yhdeksi täytteeksi, jolloin lasagnen kerroksellisuus muuttaa muotoaan. Katso rohkeasti, mitä kaapeissasi on. Jos koitat yhtä uutta, helppoa asiaa maustamisen suhteen, niin esimerkiksi perunamauste sopii todella hyvin maitokastikkeen mausteeksi, suolan lisäksi. Mikäli onnistut keksimään teille sopivan lasagnereseptin, kannattaa se lisätä omalle ruokalistalle. Blogistani löydät myös vinkkejä omannäkoisen listan tekemiseen. Mikäli haluat ostaa valmiin 14 päivän ruokalistan, verkkokaupassani on elokuun ruokalistassa yksi helppo lasagnetteohje.

Mikä on sun hyvän lasagnen salaisuus?

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.