Satokausikalenteri 2021 special edition
Järjestys, Ruokasuunnittelu

Järjestelmällisyys

Kaupallinen yhteistyö: Satokausikalenteri / Satokausi Media Oy

 

Miksi mun on helppo olla järjestelmällinen ja sun tai hänen ei?

Toinen meistä käyttää kalenteria aktiivisesti ja pysyy kärryillä suunnitelmistaan, toinen sattuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Koetko ehkä huonommuutta tai paremmuutta siitä, kuinka hyvin tai huonosti käytät kalenteria ja osaat suunnitella ja ennakoida tilanteita? Miksi toisille on aikuisenakin hankalaa kalenterin käyttö? Toki kasvatus ja ympäristö vaikuttavat hieman, kuten myös elämäntilanne ja muiden vaatimukset. Tämän lisäksi erilaiset diagnosoidut ja diagnosoimattomat sairaudet ja häiriöt voivat vaikuttaa siihen, kuinka helppoa on olla järjestelmällinen. Kaikista eniten tähän vaikuttaa kuitenkin ihmisen synnynnäiset temperamenttipiirteet. Järjestelmällisyys on minulle helppoa ja siihen on olemassa syy.

 

Synnynnäinen temperamentti

Meillä jokaisella on yhdeksän temperamenttipiirrettä. Ne piirteet ovat synnynnäisiä reagoimistapoja ja ne ovat pysyviä koko elämän ajan. Nämä yhdeksän piirrettä esiintyvät meissä kaikissa vahvoina, heikkoina tai jotain siltä väliltä. Ne kuvataan termein korkea tai matala. Piirteet ilmenevät etenkin lapsena kaikessa toiminnassa (aikuinen osaa jo esittää tai harjoitella toimimaan synnynnäisten taitojen vastaisesti), joten esimerkiksi matala aktiivisuus näkyy toimintojen verkkautena sekä kävelyssä että hammaspesussa, lähtemisessä ja päättämisessä. Nämä temperamenttipiirteet ovat:

  • aktiivisuus (nopeus, energisyys / hitaus, verkkaisuus)
  • sinnikkyys (pitkä pinna, vie asiat loppuun asti / lyhytjänteinen, asiat jäävät kesken)
  • häirittävyys (heikko keskittymiskyky, häiriintyy ärsykkeistä / ei ”huomaa” muuta ja muita, kun keskittyy)
  • sopeutuvuus (suunnitelmien muuttuminen ei ole ongelma / ei halua muutoksia, tuttu ja turvallinen)
  • sensitiivisyys (kuormittuu erityisesti sosiaalisista kontakteista, herkkä tuntemaan, kuulemaan jne. / ei herkkä)
  • lähestyminen/vetäytyminen (innostuu uudesta ja erilaisesta / tarvitsee aikaa muutoksiin, tarkkailee sivusta)
  • intensiivisyys (ilmaisee voimakkaasti, äänekkäästi jne. itseään / rauhallinen, hillitty, tunteet eivät juuri näy ulos)
  • mieliala (positiivinen, optimistinen, huoleton / negatiivinen, ahdistuminen, huolestuminen)
  • rytmisyys (säännöllisyys, järjestelmällisyys, rutiinit, ennustettavuus / epäsäännöllisyys)

Suomen johtava temperamenttitutkija Liisa Keltikangas-Järvinen on kirjoittanut ison määrän helppolukuisia teoksia, jotka käsittelevät temperamenttia eri näkökulmista. Olen oppinut todella paljon itsestäni ja muista sen kautta.

 

Kalenteria voi siis opetella käyttämään, mutta toisilta se käy helposti ja luonnollisesti, toisten pitää nähdä enemmän vaivaa sen eteen.

 

Aikuinen voi opettaa itseään

Jos omaat synnynnäisesti matalan rytmisyyden ja sinun on täten hankala käyttää kalenteria, tehdä asioita samalla tavalla ja kenties tavaratkin saattavat olla hukassa, kannattaako koko kalenteria edes yrittää käyttää? Kannattaa. Lapsi toimii synnynnäisen temperamenttinsa mukaan ja hänen ympäristö ohjaa jatkuvasti häntä toimimaan tässä yhteiskunnassa sopivalla tavalla. Jossain toisessa perheessä tai toisessa kulttuurissa arvostetaan erilaisia piirteitä ja kannustetaan toimimaan sen mukaan. Mikään piirre ei ole siis hyvä tai huono, vaan erilaisia piirteitä voidaan pitää hyvinä tai huonoina juuri siinä ympäristössä. Aikuinen ihminen osaa hallita tekojaan ja suhteuttaa käytöstään ympäristön vaatimaksi. Kalenteria voi siis opetella käyttämään, mutta toisilta se käy helposti ja luonnollisesti, toisten pitää nähdä enemmän vaivaa sen eteen. Toistojen kautta sisäinen motivaatio kasvaa ja kalenterin käytöstä tulee helpompaa myös heille, joille se on alkuksi hankalaa. Joka tapauksessa kalenterin käyttäminen auttaa hallitsemaan elämää paremmin. Elämän täydellinen hallinta on utopiaa.

 

Satokausikalenteri 2021
Satokausikalenteri 2021 on kaunis. Se sisältää mm. sesongin kasviksia sekä yrtti- ja sienitietoutta. Kuva otettu Sisustustalo Kodinonnessa.

 

Miksi järjestelmällisyys on hyvä asia ruokasuunnittelussa?

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus helpottavat arkea. Uskokaa pois, olen kokeillut! Kun oma kalenterini oli aivan täynnä, toisinaan meillä oli viikonloppuisin kolme kolmevuotiasta ja yksi vauva, olin itse haastavan oman työn lisäksi esimiesasemassa, työyhteisö oli muutoksessa, taloa remontoitiin ja niin edelleen, kaupassa käytiin päivittäin eikä ruokailuja suunniteltu kuin korkeintaan seuraavaksi päiväksi. Kun päätin tehdä meille ruokalistat ja ottaa aikaa suunnitteluun, elämä helpottui hurjan paljon! Ruokalistoja ei ole pakko käyttää tai niitä voi soveltaa, mutta niistä on apua silloin, kun omat tunnit eivät muuten meinaa riittää. Kun ruoat suunnittelee etukäteen, tulee syötyä paljon monipuolisemmin ja terveellisemmin. Järjestelmällisellä ruokasuunnittelulla säästän myös rahaa, sillä ei tule tehtyä juuri heräteostoksia, raaka-aineet eivät pääse vanhenemaan ja hävikkiä syntyy olemattoman vähän. Myös aikaa ja energiaa kuluu vähemmän, kun on selvät sävelet, joilla lähteä soittelemaan keittiöön!

 

Satokausikalenteri 2021 special edition
Ihanan käytännölliset ja kauniit Satokausikalenterit 2021 löydät @satokausikalenterin verkkokaupasta. Special editionin kuvat ovat tyyliltään hieman erilaiset kuin peruskalenterin. Kuva on otettu Sisustustalo Kodinonnen entisessä myymälässä.

 

Olen käyttänyt Satokausikalenteria pohjana vuosia

Olen itse ostanut ensimmäisen Satokausikalenterin vuosia sitten. Kun kalenterivuosi oli ohi, leikkasin kalenterista kunkin kuukauden sesonkikasvisten sivut irti ja laitoin ne ruokasuunnittelukansiooni muovitaskuihin. Niitä olen käyttänyt pohjana, kun aloin tekemään perheellemme ruokalistoja. Myös nykyisissä kalentereissa on leikattavat muistilistat sesongin kasviksista. Lisäksi Satokausikalenterin sovelluksesta löydät kuukauden sesonkituotteet ilmaiseksi. Vaikka löytäisit sesongin kasvikset muualtakin, Satokausikalenteri sisältää paljon muutakin tietoa esimerkiksi sienistä, yrteistä ja herkkävatsaisten FODMAP-ruokavalioon sopivista kasviksista. Pidän siitä, että tietoa ei tarvitse etsiä monesta paikasta. Kuvitukset ovat ihanan raikkaat molemmissa kalentereissa! Satokausikalenterit voi ostaa verkkokaupasta.

 

Satokausikalenterit 2021
Special editionin kuvat ovat tyyliltään hieman erilaiset kuin peruskalenterin. Vasemmalla on Satokausikalenteri 2021 special edition -kalenteri ja oikealla on Satokausikalenteri 2021. Kuva on otettu Sisustustalo Kodinonnen entisessä myymälässä.

 

Seinäkalenteri keittiössä hyödyttää koko perhettä

Vaikka perheen aikuiset olisivat siirtyneet sähköisten kalentereiden käyttäjiksi, ostaisin silti seinäkalenterin. Seinäkalenterin voi sijoittaa keittiöön ja sitä voidaan käyttää myös pelkästään ruokasuunnitteluun. Jokaisen päivän kohdalle voidaan kirjoittaa esimerkiksi päivällinen ja iltapala ja lisäksi vaikka se, kenen vuoro ne on valmistaa. Vaikka et itse olisi järjestelmällinen ihminen, lapsella saattaa olla korkea rytmisyys. Mikäli sinä vaadit joskus osallistumaan ja toisinaan et, järjestelmällinen lapsi kokee tilanteen epäreiluna ja seurauksena on todennäköisesti riita ja paha mieli molemmilla. Järjestelmällistä ihmistä auttaa se, että hän tietää etukäteen, mitä häneltä vaaditaan ja koska (Riikka valmistaa torstaisin iltapalan ja lauantaisin lounaan). Tässä linkki myös Satokausikalenterin perhekalenterin vaihtoehtoisiin käyttötapoihin.

 

Ollaan armollisia itsellemme ja toisillemme!

Annetaan armoa itsellemme ja toisillemme – järjestelmällisyys on synnynnäistä. Rutiinit ja järjestelmällisyys kuitenkin helpottavat monta asiaa. Arkea voi helpottaa monella tavalla.

Ei tarvitse tehdä itse kalenteria ja etsiä tietoa sesonkikasviksista eri paikoista – voit ostaa Satokausikalenterin.

Ei tarvitse itse tehdä ruokalistoja – voit ostaa valmiita ruokalistoja, reseptejä ja kauppalistoja kokonaisuuksina.

Ei tarvitse pärjätä yksin – voit pyytää apua.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.