Letut ja hillot
Ruokasuunnittelu

Apua, missä mallissa mun ruokasuunnittelu on!

Mun ruoanlaitto, kaupassa käynti ja keittiö eivät oo ollenkaan tällä hetkellä ylpeyden aiheina. Tämä ei ole suunnitelmallista ja kärsin tilanteesta järjestelmällisenä ihmisenä. On noloa laittaa itsensä alttiiksi kritiikille ja arvostelulle tämän päivityksen myötä. Samalla koen tarpeelliseksi kertoa, että vaikka mulle järjestelmällisyys on luontaista ja helppoa, niin välillä elämä laittaa kapuloita rattaisiin. Kyse ei ole siitä, etten osais tehdä ruokahuollostani taas suunnitelmallista, kyse on siitä, että siihen ei ole tällä hetkellä tarpeeksi aikaa ja muita resursseja.

 

Kaksi viikkoa sitten ystävä järkyttyi tyhjästä jääkaapista

Kaksi viikkoa sitten ystäväni tuli meille kylään lapsensa kanssa. He ovat meillä tuttu näky. Oltiin sovittu, että he tulevat alkuillasta ja ystäväni ehdotti, että hän voisi tuoda jotain iltapalaa mukanaan. Tämä sopi minulle erittäin hyvin. En ollut käynyt kaupassa lähes kahteen viikkoon. Olimme syöneet ruokia kaapeista ja pakastimesta. Kun ystäväni tuli ja meni jääkapille viemään heidän tuomat ostokset, hän sanoi järkyttyneensä tyhjästä jääkapista. Söimme ystävän tuomat hodarit ja nakit, meiltä löytyi ketsupit ja majoneesit. Jälkkäriksi jätskit. Normaalisti meillä on aina hedelmiä ja kasviksia sekä maitoa, niin tämä oli ystävälle yllättävä tilanne.

 

Pakastimesta nyhjäisty
Uunimunakas syntyi pakastimesta löytyneistä soijarouhepihveistä, pakastekasviksista ja yrteistä. Kiisselin sai pakastimesta löytyneestä mansikkaraparperimehusta ja oman maan mansikoista.

 

Ei tämä ollut ensimmäinen kerta

Jäin miettimään asiaa jälkikäteen. Ei hän ollut ollenkaan ensimmäinen, joka haukkoo henkeään nähdessään tyhjän jääkaappimme. Eikä varmasti viimeinen. Meillä on ollut tyhjä jääkaappi aiemminkin, mutta pakastimessa on aina valmiita ruokia, raaka-aineita, marjoja, mehuja, hilloja, leipää ja niin edelleen. Etenkin siskoni ihmettelee usein, että kun meille tulee, jääkaappi on tyhjä, että miten silti onnistun monta päivää tekemään sieltä kunnollista ruokaa käymättä kaupassa. Mutta tällä kertaa tilanne oli sellainen, että harvoin ilman maitoa ja hedelmiä olemme näin pitkään. Marjat ja vesi toki voisivat riittää. Mutta kyllä muutaman päivän jälkeen lapsi kaipaa maitoa ja minä tuoreita kasviksia. Vaikka kasviksia söisi keitettynä, höyrytettynä, smoothiessa tai vaikka paahdettuna, ne eivät korvaa mulle tuoreita, kypsentämättömiä kasviksia. Niitä mä kaipaan ja ideaalitilanteessa niitä olisi meillä aina.

 

Mun ruoanlaitto ei ole nyt suunnitelmallista

Suurin ongelma on se, että tällä hetkellä mun ruoanlaitto ei ole suunnitelmallista. Mä ajattelen juuri ja juuri seuraavaan ruokaan. En aina muista ajatella siihenkään asti, kun normaalitilanteessa menisin ruokalistan mukaan. Mulla on pakastimessa hyllyt erikseen raaka-aineille ja valmiille ruoille. Tänään otin sulamaan huomista varten valmiilta hyllyltä pakasterasiallisen perunamuussia ja pussillisen kananjauhelihasta tehtyjä pyöryköitä. Huomenna koitan muistaa ottaa pakastimesta uuden satsin jotain muuta, esimerkiksi makaronilaatikkoa tai jotain sosekeittoa. Tai jos teen ruokaa, otan raaka-ainehyllyltä vaikka pieneen Minigrippussiin käärityt pari pekonia, kaalia ja maissia ja teen niistä esimerkiksi risoton. Olen sanonut, että olen kateellinen asiakkailleni. He voivat kiireisessä elämäntilanteessa päättää ostaa listat. Mä koitan tässä kiireisessä elämäntilanteessa saada niitä tehtyä. Jos voisin elää listojen mukaan, tekisin sen välittömästi.

Iltaruoka
Tämä oli yhden kiireisen päivän iltapala. Vaikka siinä on paljon kasviksia, morkkis oli silti suuri. Päivällä oli syöty hieman epämääräisesti mm. kaverisynttäreiden takia ja illalla lautaselle päätyi mitä vaan.

 

Sunnuntaina havahduin, että kävin kahdesti Salessa

Tätä ei ole tapahtunut varmaan vuosiin, että olisin käynyt saman päivän aikana kahdesti kaupassa. Hyvä, jos käyn kerran viikossa kaupassa. Se havahdutti mut siihen, että en tosiaan kykene ajattelemaan edes saman päivän syömisiä. Ei sillä, ruokaa olisi ollut kotona, mutta kun ruoanlaitto ei ole suunnitelmallista, niin sitten sitä tulee haettua jotain helppoa ja nopeaa, vaikka kaapista löytyisi yhtä helppoa ja nopeaa. Mutta se ei inspiroi.

 

Letut ja hillot
Letut ovat helppo iltapala ja suolaisena myös ruoka. Itse tehtyjä hilloja on aina pakastimessa ja jääkaapissakin usein kahta makua kerrallaan. Kermaa sattui myös olemaan tuolla kertaa kaapissa.

Toukokuun listoja ei tule

Mun on nyt pakko myöntää itselleni, että mä en saa tehtyä toukokuun listaa. Elämäntilanne ei yksinkertaisesti nyt anna sille tilaa. Toukokuu on juuri täällä ja mulla on päivätöissä niin kiirettä, että en kykene ajattelemaan tarpeeksi järjestelmällisesti ja luovasti saadakseni tehtyä ruokalistoja. Tässä on myös sairasteluja ja muita syitä, miksi näiden listojen teko ei nyt onnistu. Tämä on mulle pettymys. Mutta toisaalta pitää olla armollinen itselleni. En halua tehdä huonoja listoja vain siksi, että ne pitäisi tehdä. Toukokuussa voi käyttää huhtikuun listaa halutessaan, sillä suurin osa kasviksista on edelleen sesongissa. Pahoittelut, mikäli odotit toukokuun listan saavasi. Katsotaan, jos kesäkuun listan onnistuisin tekemään. Jos en onnistu, niin sitten en. Tämä on kuitenkin vain hieman karkkirahaa tuottava harrastus. 🙂 Mulla on onneks ruokia pakastimessa. Mun pitää vaan muistaa ottaa ne sulamaan ja käydä hakemassa maitoa ja kasviksia. Se riittää!

 

 

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.