Pillit
Vastuullisuus

Kestotuotteisiin vaihto

Kaupallinen yhteistyö: Pumpa Upcycle

 

Miksi kestotuotteet olivat ennen noloja?

Kenen pappa on niistänyt kestonenäliinaan? Kenen mummu on leikannut vanhat lakanat matonkuteiksi ja vanhat pyyhkeet räteiksi? Kenen setä on pessyt voipurkit ja muovipussit ja käyttäneet ne uudestaan? Kenen äiti on parsinut rikki menneet sukat ja antanut niille jatkoaikaa? Kuka on löytänyt suvun vintiltä suoristettuja nauloja? Kenellä on kokemus siitä, että mummulassa kaikki näytti samanlaiselta vuosikymmenien ajan, kun uusia tavaroita ei ostettu? Aika moni meistä muistaa monta esimerkkiä omasta lähipiiristään, jolloin kestotuotteita on käytetty. Tästä tuli kuitenkin jossain vaiheessa noloa. Mikäli oli tai on varaa ostaa uusia, parempia, hygieenisempiä, nopeampia ja hyvin markkinoituja kertakäyttölautasia, kertakäyttöpuhdistusliinoja, kertakäyttörättejä, saippuapulloja ja muovipusseja, niin ”kuuluu tehdä”. Muistan omasta lapsuudestani, että se oli todella noloa, että meidän äiti otti kauppaan mukaan kauppakassit eikä ostanut ikinä muovipusseja. Muiden vanhemmat ostivat muovipusseja ja en tiennyt miten päin olisin ollut, kun äiti kaivoi kassit esiin. Se oli mielestäni merkki siitä, että meillä on vähemmän rahaa kuin muilla.

 

Miksi kertakäyttötuotteiden vaihtaminen kestotuotteisiin on fiksua?

Tutkimukset ovat osoittaneet ilmastomuutoksen etenemisen ja mikromuovien osuuden maailman merissä ja tämä aiheuttaa toisissa maailmantuskaa. Lisääntynyt kiinnostus omaa hyvinvointia kohtaan ja muut trendit kuten downshiftaaminen, minimalismi, konmaritus, zero waste, hyggeily, laittavat meidät kyseenalaistamaan sen, mikä on oikein ja mikä väärin. Joitakin ajaa rehellisyys itseä ja omaa hyvinvointia kohtaan, jotain ohjaa taloudellisen hyvinvoinnin tavoittelu, joitakin huoli ympäristön tilasta ja niin edelleen. Moni tekijä ohjaa sitä kohti, että jokainen meistä kuluttaa enemmän kuin olisi tarpeen. Kestotuotteiden käyttäminen on oikein ja tekee hyvää omatunnolle, omalle taloudellemme, ympäristölle ja niin edelleen. Ajattelen, että kertakäyttötuotteiden vaihtaminen kestotuotteisiin ei ole vaan fiksua, vaan oikein ja lähes välttämätöntä.

 

Muovisista lastoista metallisiin

Muovin määrä kotitalouksissa on todella älytön. Tarvitsemme muovia moneen paikkaan, mutta ne tarvikkeet, jotka saisimme ekologisimmissa materiaaleissa, miksi emme käyttäisi niitä? Vaihto kestävämpiin tuotteisiin on helppo aloittaa esimerkiksi sellaisista tuotteista, jotka ovat jatkuvasti käytössä ja joiden eteen ei tarvitse nähdä suuresti vaivaa. Puiset lastat ja muut ruoanlaittovälineet ovat helppohoitoisia. Mikäli ne näyttävät kuivilta, ne voidaan öljytä ruokaöljyllä. Puiset lastat eivät naarmuta pintoja, ne ovat kevyitä ja niiden materiaali tulee läheltä. Lisäksi tuemme kotimaista työtä ostamalla kotimaiselta toimijalta.

Puukauhat
Puiset ruoanlaittovälineet muovisista vaihdetaan puisiin, kiitos! Puitahan meillä riittää, joten parasta on, jos valitset suomalaisen firman tuotteet, jotka ovat Suomessa valmistettu suomalaisista raaka-aineista.

 

Kertakäyttöisistä pusseista kestopusseihin ja -kasseihin

Kauppaan kannattaa ottaa mukaan kestokassi kertakäyttöisen muovipussin sijaan. Kun lähdet kauppaan, sujauta kassiin mukaasi myös kestohedelmäpussit, joita voit käyttää hedelmä- ja vihannesosastolla pienten hedelmäpussien sijaan. Mulla oli joskus äitini ompelemat kestopussit, mutta en tiedä, olenko ne jollain kauppareissulla hukannut vai mitä niille on tapahtunut. Viimeiset pari vuotta olen käyttänyt hedelmäpusseja niin, että punnitsen kasvikset erikseen ilman pussia ja laitan samaan pussiin useampaa kasvista ja liimaan niiden vaakalaput vierekkäin pussin kylkeen. Sain nyt kolme uutta kestopussia ja ne ilahduttivat todella. Nämä kyseiset kestopussit ovat lisäksi todella kauniita!

 

Hedelmäpussit
Jos et meinaa muistaa ottaa kauppaan mukaan kestohedelmäpusseja, laita ne kestokauppakassien sisään, avaimien luo tai esimerkiksi rahapussiin kiinni.

 

Kertakäyttöisistä pilleistä kestopilleihin

Lapsethan rakastavat pillejä! Meillä on ollut pillejä, mutta ne ovat vaihtuneet paperisiksi pari vuotta sitten. Pillit ovat olleet kovin harvoin käytössä juurikin ekologisesta syystä. Olen kokenut, että niiden käyttö tuottaa turhaa roskaa. Pillihän on oikeastaan melko tarpeeton funktionaaliselta kannalta. Nyt kun sain testattavaksi metallisia ja lasisia pillejä ja uskon, että näiden avulla saadaan palautettua ilo pilleistä juomiseen, kun taustalla ei kuiski huono omatunto. Pillien kohdalla kestotuotteisiin vaihto on varmasti eniten iloa tuottava ratkaisu. Pillien tehtävähän on juurikin tuottaa iloa!

Pillit säilytyspusseineen
Tässä testaamamme pillit, harjat ja säilytyspussit.

 

Metallinen lyhyt, taivutettu, ohut pilli

Metallinen pilli on painavampi kuin vaikka paperinen pilli. Siksi suosittelen, että lapsille olisi parempi lyhyt ja mielellään vielä taivutettu pilli, jotta lasien tai mukien kaatumiset minimoitaisiin. Metallipillin käyttö pahvisen tai muovisen kertakäyttömukin kanssa lienee hankalaa. Onneksi niille on vaihtoehtoina esimerkiksi emaliset retkimukit. 7-vuotias tytär piti paljon uudesta pillistään!

Metallinen pitkä, suora, ohut pilli

Suutuntuma oli mukava. Pillin käyttäminen oli miellyttävää. En keksi mitään negatiivista, miksi en käyttäisi metallista pilliä. Ajattelin, että pillin putsaaminen on vaivalloista, mutta se oli todella näppärää tuon pilliharjan kanssa.

Lasipilli

Lasipillin käyttäminen oli todella jännittävää. Tuntui, että se voisi mennä rikki helposti. Mietin, että miksi pelkäsin sitä, kun olen antanut lasten valita kristallilautaset tai -lasit arkena huvin vuoksi. Kun pääsin yli siitä ajatuksesta, lasipillistä juominen muuttui miellyttävämmäksi. Minulla oli molemmissa laseissa samaa juomaa, mutta huomasin siemailevani lasipillistä useammin kuin metallipillistä. Jollain tavalla tykästyin siihen. Lapsille en tätä valitsisi.

Pilliharja

Sekä metalliset että lasiset pillit voi puhdistaa astianpesukoneessa. Meidän pesukoneessa aterimet eivät ole aterinlaatikossa vaan aterintasolla. Käytännössä siis lappeellaan makaavat pillit tuskin puhdistuvat tämän mallin mukaisissa pesukoneissa kunnolla. Pienellä pilliharjalla oli hyvin kätevä puhdistaa sekä metalli- että lasipillit.

Säilytyspussi

Omat säilytyspussit pilleille on kiva juttu! Pussit voi valita Pumpa Upcyclen valmiista kangasvaihtoehdoista tai ehdottaa toivomaansa väriä. Me saimme toivomusten mukaan meille sopivat säilytyspussit. Niissä on kätevä säilyttää myös pilliharjat. Nämä pussitkin tuottavat iloa ja auttavat pitämään keittiötä järjestyksessä!

 

Pillit
Pillit tuovat iloa!

 

Kestotuotteisiin vaihto on helppoa

Vastuullisuudesta tulee hyvä mieli. Voit lukea lisää vastuullisuuteen liittyvistä postauksista tästä. Kun lähdet vaihtamaan keittiön tuotteita kestotuotteisiin, suuntaa ensin Pumpa Upcycle sivustolle. Siellä on monta ihanaa tuotetta, joista kaikki eivät todellakaan päätyneet testattaviksi. Tuotteet ovat myös todella kauniita. Tyylillisesti on myös varaa valita, kun vertaat esimerkiksi herkkää pitsistä kestopussia ja pillien graafisempaa säilytyspussia. Olen ihastunut tähän firmaan! Suosittelen tutustumaan Pumpa Upcyclen verkkokauppaan, jos et ole sitä vielä tehnyt 🙂

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.