Mihin sijoitat rahasi?
Talous, Vastuullisuus

Jos saat ruokakulut kuriin, tulisiko sinustakin sijoittaja?

***Sisältää affiliatemainoslinkkejä (Nordnet)

Paljonko rahaa tarvitaan elämiseen?

Viime viikolla kirjoitin siitä, että ruokakuluissa saa helposti säästettyä rahaa, kun järkevöittää omaa ruokatalouttaan. Yksi keino säästää rahaa, on suunnitelmallisuus ja ruokalistojen käyttö. Mitä säästetyillä rahoilla sitten kannattaa tehdä? Vuonna 2018 suomalaisten palkansaajien yleisin kuukausiansio oli 2600, mediaani 3079 ja keskiarvo 3465 euroa. Vuonna 2018 pienituloisia oli 11,8 prosenttia väestöstä. Pienituloisuuden raja 2018 yhden hengen talouksissa oli 1250 euroa kuukaudessa, vuonna 2017 vastaava raja oli 1185 eurossa/kuukausi. Vuonna 2017 kahden aikuisen ja kahden lapsen pienituloisuuden raja meni 2489 eurossa/kuukausi. Köyhyydelle ei ole selkeää määritelmää ja ihmisten käsitykset köyhyydestä ovat hyvin erilaisia. Jos ihminen tienaa todella paljon tai todella vähän, mutta on innostunut säästämisestä ja sijoittamisesta, voi elää todella pienellä säästääkseen mahdollisimman paljon, kokematta itseään köyhäksi. Toisaalta taas ihminen voi tienata todella paljon tai todella vähän, ajatella olevansa köyhä ja on asenteella ”kaikki mikä tulee, meneekin” tai niin, että kuluttaa enemmän kuin on varaa. Se, ettei ole varaa, ei ole kiinni siitä, paljonko tienaa, vaan siitä, miten mieli suhtautuu rahaan ja omaan kulutukseen. En tarkoita, että huono taloudellinen tilanne olisi aina omaa vikaa, vaan tarkoitan, että omasta taloudesta kannattaa ottaa vastuu, että se olisi jatkossa paremmalla tolalla. Mikäli ei ole tapana säästää, voi aloittaa siitä, että laittaa tuloista 1% säästöön kuukausittain (välittömästi, kun se kilahtaa tilille) ja nostaa säästettävää summaa vaikka prosentin kerrallaan esim. muutaman kuukauden välein. Tilillä kannattaa olla säästössä rahaa, mutta sen lisäksi raha kannattaa laittaa kasvamaan eli sijoittaa.

Talousasioista puhuminen

Tykkään rikkoa sitä hiljaisuuden kuplaa, mikä rahan ympärillä on. Itse puhun läheisten, kavereiden ja tuttavien kanssa talousasioistani. Jos joku tuttu kehtaa kysyä, paljonko minulla on pankkitilillä, velkaa tai sijoituksia tai paljonko tienaan, minä kerron. Jos joku kertoo minulle, että työtehtävä olisi muuten hyvä, mutta palkka ei miellytä, voin kysyä, mikä se palkka on. Jos joku sanoo, että miettii, pitäisikö alkaa sijoittamaan. Minä kysyn, paljonko rahaa on ja mihin muuhun sitä pitäisi käyttää, jotta voin kommentoida, mikä sijoittamisen muoto olisi minusta paras vaihtoehto tilanteeseen nähden. Itse sijoitan mm. rahastoihin ja pidän sitä kaikista helpoimpana sijoittamisen muotona. Ajattelen, että sijoitukset ovat yksi pakollinen meno, kuten asuntolaina tai puhelinlasku. ***Nordnet on kuin pankki, johon voi perustaa tilin, jota kautta sijoitetaan. Nordnetin rahastoihin voi sijoittaa vähimmillään 15€/kk.  Jos rahatilanne on kunnossa, rahastoihin voi ja kannattaa laittaa enemmänkin. Rahastoihin laitetaan vaan sellaista rahaa, minkä on teoriassa valmis menettämään. Jos hajauttaa sijoituksensa ajallisesti, maantieteellisesti, omaisuusluokkien välillä (rahastoja/metsää/sijoitusasunto/kultaa/osakkeita…) ja omaisuusluokkien välillä (ei vain esimerkiksi teknologiayhtiöitä salkussa, vaan myös esimerkiksi kulutustavarat ja teollisuus). Rahastosijoittaminen on mielestäni helpoin sijoittamisen muoto. Ei tarvitse seurata aktiivisesti pörssin tilannetta, kuten osakkeiden kanssa tai miettiä, onko asuntosijoittajana varautunut hankaliin tilanteisiin.

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.” – Nordnet

Mihin sijoitat rahasi?
Ruokakuluissa säästetyt rahat kannattaa laittaa kasvamaan.

Miksi sijoittaja sijoittaa?

Joskus törmään siihen ajatukseen, että sijoittajat ovat rahanahneita ja vastuuttomia ihmisiä, jotka haalivat rahaa muiden kustannuksella. Se on yleensä totta, että sijoittaja sijoittaa, koska hän haluaa rahaa. Mikä tahansa yritys tarvitsee rahaa kasvamiseen. Kun yritys tarvitsee lisää pääomaa, joskus laina tai muut keinot eivät ole riittäviä tai järkeviä. Yrityksen on mahdollista listautua pörssiin. Sieltä jokainen voi halutessaan ostaa palan yritystä (esim. osakkeen tai rahaston kautta), jolloin yritys saa tarvitsemansa rahoituksen. Kun henkilö ostaa pienenkin osan yrityksestä, hän ottaa riskin. Pitää punnita, uskonko tämän yrityksen kehitykseen, jotta esimerkiksi omistamani osakkeen arvo nousee tai vähintäänkin säilyy. Mikäli ei usko firman kehitystarinaan, sen rahoittaminen on turhaa. Kun sijoittaja ottaa riskin sijoittamalla omaisuuttaan, hän haluaa saada siitä jotain takaisin. Se jotain voi olla arvonnousu, osinkoja, positiivinen kassavirta tai jotain muuta. Kysymys kuuluu, miksi minä antaisin rahojani firmalle, enkä saisi mitään ”kiitokseksi”? Eli on totta, että sijoittaja sijoittaa (yleensä) saadakseen rahaa, mutta se on vaihtokauppaa, jossa toivottavasti molemmat osapuolet hyötyvät ja jos se menee oikein, se ei tapahdu kenenkään muun kustannuksella.

 

Miksi laittaisit rahaa rahastoon?

Sijoitan rahaa, jotta se raha tuottaisi minulle lisää rahaa. Jos sijoittaisit rahastoon kuvitteellisesti 100€ vuodessa ja oletetaan, että keskimäärin arvonnousu on 7% ja lopettaisit sijoittamisen siihen. Tämä tarkoittaisi, että toisena vuonna sinulla olisi 100€*1,07=107€. Seuraavana vuonna 107€*1,07=114,49€. Näin yksinkertaista asia ei tietenkään ole, koska markkinoita ei voida ennustaa, mutta peruslaskukaava on tämä. Rahastoihin kannattaa sijoittaa niin, että rahat saavat olla tilillä jopa kymmeniä vuosia, jotta korkoa korolle -ilmiö ehtii tehdä sinulle lisää rahaa. Jos tarvitset rahat vuoden tai kahden päästä, niiden laittaminen rahastoon ei kannata, koska juuri silloin saattaa olla sellainen hetki, kun talous on kyykännyt ja rahaston arvo on (hetkellisesti) tippunut. Jos et ole sijoittanut aiemmin Nordnetin kautta, tässä on sinulle linkki rahastosäästämisen aloittamiseen. Rahastoihin sijoitetaan arvo-osuustilin kautta. Sieltä pystyy toki myös sijoittamaan osakkeisiin, mutta niihin ehkä järkevämpi tili verotuksen kannalta on osakesäästötili. Jos päätät aloittaa asiakkuuden, minä saan siitä pienen provision, sinulle hinta on sama. Jos haluat tehdä itsellesi tai lapsillesi palveluksen, laita talousasiasi kuntoon ja aloita jo tänään. Ja huom. nämä ei olleet sijoitusvinkkejä, vain omasta kokemuksesta puhun. Olen sijoittanut Nordnetin kautta useamman vuoden. Aloita Nordnetissä tilin tekeminen tästä.

 

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.” – Nordnet

Rahan sijoittaminen
Rahastot ovat mielestäni helpoin sijoittamisen muoto.

Onko sijoittaja vastuuton?

Ihmisen henkilökohtaiset valinnat vastuullisuudesta ja vastuuttomuudesta eivät ole riippuvaisia siitä, sijoittaako hän vai ei. Itse teen elämässäni vastuullisia valintoja ja teen niitä myös sijoituspäätöksissäni. Ymmärrän täysin, että pidetään vastuuttomana sitä, että firma lomauttaa työntekijöitä, mutta kuitenkin päättää maksaa osinkoja. Minustakin se on vastuutonta. Se ei ole yksittäisen sijoittajan vika ja valinta, mutta toki se on, että haluaako sellaista firmaa jatkossa tukea, jonka arvopohjaan sopii kyseinen toiminta. Sitä paitsi, en usko, että firma on kestävällä pohjalla, mikäli se päätyy kyseiseen ratkaisuun. Ei voi tehdä siis automaattisesti sellaista oletusta, että sijoittaja on paha. Sijoittaja voi tehdä vastuullisia tai vastuuttomia valintoja pörssissä kuten muussakin elämässä. Itse siis päätän, mihin sijoitan. Voin valita sijoittaa esimerkiksi asuntoihin, metsään, kultaan, osakkeisiin tai rahastoihin. Voin valita sijoittaa sellaisiin rahastoihin tai osakkeisiin, joiden vastuullisuusraportit voin allekirjoittaa. Voin sijoittaa sellaisiin yhtiöihin, joiden toimiala ei ole arvojeni vastainen (esim. aseteollisuus). Voin laittaa rahani sellaisiin yhtiöihin, jotka toimivat vaikka hiilineutraalisti, mikäli se on arvojeni mukaista. Niitä samoja vastuullisuus- tai vastuuttomuusvalintoja tehdään ruoka- ja vaatekaupoissa. Muita vastuullisuusaiheisia postauksiani pääset lukemaan tästä.

Sijoittaja voi tehdä vastuullisia tai vastuuttomia valintoja pörssissä kuten muussakin elämässä.

 

Lisää rahaa, kiitos!

Mielenkiintoisia, inspiroivia rahablogeja, tilejä, yhteisöjä, kirjoja ja podcasteja on todella paljon, tässä vain muutama esimerkki:

  • Älä kuluta yli (pienituloinen 23-vuotias, lapseton, avoliitossa, elää hyvin säästeliäästi, aika alkutaipaleella, avoimesti avaa myös luvut, erilliset rahat puolison kanssa)
  • Omavaraisuushaaste (hyvin tienaava nuori mies, jolla on hurjat suunnitelmat taloudellisesta riippumattomuudesta ja omaisuuden kartoittamisesta lähinnä osakkeilla)
  • Rahahuoli (budjetoinnista innostunut perheenäiti, joka on päättänyt päästä huonoista veloista ja pistänyt raha-asiat kuntoon, IG:ssä enemmän sisältöä)
  • Vaurasta elämää (onnellinen, ekologinen, vastuullinen ja yksinkertaisempi elämä, jossa pääpaino elämyksissä, ei materiassa, ajattelija ja äiti)
  • Ostan asuntoja (55-vuotias asuntosijoittaja Harri Huru, joka haastattelee podcastiin erilaisia asuntosijoittajia aloittelijoista ammattilaisiin)
  • Merja Mähkä (osakesijoittamisesta kansantajuisesti puhuva äiti, jolla on paljon tietoa erilaisista yhtiöistä ja markkinoista, eniten IG-tarinoissa)
  • Juliaihminen (hauska äiti, joka kertoo podcasteissaan laajasti kaikesta rahaan liittyvästä, haastattelee muita myös)

Tekisi mieli listata mm. näitä mua inspiroivia rahamedioita lisääkin, koska tästä jäi tosi monta inspiroivaa henkilöä, tiliä, mediaa ja näkemystä ulkopuolelle, mutta voisin joku toinen kerta kirjottaa talousasioiden järjestämisestä lisää.

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.