Pinaattikeittovertailu
Ruoanlaitto, Talous, Vastuullisuus

Einesruoat vs. itse tehdyt ruoat

Einesruoat ovat monelle arjen pelastus. Toiselle valmiit lihapullat ja kaupan ranskikset kerran kuukaudessa, toiselle päivittäinen eineslounas, kolmas pitää pinaattikeittoa ja maksalaatikkoa jääkapissa esimerkiksi lasten itsenäisen ruokailun vuoksi. Vertailen tässä einesruokien ja itse tehtyjen ruokien eroja pinaattikeittojen avulla. Vertailussa ovat nyt valmistusaika, ainesosat, säilyvyys, roskan määrä ja hinta. Ovatko einesruoat aina huono vaihtoehto?

 

Pinaattikeittovertailu

 

  • Valmistusaika

1.) Saarioisten Pinaattikeitto (valmis, mikroateria) valmistuu mikrossa 2,5 minuutissa.

 

2.) Apetitin Pinaattikeitto (valmis, pakaste) valmistuu mikrossa 8-10 minuutissa tai vaihtoehtoisesti liedellä.

 

3.) Oma pinaattikeitto valmistuu noin vartissa.

 

  • Ainesosat

1.) Saarioisten Pinaattikeitto (valmis, mikroateria) sisältää maitoa, vettä, pinaattia 12%, kasvimargariinia (rypsiöljy, kovetettu rypsiöljy, aromi), maissitärkkelystä, vehnäjauhoja, jodioitua suolaa ja sokeria.

 

2.) Apetitin Pinaattikeitto (valmis, pakaste) sisältää vettä, suomalaista pinaattia 11%, suomalaista maitojauhetta, suomalaista vehnäjauhoa, suomalaista voita, sokeria ja suolaa. Kotimaisuusasteeksi on 99% ja tuote on täysin lisäaineeton.

 

3.) Oma pinaattikeitto sisältää vähimmillään maitoa, pinaattia (pakaste tai tuore), voita, suolaa, sokeria ja vehnäjauhoja. Oman pinaattikeiton voi siis tehdä suolaa lukuun ottamatta täysin suomalaisena.

Pinaattikeittovertailu
Vertailussa valmispinaattikeitot ja itse tehty.
  • Säilyvyys

1.) Ostin Saarioisten Pinaattikeiton (valmis, mikroateria) 5.8.2020 ja sen parasta ennen -päiväys oli 16.8.2020.

 

2.) Ostamani Apetitin Pinaattikeitto (valmis, pakaste) säilyisi parasta ennen -päiväykseen asti pakastelämpötilassa -18%. Ostin sen elokuussa 2020 ja parasta ennen -päiväys olisi ollut 7.9.2021. Se säilyisi myös jääkaapin pakasteosassa viisi vuorokautta, jääkaapissa vuorokauden tai huoneenlämmössä 12 tuntia.

 

3.) Tekemääni omaan pinaattikeitto ei ole päiväystä, mutta itse syön ruoat 48 tunnin sisään valmistushetkestä, vaikka ne säilyisivät kauemminkin. Jos en ole syönyt 48 tunnin sisään ja joku muu ei niitä syö, niin pakastan loput. Mikäli pakastan keiton, syön sen lähikuukausina pois.

 

  • Roskan määrä

1.) Saarioisten Pinaattikeitto (valmis, mikroateria) on muovivuoassa, muovikalvolla ja päällä on kartonkikotelolle. Pakkauksessa on kierrätysohjeet erikseen vuoalle, kalvolle ja kotelolle.

 

2.) Apetitin Pinaattikeitto (valmis, pakaste) on pakattu kartonkiin. Kierrätysohjeena on ”Huuhtele likainen pakkaus, litistä ja laita kartonkikierrätykseen.”

 

3.) Oma pinaattikeitto

– maitotölkki on kartonkia

– pinaatin pakkauksesta muovia (mikäli ei ole oman puutarhan satoa)

– lisäksi voin, sokerin, suolan ja vehnäjauhon pakkaukset, mutta ne eivät tyhjene yhden kokkauskerran jälkeen.

 

  • Hinta

1.) Saarioisten Pinaattikeiton (valmis) hinta 300 grammalle oli 1,79€. Kilohinta on 5,97€. Mikäli ostaisi neljä annosta, se tulisi maksamaan 7,16€.

 

2.) Apetitin Pinaattikeiton (valmis, pakaste) hinta 400 grammalle oli 1,49€. Kilohinnaksi tulee 3,72€. Mikäli ostaisi neljä annosta, se tulisi maksamaan 5,96€.

 

3.) Oma pinaattikeitto

Kevytmaito 1 l = 0,69…1,70 €                             tarve: 1 l        hinta: 0,69…1,70€

Vehnäjauho 2 kg = 0,79…3,15 €                         tarve: 1 dl       hinta: 0,04…0,09€

Pinaatti 150 g = 0,35…1,05 €                             tarve: 150 g    hinta 0,35…1,05 €

Suola 1 kg = 0,70 €                                            tarve 2 tl        hinta 0,01€

Sokeri 1 kg = 0,72…0,89 €                                 tarve 2 tl        hinta 0,01€

Voi 500 g = 2,69…3,99€                                     tarve 25 g      hinta 0,14…0,20€.

 

Mikäli kaikki nämä raaka-aineet joutuu ostamaan, se tulee halvimmillaan maksamaan 5,94€ ja kalleimmillaan 11,48 €, kun tekee neljän hengen annoksen (Prisman hintojen mukaan elokuussa 2020). Tätä vääristää kuitenkin se, että vehnäjauhoja, suolaa, sokeria ja voita käytetään ainoastaan pieni osa ja osa aineksista jää kaappiin seuraavaa tarvetta varten. Jos lasketaan niin, paljonko todellinen hinta on raaka-aineen tarpeen mukaan, hinta tipahtaa todella huomattavasti. Tämä on tehty sillä oletuksella, että loput raaka-aineet käytetään eikä niitä heitetä pois. Itse tehty pinaattikeitto neljälle hengelle maksaa vähimmillään 1,24€ ja enimmillään 3,06€. Tuoretta pinaattia ei ole saatavilla ympäri vuoden, siksi hinta on laskettu pakastepinaatin mukaan.

 

Huom. Hinnat saattavat vaihdella paljonkin asuinpaikan, vuodenajan, luomun, alkuperän, kauppaketjun tai kaupan, menekin tai muun takia.

 

Itse tehty pinaattikeitto neljälle hengelle maksaa vähimmillään 1,24€ ja enimmillään 3,06€.

 

Yhteenveto pinaattikeitoista

 

Saarioisten Pinaattikeiton etuna on se, että se on erittäin nopea lämmittää kiiretilanteessa. Mikäli on tilanne, jossa lapsen pitäisi syödä yksin, tämä on myös turvallinen vaihtoehto, sillä siihen ei tarvita hellaa. Valmis, jääkaappisäilytyksessä oleva pinaattikeitto on helpompi omatoiminen lounas myös työpaikalle.

 

Apetitin Pinaattikeiton etuna on se, että siitä syntyy hyvin vähän roskaa. Kyseisen pinaattikeiton maku ei kovinkaan paljoa eroa itse tehdystä. Kotimaisuusaste on 99% ja se on täysin lisäaineeton. Hyvinä puolina voisi mainita myös sen, että se säilyy hyvin pitkään pakastimessa ja on sopiva hätävara tilanteisiin, kun flunssa iskee ja kauppaan ei pääse. Einesruoat ovat toisinaan erittäin hyvä vaihtoehto!

 

Oman pinaattikeiton etuna on se, että voi itse valita haluamansa raaka-aineet. Mikäli suosit luomua, kotimaista, lähitilan maitoa tai lähimyllyn jauhoja, voit itse tehdä valinnan. Halvimmaksi tulee tehdä pinaattikeitto itse, vaikka käyttäisi luomumaitoa ja muita laadukkaampia raaka-aineita. Ajatuksiani vastuullisista valinnoista voit lukea täältä. Pinaattikeiton tekemisessä ei kestä juuri kauempaa, kuin pakastepinaattikeiton lämmittämisessä. Maku on mielestäni paras kotitekoisessa, mutta se on toki henkilökohtainen mielipiteeni. Suosittelen kokeilemaan itse valmistamista. Se on nopeaa, helppoa, halpaa ja ennen kaikkea maukasta.

 

Einesruoat eivät ole automaattisesti täynnä lisäaineita, hurjan kalliita, teollisen makuisia tai ulkomaalaisia, vaan markkinoilla myös on paljon laadukkaita, kotimaisia valmisteita.

 

Valitse itsellesi sopiva

 

Roskan määrää piti oikein miettiä kunnolla. Vaikka itse valmistetusta tulee määrällisesti enemmän roskaa, on hankala sanoa, paljonko luonnonvaroja on käytetty minkäkin tuotteen valmistamiseen. Olennaisempaa on kuitenkin se, että ruokaa ei joudu hävikkiin, vaan kaikki, mikä ostetaan, tulee syötyä. Hävikkiruoasta lisää täällä. Valmisruokia ja puolivalmisruokia on tarjolla todella paljon, todella erilasiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Perheitä on erilaisia, erilaisine tarpeineen, mielenkiinnon kohteineen, arvoineen ja tottumuksineen. Itse teen hyvin paljon alusta alkaen, mutta olen ollut myös elämäntilanteessa, jossa valmisruoilla oli paljon isompi rooli elämässäni. Einesruoat eivät ole automaattisesti täynnä lisäaineita, hurjan kalliita, teollisen makuisia tai ulkomaalaisia, vaan markkinoilla myös on paljon laadukkaita, kotimaisia valmisteita. Valmisteiden tai puolivalmisteiden käytöstä ei kannata kokea morkkista, jos se helpottaa arkea ja auttaa jaksamaan. On myös joitakin ruokia, kuten maksalaatikko, joita minun ei ainakaan tule itse tehtyä. Ostan kuitenkin sitä ainakin kerran vuodessa, jotta se ei jäisi unohduksiin ja valmistusta ei lopetettaisi. Olennaista tässä on mielestäni tasapainon löytäminen, omien arvojen mukaan tekeminen ja armollisuus suuntaan ja toiseen.

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.